Dochucení pokrmů patří k základním kuchařským dovednostem. Jaké koření používali lidé v pravěku nebo ve středověku? Informace o tom můžeme čerpat jak z písemných, tak z archeologických pramenů.
Sůl nad zlato
Základem k dochucení potravin je již po staletí sůl. Obchod se solí se rozvinul již v mladší době kamenné. Významné pak bylo v době železné naleziště soli v Hallstattu. Když bylo soli nedostatek, získávala se třeba z popela, který se někdy přidával do připravovaných pokrmů. Po celý pravěk, středověk i raný novověk byla sůl dostupná prakticky všem vrstvám obyvatelstva. Většinou lidé v minulosti solili méně než my dnes.
Jaké koření se používalo v pravěku?
Podle výsledků paleobotanických studií byla pravěkým lidem dostupná celá řada koření – například kmín, šťovík, řeřicha, majoránka, dobromysl, oregano, merlík, máta nebo petržel. V našem prostředí mohli naši pravěcí předci používat také kopřivu, kontryhel, mochnu husí, popenec, sedmikrásku, vikev, plicník lékařský, jitrocel kopinatý, kerblík nebo chmel. Všechny tyto rostliny jsou z pravěkých nalezišť archeology doloženy.
Jaké koření se používalo ve středověku a v raném novověku?
Koření používané po celý středověk (a prakticky dodnes) se k nám dostalo spolu s římskou kulturou – například pepř, kopr nebo koriandr. Toto koření bylo zjištěno při archeologických výzkumech římských legionářských táborů.
Nejrůznější druhy koření si prý oblíbil Karel Veliký, na jehož statcích se ve velkém pěstovalo. Zahrady plné bylinek a koření se nacházely také při klášterech.
Koření dobře znali i staří Slované. Jsou dochovány písemné zprávy o kmínu již z 11. století, archeologické doklady o kopru jsou ještě o století starší. Od počátku 13. století se v Čechách používal šafrán, dokonce z něj byl placen desátek. V kuchyni Slovanů našel své využití také česnek, dobromysl, majoránka, třezalka tečkovaná, kozinec, vlaštovičník nebo pryšec.
Z kuchařských knih z období 15. až 17. století víme o používání pepře, zázvoru, skořice, šafránu, hřebíčku nebo muškátového oříšku. Dále se do pokrmů přidávala petrželka, šalvěj, bobkový list, kmín, anýz, rozmarýn, jalovec nebo řeřicha. Méně často se v receptech vyskytovaly například dobromysl, saturejka, levandule, kerblík, kopr, černobýl nebo kardamom. Koření a bylinky se tehdy nepoužívaly pouze v kuchyni, ale také v medicíně či lidovém léčitelství.
O používání koření svědčí také objevy archeologů. Při výzkumech na pražské Malé Straně byly z vrstev z 9. a 10. století rozpoznány pozůstatky kopru. Jeho používání ve 13. až 15. století potvrdili i archeologové v Mostě, kde bylo rovněž zjištěno využívání libečku a koriandru. Doklady o použití jalovce pochází z Ungeltu z období 12. až 13. století. Bohaté nálezy ze 17. století z Uherského Brodu dokládají znalost pepře, šafránu, tymiánu, fenyklu, anýzu, kopru, jalovce a kmínu v této době. Muškátový oříšek podle archeologů používali lidé již ve 14. století v Berouně.
Běžně i v lidové kuchyni se do jídel přidával česnek, cibule, křen nebo hořčice. Ta byla pak často kombinována s medem.
V nejstarší dochované tištěné kuchařce z počátku 16. století bychom našli rady týkající se dochucování a kořenění pokrmů: „Květu muškátového nemnoho dávej, pro hořkost krmě. Když děláš šišky nebo nadívaninu, nemnoho do nich dávej hřebíčků. Když děláš černou anebo k ní podobnou jíchu (omáčku), nedávej šafránu. Cokoli má být sladkého, k tomu pepře nedávej, než slaď cukrem nebo medem, a nemnoho soli dávej, abys krmě nezkazil.“
Související
Adventní zázrak v Číhošti. Estébáci pak kněze Toufara umučili
Češi před sto lety začali zdobit vánoční stromy ve městech. Mělo to svůj důvod
Aktuálně se děje
před 19 minutami
Z jádra EU do pozice vyvrhela. Orbán i Fico začali hledat nepřátele společně
před 52 minutami
12 tisíc nestačí. Kim pošle Putinovi další vojáky
před 1 hodinou
Čelí zneužívání i týrání. Na školách v USA umírají tisíce dětí původních obyvatel Ameriky
před 2 hodinami
Ivanka Trumpová definitivně končí s politikou
před 3 hodinami
Asadova manželka odmítá žít v Rusku. Podala žádost o rozvod
před 4 hodinami
Ukrajina už vyřadila z boje 1100 severokorejských vojáků
před 5 hodinami
Počasí na Štědrý den: Bílé Vánoce budou jen někde, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. o Vánocích neuvidí dva prince. Do Sandringhamu nepřijedou
včera
Schick pokračuje ve výtečné fazóně. Čtyřmi góly proti Freiburgu přeskočil Kollera
včera
Útočník z Magdeburgu míří do vazby. Bilance páteční tragédie se změnila
včera
Počasí se ochladilo a déšť se mění ve sníh. Meteorologové poskytli předpověď
včera
RECENZE: Americký muzikálový hit Čarodějka protíná Hollywood a TikTok
včera
Robert Fico je u Putina v Kremlu
včera
Ukrajinci zaútočili na Kazaň. Putin teď slibuje mnohem větší destrukci na Ukrajině
včera
Poslední šance si vyřídit všechno potřebné. Pošta sdělila, jak bude mít otevřeno
včera
Davidovou trápí vyhřezlá ploténka. Na operaci se však zatím nechystá
včera
Bramborový salát podle Magdaleny Dobromily Rettigové
včera
Prosincové projevy politiků: Pavel bude poslední v řadě. Promluví i Zeman
včera
Důchody dostanou lidé do Štědrého dne. Příští rok už to bude o Vánocích jinak
včera
Rok od střelby na FF UK: Oběti se spravedlnosti nedočkají, přestože viníka smrti 14 lidí známe
Tuto sobotu uplynul rok od jednoho z nejtemnějších dnů v historii České republiky. Připomněli jsme si smutné výročí tragické události, kdy na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze vrah chladnokrevně připravil o život čtrnáct nevinných lidí, než sám ukončil svůj život.
Zdroj: Jakub Jurek