Tragická historie hrozivého obléhání Leningradu. Jeho vůdce nechal Stalin po válce popravit

Rusko si dnes připomíná 75 let od zřejmě nejkrvavějšího a nejničivějšího vojenského obléhání vůbec, obléhání Leningradu (dnešní Petrohrad). Jednalo se o klíčovou bitvu druhé světové války, která rozhodla její osud. Odražení Němců zapříčinilo konečnou porážku Třetí říše. Těžce zkoušené město však nečekal dobrý osud. Vůdce SSSR, Josif Stalin, zde po válce provedl brutální čistky, které se dotkly i vůdců odpovědných za jeho úspěšnou obranu.

Leningrad, druhé nejpočetnější město SSSR, bylo významným centrem obchodu a průmyslu. Jeho strategický význam byl tedy jasný a nacistické plány počítaly s jeho rychlým převzetím. Už v srpnu – vpád Němců do země začal v červnu – jej dosáhli a začali obléhat.

Jejich rychlý posun byl do značné míry dán brutálními čistkami, které Stalin rozpoutal mezi ruskou armádou. Speciálně Leningradu se dotkly ve velké míře. Stalin město považoval město hrdé na svou nezávislost a samostatnost za centrum jeho opozice – ne zcela bezdůvodně.

Leningradu vládli postupně populární politici Grigorij Zinovjev a Sergej Mironovič Kirov, oba považováni za jeho možné nástupce. Stalin je nechal zlikvidovat a po jejich pádu začal město čistit od starých a pro něj potencionálně nebezpečných kádrů. Důsledkem čistek ale bylo, že zlikvidoval i značnou část ruského vojenského velení, což se následně projevilo i v neschopnosti zastavit postupující německou armádu.

Ačkoliv Hitler hrozil, že město strhne ze země, podle historiků je nepravděpodobné, že by Němci zamýšleli zničit strategické možnosti, které získání průmyslového města skýtaly. Nepočítali však, že Stalin jim nevydá město za žádnou cenu. Město bylo příliš důležité, jeho ovládnutí Němci by jim otevřelo zřejmě fatální průlom k Moskvě a zbavilo Rudou armádu důležitých zbraní.

Stalin vyslal k městu maršála Georgije Konstantinoviče Žukova, který dokázal ubránit město proti německému rychlému vpádu. Nacisté zjistili, že nedokáží získat město bleskovým útokem a tak se rozhodli jej postupně vyhladovět.

Hrůzné obléhání

Výsledkem zimního obléhání 1941-1942 byl nejhorší hladomor, ke kterému kdy došlo v rozvinuté společnosti. Dva a půl miliónu lidí bylo uvězněno ve zdech bombardovaného města, odříznutého od světa. Na jaře už půl miliónu lidí bylo mrtvých. Během 900 dní obléhání zemřela třetina lidí, třetina byla evakuována a třetina zůstala.

Hrůzy obléhání dokládá deník jedenáctileté dívenky Táňy Savičevové, popisující, jak postupně, během několika měsíců, zemřeli všichni její příbuzní (sestra, babička bratr, strýcové, matka). Samotná Táňa byla evakuována, následkem tuberkulózy a podvýživy taktéž zemřela.

Stalin mohl městu pomoci zrychlením evakuace a posláním vzdušného zásobování. Představovalo to ale pro něj přílišný odklon od podstatných vojenských záležitostí. Stalin nechtěl nic jiného než vyhrát válku, jakékoliv oběti byla jen „statistika“.

Historici však upozorňují, že Stalin přeci jenom nechal organizovat evakuace a posílat do města jídlo přes zamrzlé Ladožské jezero, velkou přírodní překážku pro německé pokusy o oblehnutí města. Obyvatele města by zřejmě čekal mnohem horší osud, kdyby padlo do rukou nacistů.

Udržení města bylo velkou morální vzpruhou pro sovětské vojáky. Ukázalo porazitelnost německé armády a zajistilo, že Rusové měli prostor pro zorganizování dostatečných sil na protiútok.

Po vyhnání nacistů Stalin nechal, aby město, o kterém se během obléhání nesmělo mluvit, stalo známým. Jeho vedení se dostalo do vrchních pozic ve straně. Město se stalo nezávislým na Moskvě. Pro paranoidního Stalina, dlouhodobě nedůvěřujícího městu, to byl impulz, že musí zasáhnout.

Během tzv. Leningradské aféry z roku v letech 1949-1951 byli zatčeno, odsouzeno do vyhnanství či opraveno na 2 000 lidí, z toho šedesát devět stranických funkcionářů. Neušetřeno nezůstalo ani pět čelních představitelů města, kteří řídili jeho obranu během druhé světové války. Lidé, kteří přežili hrozivého podmínky jednoho z nejstrašnějších obléhání v dějinách, tak nakonec skončili zastřeleni na příkaz šíleného diktátora.

Související

Mapa obležení Leningradu květen 1942 - leden 1943

Před 75 lety prolomila sovětská armáda obklíčení Leningradu

Před 75 lety, 27. ledna 1944, se podařilo sovětské armádě prolomit po 872 dní trvajícím obklíčení německou armádou blokádu města Leningrad. Během blokády se životní podmínky ve městě zhoršily až na samou hranici přežití. Podle některých odhadů v Leningradu zemřelo více než milion obyvatel.

Více souvisejících

Obležení Leningradu Rusko Petrohrad II. světová válka Josif Stalin

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy