Kaše se dá bez nadsázky nazvat nejběžnějším jídlem v dějinách. Tento pokrm si připravovali již naši pravěcí předci, ve středověku byl v jisté podobě součástí slavnostní tabule. Dnes si nejrůznější kaše připravují především zastánci zdravého stravování, v minulosti se však konzumovaly kaše spíše tučné.
Slané kaše
Obilné kaše znali lidé již v pravěku. Tento pokrm je velmi snadný na přípravu – stačí obilí nadrtit, přes noc namočit do vody nebo mléka a druhý den už jenom dochutit, třeba medem nebo solí. Takováto kaše se nemusela vařit, ohřát se mohla například přidáním horkých kamenů na nějakou chvíli do pokrmu. Obliba kaší ještě vzrostla s výrobou keramických nádob určených k vaření, tedy v období neolitu. Tehdy se konzumovala především kaše neslazená, velmi mastná a někdy s přidanou solí. Kaše se připravovala také s masem, máme i doklady přípravy kaše z morku a obilné mouky. K dochucení takových slaných pokrmů se používaly bylinky nebo houby a zelenina.
Slané obilné kaše byly obvyklou záležitostí také ve starověkém Řecku a Římě. Údajně představovaly nejčastější pokrm vojáků v římských táborech až do 1. století našeho století.
V období středověku jedli obilnou kaši obyčejní lidé, mniši v klášterech, ale i panovníci. Z pozdější doby, z 15. a 16. století, se nám dochovaly kuchařské knihy s celou řadou receptů na slané i sladké kaše. Některé z těchto pokrmů rozhodně nebyly prosté a levné. Z ingrediencí jsou zde zmíněny například maso všeho druhu, smetana, mléko, vejce, sýr, ryby, vepřové žaludky, uzený jazyk nebo mák a med. Jistou zvláštností je fakt, že slané kaše se poměrně často dochucovaly medem. Tento zvyk je doložen také ze starého Říma. V mladších kuchařských knihách se můžeme dočíst o kaších s brynzou, se zelím, s bůčkem nebo se slaninou.
O oblibě obilných kaší v raném novověku svědčí značné množství přísloví, která vznikla právě v tomto období. Z druhé poloviny 17. století pochází třeba přísloví: „Mnoho kuchařů přesolí kaši.“ Pokud se domníváte, že nejběžnějším jídlem v minulosti byl chléb, mýlíte se. Ještě z 19. století se dochovaly doklady o tom, že jím byla právě kaše. Ta se konzumovala v této době samostatně i jako příloha.
Slané kaše se jedly teplé i studené. Proto se také připravovaly i do zásoby, třeba na několik dnů. Kaše pak mohla posloužit také jako pokrm na cestu. Jistou cestovní alternativu představoval pytlík namletého obilí, který se jenom smíchal s tukem nebo s mlékem.
Sladké kaše
Méně obvyklé byly v minulosti kaše sladké, které byly dokonce považované ve středověku za slavnostní pokrm. Základ sladké kaše tvořilo pochopitelně obilí, dále mléko nebo smetana, a vejce. Jako sladidlo posloužil med, ovoce nebo povidla. Kaše coby slavnostní jídlo musela nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat. Barvu i chuť kaši dodával třeba mák, povidla, jahody a višně nebo petrželka. Zejména v 15. a 16. století byla oblíbená kaše čtyřbarevná, na kterou se nám dochoval tento recept: „Utři mandle a rozpusť je jako kaši a dej do tří hrnců. V jednom nech bílou, druhou část obarvi šafránem na žluto, třetí učiň brunátnou pomocí sandalu. Potom rozinky nebo povidla s mandlemi rozpusť jako kaše, aby byla černá, a dej do čtvrtého hrnku. Všechny ty kaše oslaď cukrem, vař to, až budou dobře husté. Přes mísu udělej šindelem kříž, který by všude doléhal, vlej všechny ty čtyři kaše do toho kříže, každou zvlášť, potom vytáhni kříž.“
Do sladkých kaší se přidávalo víno, šafrán, nejrůznější ovoce (nejčastěji jahody, jablka, hrušky a višně), mák, zázvor, ořechy, skořice. Oblíbenou ingrediencí byly v 15. století květiny – okvětní lístky růže nebo květy bezu.
Související

Pokus o zákaz chemických zbraní, který tak úplně nevyšel. Největší hrozbou jsou teroristé

Čtrnáctý papež Lev. Čím se zapsali do historie jeho stejnojmenní předchůdci?
Aktuálně se děje
před 47 minutami

Ani v noci nebude klid. Bouřky mohou být i velmi silné, varuje ČHMÚ
před 1 hodinou

Ukrajinci slaví. Drony poškodily či zničily přes 40 ruských letadel
před 2 hodinami

Zemanova slova o volbách neunikla pozornosti. Rakušan mluví o útoku na demokracii
před 2 hodinami

ANO by vyhrálo volby, do Sněmovny by se dostalo šest stran či hnutí
před 3 hodinami

Fico chce zase jednat s Čechy. O válce na Ukrajině či pokračování V4
před 4 hodinami

Medvěd v Česku. Obec u Luhačovic vyzvala místní k obezřetnosti
před 5 hodinami

Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
před 5 hodinami

Střelba na česko-německé hranici. Muž vytáhl na policisty zbraň, je po smrti
před 6 hodinami

Hamás nabízí za příměří živá i mrtvá rukojmí. Američané a Izraelci reagují
před 7 hodinami

Tragédie v Rusku. Vlak narazil do zříceného mostu, na místě jsou mrtví i desítky zraněných
před 8 hodinami

Bouřlivé počasí pokračuje. V neděli může být ještě hůře, varuje ČHMÚ
včera

Smrtelná nehoda na Chrudimsku. Řidič skútru přišel o život při srážce
včera

Bude mít fotbalová Sparta brzy nového trenéra? Spekuluje se o Belgičanu Clementovi
včera

Novinka u žádostí o dávky a příspěvky. Stát spustil mobilní aplikaci
včera

Bouřky zanechaly spoušť na Jablonecku. Hasiči zasahují u zaplavených domů
včera

Praha dnes posílí metro. V Letňanech hrají Iron Maiden
včera

Zase z toho nic nebude, stěžuje si Zelenskyj před druhým kolem mírových rozhovorů
včera

Blíží se konec Jablonce, jak jsme ho doposud znali? Vedení navrhlo Peltovo odvolání
včera

Tramvaj v Plzni vláčela muže stovky metrů. Případ vyšetřuje policie
včera
Ropné velmoci se dohodly. Jak se to projeví na cenách pohonných hmot?
Pravděpodobnost historicky nejlevnějšího motoristického léta české historie se po dnešku dále zvyšuje. Uskupení tradičních těžařů ropy OPEC+ se dnes dohodlo na dalším zvýšení těžby ropy. Od července tak produkce ropy v rámci daného uskupení vzroste o dodatečných 411 tisíc barelů denně, stejně jako v květnu a jak se to chystá nyní od června.
Zdroj: Lukáš Kovanda