Zelenina byla jistě součástí jídelníčku našich předků. Archeologické doklady o jejím pěstování se však zpravidla nedochovaly. O konzumované zelenině v minulosti nás ale informují dochované písemné prameny.
Archeologické prameny nás informují o pěstování okurky v našem prostředí. Semena této zeleniny byla nalezena v Mikulčicích ve vrstvách z 9. století, dále pak v Mostě ve vrstvách z vrcholného a pozdního středověku. Od 17. století se v písemných pramenech objevují recepty na nakládané okurky.
Paleobotanické studie dokládají, že mrkev znali a používali již naši předci v období neolitu a eneolitu. Písemné zmínky o této kořenové zelenině na našem území pak pocházejí z první poloviny 13. století. V pramenech je mrkev někdy uváděna jako žlutá řepa, ze které se často připravovala sladká zavařenina. Pokud se smíchala s medem, zázvorem, skořicí, vínem nebo třeba s hřebíčkem, vznikla směs, kterou se plnily oplatky nebo koláče. Do polévek se začala mrkev přidávat až na přelomu 18. a 19. století.
Už v jídelníčku starých Slovanů se objevovala řepa, ze které však byly konzumovány především listy. Někteří odborníci se však domnívají, že řepa v minulosti plnila funkci brambor. Etnografové tento názor podporují – v 18. a 19. století se při neúrodě brambor skutečně konzumovala řepa.
Naši předkové si připravovali také saláty, a to například z kopřiv, polníčku, kostivalu, šťovíku, kozlíčku, řeřichy, merlíku, a podobně. Tyto rostliny se konzumovaly jak v syrovém stavu, tak v podobě jakéhosi špenátu, který se dochucoval nejčastěji česnekem. Dochovaly se nám doklady pěstování šťovíku – ty nejstarší pocházejí z pera Virgilia, který se zmínil, že v Římě dokonce existovaly zahrady plné této byliny. Za šťovík pak bohatí patricijové neváhali zaplatit nemalý finanční obnos. Pěstování šťovíku bylo běžné také v období středověku a raného novověku, kdy se také prodával na tržištích. Využíval se při pečení masa, při přípravě omáček a polévek. Podobné použití měla v kuchyni také kopřiva.
Hlávkový salát je známý již ze starověku. Pěstoval se v Egyptě, Mezopotámii, Řecku i v Římě. Ve středověku byl používán i v našem prostředí, ovšem minimálně. V kuchařských knihách se začal objevovat až v 19. století. Tehdy se konzumoval zcela běžně, a to převážně tepelně upravený. Pak byl servírován s masem, bramborami, knedlíky, nebo jako samostatný pokrm zalitý smetanou, s vařenými vejci a chlebem. Od středověku je u nás také doloženo zelí. To bylo oblíbené zejména v období 14. až 16. století a nejčastěji se konzumovalo v kysané podobě. Zelí se podávalo k pokrmům, ale také se jím třeba plnilo pečivo. V 17. století byly oblíbené zelné listy naplněné masem či slaninou. Zelné listy se pak používaly i jako obklady na otoky, opruzeniny nebo drobné rány.
Od 15. století si naši předci prokazatelně pochutnávali na melounech. Nejčastěji se meloun konzumoval v syrovém stavu. V 17. století se také připravovala zvláštní zavařenina z melounové kůry a medu. Tyto zavařeniny pak byly podávány jako lék při horečkách a nachlazení.
Související
Vánoční výročí bitvy u Trentonu. Tady se psaly dějiny vzniku moderních USA
Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů
historie , Zelenina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 14 minutami
Sestřelení letu J2-8243 společnosti Azerbaijan Airlines Rusko popírá. Zásah raketou vůbec nepřipouští
před 1 hodinou
Ve věku 80 let zemřela herečka Jana Synková
před 2 hodinami
USA se přiklání k teorii o sestřelení letadla společnosti Azerbaijan Airlines
před 2 hodinami
Nebyla to jen "lidská jatka". Odpůrce Asada děsilo i "Peklo na Zemi"
před 3 hodinami
Nesmí k nim rodina ani právník. Čína staví detenční centra na mučení vězňů
před 5 hodinami
Počasí na Silvestra a Nový rok. Meteorologové nabídli předpověď
včera
Policie odhalila organizovanou skupinu pašeráků drog. Kokain maskovali jako alkohol
včera
První Severokorejec skončil v rukou ukrajinských vojáků. Ne na dlouho
včera
Adamczykové tragicky zemřela soupeřka. Švýcarku Hedigerovou strhla lavina
včera
Zásadní změna počasí v Česku se odkládá. Přinese ji až příští týden
včera
Nová pohádka Tři princezny byla na ČT nejsledovanějším pořadem Vánoc
včera
Vánoční výročí bitvy u Trentonu. Tady se psaly dějiny vzniku moderních USA
včera
Slovensko hlásí, že je na případná mírová jednání připraveno
včera
Pavel Nedvěd dává českému fotbalu vale. Nejspíš bude sportovním ředitelem v Saúdské Arábii
včera
Víme, kdo to udělal, řekl Stubb k poškození kabelů v Baltu. Moskva mlčí
včera
Fico námluvami s Putinem riskuje. Jde o pověst Slovenska
včera
Počasí: Česko ochromí námraza a náledí, varují meteorologové
včera
Pohonné hmoty už dále nezlevňují. Expert naznačil, jaký bude vývoj cen v příštím roce
včera
Dvojnásobná vražda v rodině na Teplicku. Případ řeší policie, má podezřelého
včera
Michal Sadílek bude v Nizozemsku pokračovat i nadále. V Twente má pokračovat do roku 2026
Přestože o českého reprezentanta Michala Sadílka měla podle deníku Sport zájem pražská Sparta, nakonec se spoluhráčem svého bratra Lukáše nestane. Rozhodl se totiž nadále pokračovat ve svém současném působišti v nizozemském Twente, kde hraje už od roku 2021. O Vánocích oznámil, že s klubem prodloužil smlouvu až do léta 2026.
Zdroj: David Holub