Kaše se dá bez nadsázky nazvat nejběžnějším jídlem v dějinách. Tento pokrm si připravovali již naši pravěcí předci, ve středověku byl v jisté podobě součástí slavnostní tabule. Dnes si nejrůznější kaše připravují především zastánci zdravého stravování, v minulosti se však konzumovaly kaše spíše tučné.
Slané kaše
Obilné kaše znali lidé již v pravěku. Tento pokrm je velmi snadný na přípravu – stačí obilí nadrtit, přes noc namočit do vody nebo mléka a druhý den už jenom dochutit, třeba medem nebo solí. Takováto kaše se nemusela vařit, ohřát se mohla například přidáním horkých kamenů na nějakou chvíli do pokrmu. Obliba kaší ještě vzrostla s výrobou keramických nádob určených k vaření, tedy v období neolitu. Tehdy se konzumovala především kaše neslazená, velmi mastná a někdy s přidanou solí. Kaše se připravovala také s masem, máme i doklady přípravy kaše z morku a obilné mouky. K dochucení takových slaných pokrmů se používaly bylinky nebo houby a zelenina.
Slané obilné kaše byly obvyklou záležitostí také ve starověkém Řecku a Římě. Údajně představovaly nejčastější pokrm vojáků v římských táborech až do 1. století našeho století.
V období středověku jedli obilnou kaši obyčejní lidé, mniši v klášterech, ale i panovníci. Z pozdější doby, z 15. a 16. století, se nám dochovaly kuchařské knihy s celou řadou receptů na slané i sladké kaše. Některé z těchto pokrmů rozhodně nebyly prosté a levné. Z ingrediencí jsou zde zmíněny například maso všeho druhu, smetana, mléko, vejce, sýr, ryby, vepřové žaludky, uzený jazyk nebo mák a med. Jistou zvláštností je fakt, že slané kaše se poměrně často dochucovaly medem. Tento zvyk je doložen také ze starého Říma. V mladších kuchařských knihách se můžeme dočíst o kaších s brynzou, se zelím, s bůčkem nebo se slaninou.
O oblibě obilných kaší v raném novověku svědčí značné množství přísloví, která vznikla právě v tomto období. Z druhé poloviny 17. století pochází třeba přísloví: „Mnoho kuchařů přesolí kaši.“ Pokud se domníváte, že nejběžnějším jídlem v minulosti byl chléb, mýlíte se. Ještě z 19. století se dochovaly doklady o tom, že jím byla právě kaše. Ta se konzumovala v této době samostatně i jako příloha.
Slané kaše se jedly teplé i studené. Proto se také připravovaly i do zásoby, třeba na několik dnů. Kaše pak mohla posloužit také jako pokrm na cestu. Jistou cestovní alternativu představoval pytlík namletého obilí, který se jenom smíchal s tukem nebo s mlékem.
Sladké kaše
Méně obvyklé byly v minulosti kaše sladké, které byly dokonce považované ve středověku za slavnostní pokrm. Základ sladké kaše tvořilo pochopitelně obilí, dále mléko nebo smetana, a vejce. Jako sladidlo posloužil med, ovoce nebo povidla. Kaše coby slavnostní jídlo musela nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat. Barvu i chuť kaši dodával třeba mák, povidla, jahody a višně nebo petrželka. Zejména v 15. a 16. století byla oblíbená kaše čtyřbarevná, na kterou se nám dochoval tento recept: „Utři mandle a rozpusť je jako kaši a dej do tří hrnců. V jednom nech bílou, druhou část obarvi šafránem na žluto, třetí učiň brunátnou pomocí sandalu. Potom rozinky nebo povidla s mandlemi rozpusť jako kaše, aby byla černá, a dej do čtvrtého hrnku. Všechny ty kaše oslaď cukrem, vař to, až budou dobře husté. Přes mísu udělej šindelem kříž, který by všude doléhal, vlej všechny ty čtyři kaše do toho kříže, každou zvlášť, potom vytáhni kříž.“
Do sladkých kaší se přidávalo víno, šafrán, nejrůznější ovoce (nejčastěji jahody, jablka, hrušky a višně), mák, zázvor, ořechy, skořice. Oblíbenou ingrediencí byly v 15. století květiny – okvětní lístky růže nebo květy bezu.
Související
Ideologie, nebo velmocenská identita? Nad zdroji zahraniční politiky Moskvy
Století s televizory. První přístroj vynalezl Skot, u nás ho napodobil fyzik
Aktuálně se děje
před 14 minutami
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
před 1 hodinou
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 2 hodinami
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 2 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 3 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 4 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 5 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 6 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 6 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 7 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 7 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 8 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 9 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 9 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 10 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 11 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 11 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 12 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 12 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 13 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
Zdroj: Libor Novák