Nixon začal před půlstoletím přepisovat dějiny. Zásluhou médií ale jinak, než chtěl

Letos v dubnu uplyne 25 let od smrti Richarda Nixona, jednoho z nejkontroverznějších prezidentů americké historie. Republikánského politika potopila aféra, která dodnes nemá obdoby nejen v politice, ale i v mediální sféře.

Nejen ve Spojených státech amerických, ale na celém světě je Richard Nixon nadále známějším prezidentem než jeho nástupci Gerald Ford a Jimmy Carter. Příběh jednoho z mnoha republikánských prezidentů se začal psát na den přesně před 50 lety. 20. ledna 1969 totiž proběhla inaugurace a Nixon se stal 37. americkým prezidentem.

Hlavou státu se přitom Nixon mohl stát již o osm let dříve, tehdy jej ale ve volbách těsně porazil John Fitzgerald Kennedy. To ještě Nixon netušil, že jej v budoucnu s Kennedym spojí stejný osud. Ani jeden z nich totiž nedokončí svůj mandát, ačkoliv každý z docela jiného důvodu.

To však dost předbíháme. Nixon strávil v Bílém domě pět a půl roku a zaznamenal četné úspěchy především v zahraniční politice. Normalizoval vztahy se Sovětským svazem, postaral se o obnovení styků s Čínou, kterou dokonce jako první americký prezident i navštívil. Zahájil také stahování amerických vojáků z v mnoha ohledech katastrofální války ve Vietnamu.

Na jedné straně tak v Asii pozici Spojených států posiloval, na druhé oslaboval. Vztahy s Čínou však viděl jako možnost oslabit mocenské postavení Sovětského svazu, a tak dokonce uznal tzv. politiku jedné Číny, podle níž na pevninské Číně i Tchaj-wanu existuje jen jedna legitimní politická moc.

V Asii však zanechal Nixon i velmi negativní stopu. Kromě Vietnamu totiž začaly americké letouny za jeho vlády bombardovat i sousední Laos a Kambodžu, které stálo život přes 150 tisíc tamních civilistů.

Na domácí scéně zastínila veškerou Nixonovu iniciativu aféra Watergate. Kauza vypukla 17. června 1972, kdy policie zadržela v komplexu, kde sídlila Demokratická strana, pětici mužů, kteří se tam snažili nainstalovat odposlouchávací zařízení. Později se ukázalo, že šlo už o druhé vloupání do demokratické centrály.

1. srpna téhož roku byl nalezen šek jednoho z lupičů, který byl vystaven Výborem pro znovuzvolení prezidenta Nixona. Právě totiž vrcholila kampaň, v níž Nixon aspiroval na znovuzvolení do úřadu. Výbor vyplatil všem mužům téměř 90 tisíc dolarů, Bílý dům však jakákoliv nařčení odmítal.

Počátkem října FBI potvrdila, že vloupání do Watergate bylo součástí rozsáhlého spiknutí Výboru. Nixon však z plánovaných voleb neměl v úmyslu odstoupit, v kampani pokračoval a ve volbách 7. listopadu byl suverénně zvolen prezidentem, když jej demokratický kandidát George McGovern porazil jen ve státě Massachusetts.

Vyšetřování však významně posouvala především média. Na aféru se zaměřily společnosti Time, New York Times a Washington Post. Novináři posledně jmenovaného deníku Carl Bernstein a Bob Woodward za pomoci anonymního zdroje prokázali, že jde o velké spiknutí řízené přímo Nixonem z Bílého domu.

Smyčka se tak pomalu stahovala i kolem Nixona. Zvlášť poté, co se prokázalo, že si nahrával i četné návštěvy přímo v Bílém domě. O jeho spojitosti s Watergate v tu chvíli pochyboval jen málokdo, a tak se začínalo spekulovat o impeachmentu.

V červenci 1974 začal Nejvyšší soud projednávat případ Stát versus Nixon, zákonodárci pak začali s přípravou impeachmentu, deset členů Kongresu však bylo proti. 5. srpna 1974 však byla objevena nahrávka, která celý případ definitivně rozsekla.

Prezident Nixon na ní totiž souhlasil s plánem, jak utajit jeho spojitost s vloupáním do Watergate, a to dokonce za pomoci CIA. V tu chvíli i zbývající kongresmani souhlasili s impeachmentem. Nixon se mu chtěl vyvarovat, a tak podal 8. srpna rezignaci s účinností k dalšímu dni. Jeho nástupce Gerald Ford mu následně udělil plnou milost.

Richard Nixon zemřel 22. dubna 1994 na následky infarktu, který jej postihl o čtyři dny dříve. Posledních dvacet let svého života se věnoval psaní knih a zahraničním cestám, které opět pomohli vylepšit jeho mediální obraz.

Související

Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 
Válka ve Vietnamu, ilustrační fotografie. Rozhovor

50 let od konce války ve Vietnamu. Rozhodnutí ukončit americké angažmá bylo správné, soudí politolog Hlaváček

Před padesáti lety, 27. ledna 1973, byla ve francouzské metropoli uzavřena série smluv, v nichž se signatáři – Severní a Jižní Vietnam, na Jihu operující prokomunističtí povstalci a Spojené státy – domluvili na ukončení dlouholeté války ve Vietnamu. Dohody měly přinést zastavení palby, stažení zbytků amerických vojáků, výměnu zajatců i rozdělení moci v Jižním Vietnamu. V praxi však otevřely cestu pro ovládnutí a sjednocení země pod taktovkou severovietnamských komunistů. Rozhodnutí americké administrativy prezidenta Richarda Nixona přenést odpovědnost za další vývoj výhradně na Vietnamce bylo ovšem správné, uvádí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz politolog Pavel Hlaváček z Metropolitní univerzity v Praze. Autor knihy Vymaňování USA z vietnamské války v tomto směru vysvětluje, že konflikt se stal pro Ameriku zbytečnou zátěží, navíc přímo neohrožoval její národní zájmy.

Více souvisejících

Richard Nixon USA (Spojené státy americké) Aféra Watergate Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Japonskem otřáslo zemětřesení, vlny tsunami nezpůsobilo

Japonskem ve středu večer místního času otřáslo zemětřesení, jehož epicentrum bylo na západě země. Otřesy měly sílu 6,4 stupně, informovala zahraniční média. Úřady nevydaly varování před vlnami tsunami. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy