Víte, že cukr se začal ve střední Evropě používat teprve v 15. století? Do té doby ho nahrazoval třeba med nebo sladké ovoce. Čím se v minulosti sladilo?
Nejstarším používaným druhem cukru byl cukr třtinový. Poprvé se cukr ze třtiny získával někdy v 1. tisíciletí před naším letopočtem. Ze třtiny se vylisovala šťáva, která se následně vařila tak dlouho, až se odpařila všechna tekutina. Vznikl tak tmavý cukr, který se však velmi rychle musel spotřebovat, aby se nezkazil.
První evropskou zemí používající cukr bylo Španělsko. Cukrovou třtinu sem s sebou přinesli Maurové v 8. století. Do oblasti střední Evropy se cukr dostal teprve v 15. století. V nejstarších českých kuchařských knihách je cukr zmiňován coby druh koření. Ke slazení pokrmů se začal používat výrazněji až v 16. a 17. století.
Až od 18. století se pak začal používat cukr získaný z cukrové řepy. Z roku 1747 pochází první písemná zmínka o tom, že kořen cukrové řepy obsahuje cukr. Rozšířena byla cukrová řepa až v souvislosti s napoleonskými válkami a blokádou přístavů.
Čím se tedy až do zmíněného 15. století sladilo, když u nás nebyl známý cukr? Podle dochovaných zpráv naši předci obilné a mléčné kaše ničím nesladili. Mléko a obilniny jim připadaly samy o sobě dost sladké. S rozšířením cukru se začaly přislazovat nejenom kaše, ale také smažené smetanové šišky, které se dříve polévaly pouze medem.
Zřejmě nejstarší a nejrozšířenější sladidlo na našem území představoval med. Pravděpodobně již v období paleolitu sbírali lidé med divokých včel, o čemž svědčí jeskynní malba datovaná do této doby ze španělské lokality Arana. Zřejmě i u nás se již v pravěku med využíval. Někdy v 9. století pak sběr medu doplnilo včelařství – právě z této doby pochází první doklady úlů. Medem se pokrmy dochucovaly, při pečení se však používal výhradně cukr. V kuchařkách ze 17. století se jasně píše, že med se do těsta nesmí přidávat, protože by se nepovedlo. Ve stejných knihách bychom se pak mohli dočíst, že kaše se naopak doporučují připravovat výhradně s medem.
Med se často přidával i do slaných pokrmů. Mezi oblíbené kombinace patřil med s pepřem nebo třeba med se zázvorem. Jakási obdoba dnešní sekané pečeně byla dříve pomazávána právě medem.
Dalším starobylým sladidlem je míza či sirup ze stromů. Ten se ostatně používá i dnes – stačí zmínit tolik oblíbený javorový sirup. Ten se připravoval i ve střední Evropě, a to zejména na konci 18. a na počátku 19. století. Oblíbenějším a dostupnějším sladidlem však byla březová šťáva.
Zejména v lidové kultuře se po dlouhou dobu sladilo povidly, která se připravovala bez přidaného cukru. Povidla našla své uplatnění ve sladké i slané kuchyni. Stejně tak se využívalo sušené ovoce, které se někdy rozemlelo na sladký prášek. Dochované máme také doklady o používání mrkve coby sladidla.
Jistou zvláštností je fakt, že se v minulosti poměrně často ochucovaly cukrem například masitá jídla. Oblíbené byly třeba tzv. varmuže, tedy pokrm připravovaný ze slepičích prsíček. Prsíčka se nejprve povařila v mléce, které se pak zahustilo moukou a vejcem. Připravila se tak jakási omáčka k masu, do které se přidával také cukr. V některých krajích se dokonce konzumovala obilná kaše dochucená česnekem a cukrem!
Cukrářské řemeslo se těšilo velké oblibě zejména od konce 16. století. Zprvu byl cukr k dostání spolu s kořením. Po dlouhou dobu pak byly jakékoliv cukrovinky určeny výhradně pro vyšší společenské vrstvy. Od 17. století se začalo péct cukroví i ve šlechtických kuchyních a pravidelně se objevovalo na stolech nejen při slavnostních hostinách. Zhruba v této době se také rozšířila výroba dortů a bonbonů.
Související
Řetězce a obchodníci si prý loni a jen na cukru „namastili kapsu“ 500 miliony korun navíc
Cukr loni vydělal obchodům stovky milionů korun, tvrdí ekonom
cukrová řepa, cukr , sladkosti , historie , med
Aktuálně se děje
včera
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
včera
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
včera
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
včera
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
včera
Trump jmenoval nového vyslance pro Grónsko. Má obyvatele přesvědčit, aby se připojili k USA
včera
Trump také sdílí naši lásku k mladým dívkám, píše se v dopise, který zřejmě poslal Epstein
včera
Ukrajinští muži riskují smrt v horách, aby se vyhnuli frontové linii. Nikdo podle nich už nechce mír
včera
USA zveřejnily nové dokumenty z vyšetřování Epsteina. O Trumpovi se v nich píše víc než dřív
včera
Putin odvolal den před Vánoci ruského velvyslance v Česku. Nahradí ho Ponomarjovová
včera
Počasí na Vánoce bude mrazivé, místy napadne 20 cm sněhu. Meteorologové vydali výstrahu
včera
Vzdám se Agrofertu navždy, tvrdil Babiš. Ukázalo se, že to není pravda
včera
Jsme ochotni právně zakotvit, že nezaútočíme na EU a NATO, tvrdí Rusko. Pak si ale nadiktovalo podmínky
včera
Trumpův účet, Trumpův institut, teď třída Trump. Prezident USA po sobě nechal pojmenovat i Kennedyho centrum
včera
Trump oznámil plány na vybudování "zlaté flotily". Třída Trump mají být největší lodě na světě
včera
Počasí zase začne připomínat zimu, ukazuje dlouhodobý výhled
22. prosince 2025 21:58
Vánoce omezí vlakovou dopravu. Cestující si musí dát pozor na omezení
22. prosince 2025 21:04
Novým trenérem české fotbalové reprezentace je velezkušený Miroslav Koubek
22. prosince 2025 19:57
Bude se propouštět, rozhodla vláda. Babiš ale odmítá, že jde o čistky
Aktualizováno 22. prosince 2025 19:10
Turek u Pavla nepochodil. Prezident je připraven ho nejmenovat
22. prosince 2025 17:56
Zemřel hitmaker Chris Rea, podlehl krátké nemoci
Světovou hudební scénou otřásla smutná zpráva. Ve věku 74 let zemřel britský hitmaker Chris Rea, který opakovaně zavítal i do České republiky. Hudebník podle rodiny podlehl krátkému onemocnění.
Zdroj: Lucie Podzimková