Anuše Kejřová byla před více než sto lety učitelkou mladých hospodyněk a propagátorkou tzv. úsporné kuchyně. V roce 1915 vyšla její Úsporná válečná kuchařka obsahující praktické rady, jak při vaření šetřit čas i peníze. Ve válečných letech se jednalo o knihu velice užitečnou, hledat inspiraci v ní můžeme i dnes.
Každý válečný konflikt v dějinách s sebou mimo jiných nepříjemností přinášel bídu, nedostatek základních surovin, jehož důsledkem bylo jejich zdražování na trhu. To pochopitelně zasáhlo i každodenní život člověka, včetně jeho stravování. Šetřit a omezovat se museli lidé také v jídle.
Cenné prameny poznání o jídelníčku našich předků během zuřících konfliktů představují tzv. válečné kuchařky. Autorkou jedné z nich je nadšená učitelka a propagátorka úsporné kuchyně jménem Anuše Kejřová. Ta roku 1914 napsala dílo nazvané Úsporná válečná kuchařka, které bylo vydáno o rok později. Knihu začala slovy vystihujícími každodenní realitu válečného světa: „V nynější kruté válečné době trpí ponejvíce hospodyně. Ceny veškerých potravin úžasné stouply, takže jest to věru velkým uměním, dobrými a sytými pokrmy rodinu zaopatřiti.“
Jak je tedy možné v krizi podle Anuše Kejřové v kuchyni šetřit? Základem je vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar – zkrátka se nic nevyhazovalo. Nakupování potravin „do zásoby“ se ne vždy musí vyplatit, mnohdy se takové zásobování domácnosti naopak značně prodraží. Suroviny rychle podléhající zkáze by se měly vždy obstarávat dle aktuální potřeby a jenom v přiměřeném množství. Plýtvání potravinami znamená i plýtvání finančními prostředky. K tomuto problému Anuše Kejřová dodala:
„Vzpomeňme sobě, jak mnohý vojín, který třeba doma velké jmění má a dříve v blahobytu žil, nyní v bojích hladoví a strádá – a možno, že by ty zbytky na talířích byly mu hostinou.“
Některá moudrá slova Anuše Kejřové zaznamenaná před více než sto lety v souvislosti s plýtváním potravinami mají nepochybně platnost i v dnešní době:
„Naše zbožné prababičky, když upadl chléb, zvedly jej, políbily a každý drobeček sebraly; zajisté, že věděly, jak ten kousek chleba byl někdy velkým dobrodiním, když hlad a bída přišly v dobách zlých. Proto si i těch drobečků vážiti uměly! My – nová generace lidstva – nevíme ještě, co bída a hlad jest, nám bylo dosud doma dobře a proto děkujme Bohu za to vše, co máme, važme si toho, spořme – aby pak nepřišly doby pro nás ještě horší – a my pak také kousky chleba a drobečky s vděčností nelíbaly.“
Za války se také šetřilo tak, že se používala celá řada laciných náhražek. K pšeničné mouce se přimíchávala levná mouka kukuřičná nebo doma vyráběný bramborový škrob. Do těsta se dávalo méně vajec, ta se nahrazovala rozmačkanou uvařenou bramborou nebo zbytkem bramborové kaše. Na chuti hotového pečiva prý toto „šizení“ nebylo znát, i jeho konzistence zůstávala zachována. Takovýmto způsobem se nastavovalo i těsto na knedlíky.
Na pečení moučníků se využívalo místo drahého másla levnější sádlo, což výsledné dobrotě rovněž neubralo na kvalitě ani chuti. Na venkově ostatně ze sádla pekly hospodyně naprosto běžně. Namísto drahého masa do jídelníčku Anuše Kejřová častěji zařazovala zeleninu, kterou si mnoho lidí samo pěstovalo, a nic je tedy nestála. Vydatné husté zeleninové polévky doporučovala kuchařka servírovat jako hlavní chod.
Související
Prohlížíme se v něm každý den. Jaká je historie zrcadla?
35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty
Aktualizováno včera
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK
včera
Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října
včera
Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit
včera
Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní
včera
Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně
včera
RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu
včera
Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti
včera
Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.
včera
Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta
včera
Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO
včera
WHO ocenila přínos očkování v posledních 50 letech. Zachránilo miliony životů
včera
Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný
včera
Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje
Aktualizováno včera
Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy
včera
Joe Biden učinil rozhodnutí v rámci americké pomoci Ukrajině
včera
V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít
včera
Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka
včera
Peskov hrozí: Pokud Ukrajinci dostanou rakety ATACMS delšího doletu, zatlačíme je hlouběji
včera
Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho
Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné.
Zdroj: Jan Hrabě