Zelenina byla jistě součástí jídelníčku našich předků. Archeologické doklady o jejím pěstování se však zpravidla nedochovaly. O konzumované zelenině v minulosti nás ale informují dochované písemné prameny.
Archeologické prameny nás informují o pěstování okurky v našem prostředí. Semena této zeleniny byla nalezena v Mikulčicích ve vrstvách z 9. století, dále pak v Mostě ve vrstvách z vrcholného a pozdního středověku. Od 17. století se v písemných pramenech objevují recepty na nakládané okurky.
Paleobotanické studie dokládají, že mrkev znali a používali již naši předci v období neolitu a eneolitu. Písemné zmínky o této kořenové zelenině na našem území pak pocházejí z první poloviny 13. století. V pramenech je mrkev někdy uváděna jako žlutá řepa, ze které se často připravovala sladká zavařenina. Pokud se smíchala s medem, zázvorem, skořicí, vínem nebo třeba s hřebíčkem, vznikla směs, kterou se plnily oplatky nebo koláče. Do polévek se začala mrkev přidávat až na přelomu 18. a 19. století.
Už v jídelníčku starých Slovanů se objevovala řepa, ze které však byly konzumovány především listy. Někteří odborníci se však domnívají, že řepa v minulosti plnila funkci brambor. Etnografové tento názor podporují – v 18. a 19. století se při neúrodě brambor skutečně konzumovala řepa.
Naši předkové si připravovali také saláty, a to například z kopřiv, polníčku, kostivalu, šťovíku, kozlíčku, řeřichy, merlíku, a podobně. Tyto rostliny se konzumovaly jak v syrovém stavu, tak v podobě jakéhosi špenátu, který se dochucoval nejčastěji česnekem. Dochovaly se nám doklady pěstování šťovíku – ty nejstarší pocházejí z pera Virgilia, který se zmínil, že v Římě dokonce existovaly zahrady plné této byliny. Za šťovík pak bohatí patricijové neváhali zaplatit nemalý finanční obnos. Pěstování šťovíku bylo běžné také v období středověku a raného novověku, kdy se také prodával na tržištích. Využíval se při pečení masa, při přípravě omáček a polévek. Podobné použití měla v kuchyni také kopřiva.
Hlávkový salát je známý již ze starověku. Pěstoval se v Egyptě, Mezopotámii, Řecku i v Římě. Ve středověku byl používán i v našem prostředí, ovšem minimálně. V kuchařských knihách se začal objevovat až v 19. století. Tehdy se konzumoval zcela běžně, a to převážně tepelně upravený. Pak byl servírován s masem, bramborami, knedlíky, nebo jako samostatný pokrm zalitý smetanou, s vařenými vejci a chlebem. Od středověku je u nás také doloženo zelí. To bylo oblíbené zejména v období 14. až 16. století a nejčastěji se konzumovalo v kysané podobě. Zelí se podávalo k pokrmům, ale také se jím třeba plnilo pečivo. V 17. století byly oblíbené zelné listy naplněné masem či slaninou. Zelné listy se pak používaly i jako obklady na otoky, opruzeniny nebo drobné rány.
Od 15. století si naši předci prokazatelně pochutnávali na melounech. Nejčastěji se meloun konzumoval v syrovém stavu. V 17. století se také připravovala zvláštní zavařenina z melounové kůry a medu. Tyto zavařeniny pak byly podávány jako lék při horečkách a nachlazení.
Související
Ideologie, nebo velmocenská identita? Nad zdroji zahraniční politiky Moskvy
Století s televizory. První přístroj vynalezl Skot, u nás ho napodobil fyzik
historie , Zelenina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 40 minutami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 1 hodinou
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 2 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 2 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 3 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 3 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 4 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 5 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
Českou uměleckou scénu zasáhla smutná zpráva. Ve věku 93 let zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, držitel Oscara, Césara či Českého lva. Proslavila ho zejména úspěšná spolupráce s oscarovým režisérem Milošem Formanem.
Zdroj: Jan Hrabě