Knihy znali už naši předci ve středověku. Vypadaly ale úplně jinak

Dějiny knihy se začaly psát již v období starověku. Tehdy knihy vypadaly zcela jinak, než jak je známe dnes. Jak se v průběhu dějin měnila podoba knihy?

Formát knihy odpovídal již od starověku jejímu využití. Ve staré Mezopotámii plnily funkci knihy čtvercové či obdélné hliněné tabulky o velikosti, která se dala dobře držet v ruce. Několik takových tabulek pak tvořilo celou knihu, pravděpodobně se ukládaly do kožených váčků nebo schránek zhotovených z různých materiálů. Svázané tabulky dohromady tak, že by připomínaly dnešní podobu knihy, se však nedochovaly.

Texty se však nezaznamenávaly pouze na hliněné tabulky malých formátů. Sedm čtverečních metrů má rozměr starý asyrský zákoník, který byl nalezen v Aššuru a datován do 12. století před Kristem. Podle odborníků tedy ve starověku velikost textu vyjadřovala jeho důležitost.

Poměrně známou starověkou podobou knihy byl papyrus a papyrové svitky. Ty byly oproti zmíněným hliněným tabulkám praktičtější – byly lehčí a lépe se s nimi manipulovalo. Papyrus se vyráběl ze sušených stonků rostliny zvláštního rákosu, které se nařezaly na proužky a spojily. Ve starověku se zhotovoval zejména v Egyptě, odkud se dostal do oblasti Středomoří.

Zhruba ve druhém století našeho letopočtu papyrus začal pomalu střídat pergamen, tedy vysušená a vyhlazená zvířecí kůže. Spolu s touto psací látkou se objevila i nová podoba knihy, a to kodex. Jedná se již o knihu ve formě, v jaké ji známe dnes. Kodex je tvořen svázanými listy. První kodexy byly sestaveny z papyru, ovšem tento materiál se pro svou křehkost neosvědčil. Oproti tomu pergamen se pro kodexy velmi hodil, a brzy se stal vůbec nejpoužívanější psací látkou. Na rozdíl od papyru bylo na pergamen možné psát z obou stran, v kodexu se také pochopitelně pohodlněji listovalo než v papyrovém svitku. Zhotovení pergamenového kodexu také nebylo oproti dovozu papyru z Egypta tak finančně nákladné.

Podoba knihy v dějinách také úzce souvisela s místem jejího uložení. Papyrové svitky byly skladovány zpravidla v dřevěných krabicích, které byly označeny hliněnými nebo později pergamenovými štítky. Ty označovaly, jaké texty se ve schránkách ukrývají. Kodexy pak byly ukládány v regálech, v knihovnách, a to ve vodorovné poloze.

V období středověku začaly být velmi oblíbené modlitební knížky. Jejich formát byl malý, aby se mohly snadno přenášet. Nejrozšířenějšími modlitebními knížkami se brzy staly tzv. osobní modlitební knížky či knihy hodinek. Nejprve byly ručně psané, později tištěné, většinou však obsahovaly ilustrace. Věřící je využívali doma i během veřejné bohoslužby. Knihy hodinek byly velmi kvalitní prací, šlechtické rody si jejich desky opatřovaly svým znakem nebo dokonce portrétem. Tradičně se dávaly novomanželům coby svatební dar, zejména ve šlechtických rodinách. Formát knih se vyráběl mnohdy na míru – podle ruky majitele knihy.

Čtení však ve středověku nebylo soukromou záležitostí, ale naopak veřejnou. Proto mají také bohoslužebné texty z tohoto období velké rozměry. Jednalo se o tzv. misály, zpěvníky nebo antifonáře. Tyto knihy se nacházely na pulpitu uprostřed chóru, a bylo do nich tak možné dobře nahlížet i z dálky. Knihy byly objemné a těžké, pokud se s nimi pohybovalo (k čemuž nedocházelo často), tak za pomocí válečků, na které se umístily. Desky knih obsahovaly kování a často i nádherné a přepychové zdobení.

Výroba knihy byla ve středověku značně finančně i časově náročná. Proto nebyly tehdy knihy dostupné zdaleka všem společenským vrstvám. Změna nastala v polovině 15. století, a to díky vynálezu a rozšíření knihtisku. Kniha tak přestala být jedinečným, ručně psaným dílem, ale brzy se stala masovou záležitostí. Princip knihtisku navržený Gutenbergem byl používán až do 20. století. První tištěnou knihou byla Bible.

Od šestnáctého století se formát knih postupně zmenšoval. Nejenom modlitební knížky se tak vešly pohodlně do ruky. Až do 19. století však měly knihy zpravidla tvrdé desky. Tzv. paperbacky se rozšířily až v polovině 19. století. Tento fakt souvisí úzce se změnou myšlení. Čtení knih bylo tehdy již soukromou záležitostí, která se nemusela odehrávat jenom za zdmi budovy, ale třeba také venku nebo při cestování. Spolu s rozšířením železniční dopravy stoupla obliba paperbacků, které krátily lidem dlouhé hodiny na cestách.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie knihy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy