Poprava Marie Stuartovny vstoupila do dějin. Kat zpackal, co mohl

Dne 8. února roku 1587 byla popravena Marie Stuartovna. Tato poprava vstoupila do dějin jako velmi nepovedená akce. Kat totiž tehdy zkazil, co mohl.

Francouzská a skotská královna

Marie Stuartovna se narodila 8. prosince roku 1542 v paláci Linlithgow. Jejím otcem byl skotský panovník Jakub V. Stuart a matkou byla jeho druhá manželka, Marie de Guise. Pouhých šest dní po narození Marii zemřel otec, a ta se tak ještě jako miminko stala následnicí skotského trůnu. Ke korunovaci došlo dne 9. září 1543.

Když bylo Marii šest let, byla zasnoubena s francouzským dauphinem Františkem, budoucím králem Františkem II., zvaným Francouzským. Od roku 1548 tedy vyrůstala na francouzském dvoře. V dubnu roku 1558 se konala svatba – Marii tehdy bylo patnáct let, František byl o rok mladší. O dva roky později se František stal francouzským králem a Marie se stala francouzskou královnou. Král však roku 1560 zemřel. O rok později se mladá vdova rozhodla pro návrat do Skotska.

V roce 1565 si Marie vzala za muže svého bratrance Jindřicha Stuarta. O dva roky později byl její manžel zavražděn a Marie se vdala za jeho pravděpodobného vraha, Jamese Hepburna, hraběte z Bothwellu. Protože však Marie byla katoličkou, nelíbil se tento sňatek protestantským lordům. Marie tak byla uvězněna a musela trůn uvolnit svému synovi Jakubovi. Marie později z vězení utekla a vydala se do Anglie, kde žádala ve své nelehké situaci o pomoc svou příbuznou, královnu Alžbětu I.

Nepovedená poprava

Anglická královna Alžběta I. však v Marii viděla hned svou sokyni, která by ji mohla svrhnout z trůnu a snažit se zaujmout její místo. A tak nakonec místo pomoci byla Marie popravena.

Důvodem odsouzení k trestu smrti byla údajná snaha o zavraždění anglické panovnice. Ovšem celá akce byla dílem lsti. Marie Stuartovna spoléhala na pomoc svého katolického přítele Babingtona, se kterým si měla vyměnit několik dopisů. Rádcové Alžběty I. tento fakt zjistili a snažili se Babingtona získat na svoji stranu. Jeden ze špehů se mu prý zmínil o plánu zavraždění anglické královny. Babingtin o tom pak napsal v jednom z dopisů a Marie Stuartovna se nepostavila proti vraždě, což bylo vlastně považováno za zradu.

Poprava Marie Stuartovny se konala dne 8. února roku 1587 na zámku Fortheringhay. Podle dochovaných dobových pramenů to byla opravdu velmi nepovedená akce. Katovi se povedlo oddělit hlavu od těla až napotřetí. Když hlavu konečně setnul, zvedl ji ze země a chtěl ji ukázat publiku, hlava popravené mu spadla, protože Marie měla tehdy nasazenou paruku, za kterou ji uchopil.

Po popravě bylo tělo Marie Stuartovny pohřbeno v katedrále v Peterboroughu. V roce 1612 však byly její ostatky na žádost Jakuba I. přesunuty na Westminsterské opatství.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie popravy Marie Stuartovna Královna Alžběta I.

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 29 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy