Na 1. října připadá Mezinárodní den kávy. Tento nápoj se ve střední Evropě objevil někdy na konci 17. století a od té doby je velmi oblíbený. Kávu milovala i slavná Magdalena Dobromila Rettigová, která o ní dokonce napsala celou knihu.
Káva se ve střední Evropě rozšířila koncem 17. století. Z bitvy u Vídně roku 1683 prý poražení Turci prchali tak rychle, že ve svém táboře zanechali pytle plné kávových zrn. O původu kávy ve středoevropském prostoru napsala ve svém díle s názvem Kafíčko a vše, co je sladkého Magdalena Dobromila Rettigová toto:
„Když r. 1683 v turecké vojně od Bělehradu mezi jinou kořistí několik pytlů kafe do Vídně se přivezlo, neznal tam žádný tyto cizozemská zrníčka, jenom jistý Kolčický, který prve v Turcích pobyv, kafe znáti se naučil; ten o toto kafe žádal a bylo jemu darováno, načež on první kafírnu (Kaffeeschenke) ve Vídni otevřel, kde černé kafe ve zvyk uvedeno bylo a lahůdkou se stalo.“
Zpočátku káva nesloužila jenom jako lahodný a exotický nápoj, ale také jako lék. Zrnka kávy proto byla k dostání u lékařů a v apatykách coby prostředek na nejrůznější zdravotní potíže, například na posílení smyslů, při vyčerpání, problémech se žlučníkem či na povzbuzení srdeční činnosti. Ve venkovském prostředí se káva považovala za lék mnohdy ještě na počátku 20. století.
První kavárna na našem území byla otevřena roku 1714 v Praze. Káva vždy patřila mezi luxusní a drahé zboží, zprvu byla její konzumace výhradně spojena s vyššími společenskými třídami, ke kterým patřila šlechta nebo zámožní měšťané. Chudší vrstvy obyvatelstva místo drahé kávy popíjely lacinější náhražky, tedy nápoje připravené třeba z kořene čekanky (cikorky), šípkových jadérek nebo žita či ječmene. Rettigová se k těmto náhražkám vyjadřovala velmi kriticky:
„Já myslím, sklenice čistého, studeného mléka, že jest mnohem příjemnější, než kafe s všelikerými těmito přísadami; nebo když kafe nemá býti dobré a nepříliš slabé, raději žádné!“
Magdalena Dobromila Rettigová ve své knize „o tom, co naše pohlaví za největší blaženost vezdejšího života již přes sto let pokládati navyklo – míním o kafíčku“ zaznamenala několik rad i receptů na přípravu kávy, ale také čokolády nebo čaje. Základem dobrého kávového nápoje bylo dle Rettigové správné pražení zrn:
„Ať sobě vždy kdo chce chutného kafe zažíti, dá zvláště na pražení záležeti, nebo když se nechá přepražit, stane se nejenom neouhledné, popelavé a kalné, ale také nechutné a velmi slabé, i mimo to nezdravé, protože působí horkost a dělá obtíž v žaludku, brání trávení a působí zácpu, oučinkuje zvláště škodně na pohlaví ženské, čehož důkaz, že krásná pleť časem rychle vadne a stárne; protož hleď každý, aby se kafe nepřepražilo.“
A jak Rettigová radila kávu připravovat?
„Kdo chce kafe pouze čisté beze vší přísady míti, musí, milovný-li silného kafe, na koflíček půl lotu kafe počítat; má-li docela silné býti, počítej na koflíček černého kafe šedesát zrnek nebo i lot praženého kafe; když se voda vaří, tedy zavař dobře umleté kafe do ní, nech jediný var přejít a nalej do něho asi počítáno na čtyry koflíčky neb žejdlík kafe, čtvrt čerstvého žloutku, trochou studené vody dobře rozkverlaného, nech opět trochu, ne však dlouho povařit a odstav od ohně, přikryj ho a již za několik minut můžeš velmi čisté kafe nalívat, jest čistější i snad chutnější nežli z kterékoliv umělé zřízené mašiny.“
Související

Opravdové „hvězdné války“. Reagan je zahájil před 40 lety, odhalily zaostalost Sovětů

Jana Nepomuckého umučili před 650 lety. Patří mezi nejoblíbenější světce na světě
historie , káva , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 13 minutami

Demonstrace ve Francii pokračují. Po zásahu policie jsou desítky zraněných
Aktualizováno před 42 minutami

Mississippi se prohnalo tornádo a bouře, nejméně 24 lidí zemřelo
před 1 hodinou

Fiala: Nové spalovací motory se budou moci prodávat i po roce 2035
Aktualizováno před 1 hodinou

Zemřel Emil Boček, legendární válečný veterán a bývalý stíhací pilot RAF se dožil sta let
před 1 hodinou

Hrozba pro bezpečnost země? Izrael zřejmě zastaví kontroverzní reformu soudnictví
před 2 hodinami

Papež přijal rezignaci německého bikupa spojenou s případy zneužívání
před 2 hodinami

Rusko rozmístí v Bělorusku jaderné zbraně, řekl Putin
před 3 hodinami

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí
před 3 hodinami

Svět se kvůli krachujícím bankám znovu děsí finanční krize. Je důvod k obavám?
Aktualizováno před 3 hodinami

Počet obětí amerických náletů na proíránské bojovníky v Sýrii stoupl na 19
před 4 hodinami

Úřad práce přišel o šéfa dle zákona? Jurečka reaguje na nahrávky
před 5 hodinami

Zničilo Nord Stream samo Rusko? Server zveřejnil informace tajných služeb
před 5 hodinami

Hrdina. Legenda. Vzor. Politici i vojáci vzpomínají na Bočka s úctou
před 5 hodinami

Proč se lidstvo 50 let nevrátilo na Měsíc a dodnes tam nemá základnu?
před 6 hodinami

Rusko omilostnilo přes 5000 vězňů naverbovaných do služeb žoldnéřské Wagnerovy skupiny
před 7 hodinami

Ukrajina nemůže zahájit novou protiofenzivu. Zelenskyj vysvětlil důvody
před 7 hodinami

Erdogan Putinovi poděkoval za pozitivní přístup k prodloužení obilných dohod
před 8 hodinami

Situaci u Bachmutu se podle Ukrajiny daří stabilizovat
před 8 hodinami

Jak se žije v Kyjevě rok po začátku války? Lidé nemají problémy s elektřinou, na ulicích je poměrně živo
před 9 hodinami
Proč obchodní řetězce nepodporují drobné farmáře? Problém je i v koncentraci výroby
Obchodní řetězce v ČR podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) podporují velké průmyslové producenty potravin. Předseda asociace Jaroslav Šebek v tiskové zprávě uvedl, že obchodníci velmi zřídka odebírají produkci od drobných farmářů, které asociace sdružuje.
Zdroj: ČTK