Československý Černobyl? SSSR využila tragédii k podkopání nezávislosti země

Černobylská katastrofa díky chválenému seriálu je opětovně na předních stránkách novin. V jejím stínu je však i řada další. Dvě jaderné havárie, které málem skončily katastrofou, se staly i na území Československa.

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice nedaleko slovenské Trnavy byla poprvé spuštěna v roce 1972, ačkoliv s její stavbou se začalo již v padesátých letech. Její tvůrci se rozhodli, že palivem bude neobohacený uran a chladivem oxid uhličitý. Ačkoliv se to zdálo být logickým řešením, které přineslo úspory a energetickou soběstačnost, právě to se stalo příčinou havárie.

V roce 1976, čtyři roky po utvoření jaderné elektrárny, zaměstnanci elektrárny vyměňovaly palivový článek. Ten měl však zřejmě díky nedbalosti techniků narušený uzavírací mechanismus a kvůli obrovskému tlaku vyletěl do výšky a rozbil se.

Došlo tak k úniku oxidu uhličitého.  Ten poklesl do prostor pod reaktorem, kde zahubil dva zaměstnance elektrárny. Ti přitom mohli uniknout, kdyby nouzový východ nebyl uzamčen kvůli častým krádežím.

Díky unikání chladícího prvku hrozilo, že se reaktor přehřeje a dojde k jadernému výbuchu jako v Černobylu. Tomu však zabránili dva zaměstnanci elektrárny, Vilém Pačes a Milan Antolík, kteří v ochranných oblecích a s dýchacími přístroji vstoupili do reaktorové haly a pomocí navážecího stroje palivový kanál uzavřeli. Za své hrdinství dostali pak vysoká státní vyznamenání.

To nejhorší mělo ale přijít o 13 měsíců později, v roce 1977. Při výměně palivového článku, došlo k roztržení sáčku se silikagelem, jehož účelem bylo pohlcování vlhkosti. Liknaví zaměstnanci rozsypanou hmotu odstranili jen zčásti. Zbytek ucpal kanály, jimiž proudilo palivo.

Reaktor se v návaznosti na to na těchto místech začal přehřívat. Teplo bylo tak velké, že se dokonce roztavila část konstrukce reaktoru. Do primárního a i některých částí sekundárního okruhu začala unikat radioaktivita a to ještě větší míře než o rok předtím.

Nehoda byla na mezinárodně používané sedmibodové škále závažnosti jaderných událostí označena čtvrtým stupněm. Pro srovnání, to je jen o bod nižší ohodnocení, než jaké si vysloužila například nezávažnější havárie v USA, k níž došlo roku 1987 v elektrárně Three Mile Island.

Jaderný blok A-1 byl uzavřen v roce 1979. Komunistický režim celou havárii tajil, takže se o nich i dnes jen málo ví. Na místě však vyrostly další čtyři bloky, tentokráte zcela dle sovětského typu. Podle publicisty Jana Nováka to velmi dobře zapadá do celkového tehdejšího plánu SSSR, který cíleně likvidoval po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 zbytky jakékoliv československé nezávislosti.

První a nejstarší postavený blok, V-1, mnozí odborníci považovali za stejně nebezpečný jako byl jeho předchůdce. Ústav jaderné techniky v roce 1986 ve své zprávě uvedl, že jde o "nejslabší článek československého jaderného programu“.

Od roku 1996 proto probíhala jeho nákladná modernizace. Blok byl přesto nakonec v roce 2008 vyřazen z provozu po dohodě Slovenska a EU. Z čtyř bloků tak zůstali jen dva, třetí a čtvrtý (V-2). Každý z nich dodává elektřinu 13% Slovenska. Pokud by se s nimi něco stalo, byla by to pro zemi katastrofa.

Související

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  
Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby

Šéf ruské špionáže věří, že Kyjev v Černobylu vyrábí špinavou jadernou bombu

V pondělním prohlášení ředitele ruské Služby vnější rozvědky (SVR) Sergeje Naryškina se uvádí, že Rusko doufá, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a Evropská unie se zaměří na jadernou činnost Ukrajiny. Moskva tvrdí, že tato činnost naznačuje možnost, že Kyjev pracuje na vývoji takzvané špinavé nukleárlní bomby. Informaci zveřejnila agentura Reuters s odkazem na ruskou státní agenturu TASS.

Více souvisejících

Černobyl jaderné elektrárny seriál Chernobyl

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 38 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy