Rtuť a skalpel. Jak léčili doktoři ve středověku mor?

Černá smrt, jak někdy bývá nazývána epidemie dýmějového moru z 14. století, vyhubila v Evropě asi 25 milionů lidí, tedy téměř třetinu všech obyvatel. V následujících stoletích se různé menší morové epidemie znovu opakovaly. Lidé dlouho nevěděli, jak toto infekční onemocnění léčit. Dnes si již lékaři naštěstí umí s chorobou poradit. V minulých staletích však byla tato práce často prováděna „morovými doktory“, kteří neměli dostatečné znalosti a k léčbě využívali brutální praktiky.

Morovými lékaři se často stávali mladí muži, kteří neměli žádné výrazné zkušenosti v oboru. Někdy jim dokonce chybělo jakékoliv medicínské vzdělání. Nejdůležitější vlastností těchto lidí byla ochota navštěvovat zamořená místa a nemocné. Hlavním úkolem těchto doktorů, pro něž se užíval výraz Medico della Peste, dokonce ani nebylo léčit pacienty. Jejich práce z velké části připomínala spíše administrativní činnost.

Jak informuje server All That Is Interesting, moroví doktoři v první řadě počítali, kolik lidí nemoci podlehlo. Plnili také funkci svědků u lidí, kteří chtěli sepsat závěť. Samozřejmě se někdy také pokoušeli lidi léčit, nebylo to ale jejich hlavní poslání. Morové doktory většinou najímalo a platilo konkrétní postižené město, ve kterém pak působili.

Naši předkové dlouhou dobu nevěděli, jak se dýmějový mor vlastně přenáší. V souladu s hlubší zbožností středověké společnosti ho část lidí například považovala za boží trest. V polovině 17. století již však lékaři přijímali teorii, podle níž se onemocnění šířilo prostřednictvím jedovatých výparů. Zápach byl totiž nedílnou součástí této nemoci, která způsobovala hnisavé rány a vředy.

V roce 1619 Charles de l´Orme, vrchní lékař krále Ludvíka VIII., vynalezl „uniformu“, kterou si dodnes s epidemiemi moru spojujeme. Již dříve někteří lékaři zkoušeli různé ochranné obleky, teprve l´Orme nicméně přišel s ikonickou zobákovitou maskou, kterou známe z dobových vyobrazení.

„Nos je dlouhý půl stopy, zahnutý jako zobák a naplněný parfémem… Pod kabátem nosíme boty z marocké kůže (kozí kůže) … a blůzu z jemné kůže s krátkým rukávem … Klobouk a rukavice jsou vyrobeny z téže kůže … s brýlemi na očích,“ popsal ideální pracovní oblek l´Orme.

Vonné esence v masce, která zakrývala nos, měly zachytit zápach. Právě ten podle dobového úsudku nemoc přenášel. Celý oblek byl navíc pokryt lojem, což mělo zabránit styku s tělními tekutinami nemocných a mrtvých. Klobou také označoval postavení lékaře. Vedle specifického oděvu nosili tito doktoři i dřevěnou tyč, s jejíž pomocí prohlíželi pacienty a komunikovali.

Maska, klobouk a brýle byly pohromadě drženy koženými pásky, obličej dále chránila kukla. V „zobáku“ nicméně byly dýchací otvory, které značně narušovaly účinnost této ochrany. Moroví doktoři se tedy často sami stávali obětí nemoci. I ti, kteří se nenakazili, museli povětšinou žít v karanténě. Jejich život tedy býval krátký a osamocený.

Protože neexistovala účinná léčba a tito doktoři často nebyli dostatečně zkušení ani v řádném lékařském řemesle, používali někdy groteskní a brutální metody. Například ošetřovali boláky, které mohly dorůstat velikosti slepičích vajec, lidskými výkaly. To s sebou samozřejmě často přineslo další infekci a situaci pacienta jen zhoršilo.

Další praktiky byly nicméně výrazně bolestivější. Moroví doktoři boláky nařezávali a snažili se z nich dostat hnis. Někdy také rány polévali rtutí. Samozřejmě, že v důsledku podobné léčby lidé často umírali. Otevírání hnisajících ran také napomáhalo dalšímu šíření infekce.

Dnes již víme, že onemocnění způsobuje bakterie Yersinia pestis, kterou přenášejí krysy a naštěstí umí současné medicína dýmějový mor léčit za pomoci širokospektrálních antibiotik.

Související

Socha sv. Rocha z roku 1751 před kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé hoře.

Svatý Rochus přežil mor díky toulavému psovi

Jedním z nejznámějších patronů proti moru je svatý Rochus. Sám nebezpečnou chorobu přežil, a to díky toulavému psovi, který mu nosil chléb. Socha tohoto světce v doprovodu věrného psa se proto nachází na celé řadě morových sloupů v našich zemích. Část jeho ostatků byla umístěna do chrámu sv. Víta v Praze.

Více souvisejících

mor historie Černá smrt (morová epidemie ve 14. století) středověk smrt lékaři

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 18 minutami

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy