Kaše se dá bez nadsázky nazvat nejběžnějším jídlem v dějinách. Tento pokrm si připravovali již naši pravěcí předci, ve středověku byl v jisté podobě součástí slavnostní tabule. Dnes si nejrůznější kaše připravují především zastánci zdravého stravování, v minulosti se však konzumovaly kaše spíše tučné.
Slané kaše
Obilné kaše znali lidé již v pravěku. Tento pokrm je velmi snadný na přípravu – stačí obilí nadrtit, přes noc namočit do vody nebo mléka a druhý den už jenom dochutit, třeba medem nebo solí. Takováto kaše se nemusela vařit, ohřát se mohla například přidáním horkých kamenů na nějakou chvíli do pokrmu. Obliba kaší ještě vzrostla s výrobou keramických nádob určených k vaření, tedy v období neolitu. Tehdy se konzumovala především kaše neslazená, velmi mastná a někdy s přidanou solí. Kaše se připravovala také s masem, máme i doklady přípravy kaše z morku a obilné mouky. K dochucení takových slaných pokrmů se používaly bylinky nebo houby a zelenina.
Slané obilné kaše byly obvyklou záležitostí také ve starověkém Řecku a Římě. Údajně představovaly nejčastější pokrm vojáků v římských táborech až do 1. století našeho století.
V období středověku jedli obilnou kaši obyčejní lidé, mniši v klášterech, ale i panovníci. Z pozdější doby, z 15. a 16. století, se nám dochovaly kuchařské knihy s celou řadou receptů na slané i sladké kaše. Některé z těchto pokrmů rozhodně nebyly prosté a levné. Z ingrediencí jsou zde zmíněny například maso všeho druhu, smetana, mléko, vejce, sýr, ryby, vepřové žaludky, uzený jazyk nebo mák a med. Jistou zvláštností je fakt, že slané kaše se poměrně často dochucovaly medem. Tento zvyk je doložen také ze starého Říma. V mladších kuchařských knihách se můžeme dočíst o kaších s brynzou, se zelím, s bůčkem nebo se slaninou.
O oblibě obilných kaší v raném novověku svědčí značné množství přísloví, která vznikla právě v tomto období. Z druhé poloviny 17. století pochází třeba přísloví: „Mnoho kuchařů přesolí kaši.“ Pokud se domníváte, že nejběžnějším jídlem v minulosti byl chléb, mýlíte se. Ještě z 19. století se dochovaly doklady o tom, že jím byla právě kaše. Ta se konzumovala v této době samostatně i jako příloha.
Slané kaše se jedly teplé i studené. Proto se také připravovaly i do zásoby, třeba na několik dnů. Kaše pak mohla posloužit také jako pokrm na cestu. Jistou cestovní alternativu představoval pytlík namletého obilí, který se jenom smíchal s tukem nebo s mlékem.
Sladké kaše
Méně obvyklé byly v minulosti kaše sladké, které byly dokonce považované ve středověku za slavnostní pokrm. Základ sladké kaše tvořilo pochopitelně obilí, dále mléko nebo smetana, a vejce. Jako sladidlo posloužil med, ovoce nebo povidla. Kaše coby slavnostní jídlo musela nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat. Barvu i chuť kaši dodával třeba mák, povidla, jahody a višně nebo petrželka. Zejména v 15. a 16. století byla oblíbená kaše čtyřbarevná, na kterou se nám dochoval tento recept: „Utři mandle a rozpusť je jako kaši a dej do tří hrnců. V jednom nech bílou, druhou část obarvi šafránem na žluto, třetí učiň brunátnou pomocí sandalu. Potom rozinky nebo povidla s mandlemi rozpusť jako kaše, aby byla černá, a dej do čtvrtého hrnku. Všechny ty kaše oslaď cukrem, vař to, až budou dobře husté. Přes mísu udělej šindelem kříž, který by všude doléhal, vlej všechny ty čtyři kaše do toho kříže, každou zvlášť, potom vytáhni kříž.“
Do sladkých kaší se přidávalo víno, šafrán, nejrůznější ovoce (nejčastěji jahody, jablka, hrušky a višně), mák, zázvor, ořechy, skořice. Oblíbenou ingrediencí byly v 15. století květiny – okvětní lístky růže nebo květy bezu.
Související
Ať Macinka závěrečné varování od Lipavského klidně ignoruje. Historie ale mluví jasně
Válku na Ukrajině lze vyřešit, ale ne rychle. Důkazem je příběh Německa po první světové válce
Aktuálně se děje
před 25 minutami
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 1 hodinou
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 2 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 2 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 3 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 4 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 5 hodinami
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 6 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 7 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 7 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 8 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 9 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 10 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 11 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
včera
Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci
včera
Už nenadávají u mobilů. Hněv generace Z se v roce 2025 přetvořil a začal měnit svět
Rok 2025 se stal okamžikem, kdy se hněv generace Z převalil z displejů mobilních telefonů do ulic po celém světě. Od Káthmándú přes Jakartu až po Limu se mladí lidé narození na přelomu tisíciletí postavili zavedeným elitám a proměnili lokální nepokoje v globální hnutí za spravedlnost. Podle sociologů nejde jen o rebelii pro rebelii samotnou, ale o protest poháněný univerzálními hodnotami, jako je právo na vzdělání, dostupné bydlení a konec korupce.
Zdroj: Libor Novák