Pravda o Černobylu. Pamětníci promluvili

Oceňovaný seriál Černobyl, který popisuje zkázu jaderné elektrárny v roce 1986, chválí i pamětníci tragédie, zvláště pak tzv. likvidátoři. Jednalo se o lidi, kteří byli pověření zabezpečením oblasti a odstraněním následků havárie.

„Každá umělecká práce vytváří svou vlastní realitu. Podle toho, co jsem doposud viděl, tak tohle je ale zatím nejblíže tomu, co se tam tehdy událo, ale je to stále hodně daleko od skutečnosti,” říká Serhij Myrnyj, který pracoval na černobylském kontrolním pracovišti a patřil mezi první likvidátory. „Můžu vám říct jako svědek všech těch událostí v Černobylu, že realita byla mnohem zajímavější, emotivnější a fantastičtější, než jak by mohla být někdy zobrazena,” cituje jej televize Seznam.cz.

Likvidátorům byl dán osobní dozimetr k měření radiace. Hodnotu se mohl likvidátor dozvědět jen poté, co zařízení bylo vloženo do speciální čtečky. Mnozí likvidátoři vůbec nevěděli, jakému druhu záření byli vystavěni.

Běloruský profesor Heorhij Lepin, který dobrovolně sloužil v černobylské jaderné elektrárně v roce 1986 až 1992 si vzpomíná na to, jak seděl za majorem, který kontroloval tato zařízení. Poté, co do čtečky vložil dozimetr, hodnoty šly mimo stupnici. „Major do žurnálu napsal 24,5; protože 25 byl limit,“ sdělil expert polské stanici působící v Bělorusku, Belsat.

Jeden z pilotů vrtulníků, který na reaktor hodil písek a olovo a který trpěl akutní nemocí z ozáření, byl pozván na léčbu do USA. Tam určili skutečnou dávku ozáření pomocí analýzy zubní skloviny. Američané zjistili, že to je 500 rentgenů. Sověti mu přitom napsali jen 20.

Jak seriál zdůrazňuje, vláda o černobylské tragédii mlčela. Lidé tak vůbec nevěděli, že se něco stalo. I lidé evakuovaného blízkého města Pripjať si mysleli, že jedou pryč jen na tři dny. Mnozí z nich – asi 90 lidí ze 100 - nedbali doporučení pít jód, protože si mysleli, že to je něco, co není povinné, uvádí likvidátor Siarhej Šalkevič.

Podle něj Černobyl vyděsil lidi z SSSR, když se dozvěděli, že někteří opouští stranu, aby tam nemuseli jít a když začalo vedení na místo posílat vojáky z rezerv. Tyto vojáci byli nazýváni „partyzáni“. Dle Šalkeviče 80 až 90% vojáků z Černobylu bylo z těchto rezerv. Většinou se jednalo o osoby ze střední Asie, kteří o jaderných elektrárnách nic nevěděli a kteří se proto nebáli toho, co se jim stane, poukazuje Lepin.

Podle profesora do Černobylu šli buď dobrovolníci nebo ti, co byli přinuceni. Lepin poukazuje na to, že scéna ze seriálu, ve které ministr uhelného průmyslu přesvědčuje horníky, aby šli do Černobylu, a oni souhlasí, není pravdivá.

Šalkevič si vzpomíná na svou jednotku vojáků, kteří bydleli v oblasti blízko jaderné katastrofy. Jídlo jim bylo přinášeno, ale dříví nebylo. Celé vesnice byly spáleny, aby se zabránilo šíření radiace s větrem. Vojáci dříví pálily pomocí minireaktoru. Podle Šalkeviče „tihle chlapi nahromadili více záření než likvidátoři. Takovou scénu bych dal do toho filmu.“

Aby se nešířila radiace, byli zabíjeni psy a kočky speciálními jednotkami. Jeden kapitán však měl kočku, zřejmě proto, aby mu dělala společnost. Generál mu nařídil se jí zbavit. Vojákům bylo kapitána líto, tak vzali kus masa, starou čapku z králíka a rozemleli je sekáčkem v kbelíku. Když to ukázali generálovi, ten zhnuseně vykřikl“ „Požádal jsem vás, abyste ji zabili a co vy, sadisté, jste udělali?“, vzpomíná si Šalkevič.

Podle likvidátorů seriál se dopustil sice některých nepřesností a přílišných dramatizacích jako ve scéně hustého kouře vycházejícího z elektrárny, i když ve skutečnosti byl docela slabý. Celkově se jim však podařilo zachytit ducha události, tvrdí likvidátoři. Doporučují, aby seriál byl vysílán na školách.

Zároveň dodávají, že to se např. v Bělorusku zřejmě nestane, protože vláda má zájem na otevření vlastní jaderné elektrárny. Seriál dle likvidátorů naopak může jen posílit přesvědčení, které už vládne v USA, že jaderné elektrárny jsou nebezpečné.

Podle Černobylské unie, hlavní organizace likvidátorů, 10% z původních 600 000 likvidátorů zemřelo na následky jejich práce a 165 000 bylo postiženo.

Související

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  
Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby

Šéf ruské špionáže věří, že Kyjev v Černobylu vyrábí špinavou jadernou bombu

V pondělním prohlášení ředitele ruské Služby vnější rozvědky (SVR) Sergeje Naryškina se uvádí, že Rusko doufá, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a Evropská unie se zaměří na jadernou činnost Ukrajiny. Moskva tvrdí, že tato činnost naznačuje možnost, že Kyjev pracuje na vývoji takzvané špinavé nukleárlní bomby. Informaci zveřejnila agentura Reuters s odkazem na ruskou státní agenturu TASS.

Více souvisejících

Černobyl seriál Chernobyl Ukrajina

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy