Anuše Kejřová byla před více než sto lety učitelkou mladých hospodyněk a propagátorkou tzv. úsporné kuchyně. V roce 1915 vyšla její Úsporná válečná kuchařka obsahující praktické rady, jak při vaření šetřit čas i peníze. Ve válečných letech se jednalo o knihu velice užitečnou, hledat inspiraci v ní můžeme i dnes.
Každý válečný konflikt v dějinách s sebou mimo jiných nepříjemností přinášel bídu, nedostatek základních surovin, jehož důsledkem bylo jejich zdražování na trhu. To pochopitelně zasáhlo i každodenní život člověka, včetně jeho stravování. Šetřit a omezovat se museli lidé také v jídle.
Cenné prameny poznání o jídelníčku našich předků během zuřících konfliktů představují tzv. válečné kuchařky. Autorkou jedné z nich je nadšená učitelka a propagátorka úsporné kuchyně jménem Anuše Kejřová. Ta roku 1914 napsala dílo nazvané Úsporná válečná kuchařka, které bylo vydáno o rok později. Knihu začala slovy vystihujícími každodenní realitu válečného světa: „V nynější kruté válečné době trpí ponejvíce hospodyně. Ceny veškerých potravin úžasné stouply, takže jest to věru velkým uměním, dobrými a sytými pokrmy rodinu zaopatřiti.“
Jak je tedy možné v krizi podle Anuše Kejřové v kuchyni šetřit? Základem je vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar – zkrátka se nic nevyhazovalo. Nakupování potravin „do zásoby“ se ne vždy musí vyplatit, mnohdy se takové zásobování domácnosti naopak značně prodraží. Suroviny rychle podléhající zkáze by se měly vždy obstarávat dle aktuální potřeby a jenom v přiměřeném množství. Plýtvání potravinami znamená i plýtvání finančními prostředky. K tomuto problému Anuše Kejřová dodala:
„Vzpomeňme sobě, jak mnohý vojín, který třeba doma velké jmění má a dříve v blahobytu žil, nyní v bojích hladoví a strádá – a možno, že by ty zbytky na talířích byly mu hostinou.“
Některá moudrá slova Anuše Kejřové zaznamenaná před více než sto lety v souvislosti s plýtváním potravinami mají nepochybně platnost i v dnešní době:
„Naše zbožné prababičky, když upadl chléb, zvedly jej, políbily a každý drobeček sebraly; zajisté, že věděly, jak ten kousek chleba byl někdy velkým dobrodiním, když hlad a bída přišly v dobách zlých. Proto si i těch drobečků vážiti uměly! My – nová generace lidstva – nevíme ještě, co bída a hlad jest, nám bylo dosud doma dobře a proto děkujme Bohu za to vše, co máme, važme si toho, spořme – aby pak nepřišly doby pro nás ještě horší – a my pak také kousky chleba a drobečky s vděčností nelíbaly.“
Za války se také šetřilo tak, že se používala celá řada laciných náhražek. K pšeničné mouce se přimíchávala levná mouka kukuřičná nebo doma vyráběný bramborový škrob. Do těsta se dávalo méně vajec, ta se nahrazovala rozmačkanou uvařenou bramborou nebo zbytkem bramborové kaše. Na chuti hotového pečiva prý toto „šizení“ nebylo znát, i jeho konzistence zůstávala zachována. Takovýmto způsobem se nastavovalo i těsto na knedlíky.
Na pečení moučníků se využívalo místo drahého másla levnější sádlo, což výsledné dobrotě rovněž neubralo na kvalitě ani chuti. Na venkově ostatně ze sádla pekly hospodyně naprosto běžně. Namísto drahého masa do jídelníčku Anuše Kejřová častěji zařazovala zeleninu, kterou si mnoho lidí samo pěstovalo, a nic je tedy nestála. Vydatné husté zeleninové polévky doporučovala kuchařka servírovat jako hlavní chod.
Související
85 let od smrti Jana Opletala. Kdo byl student, který se postavil nacistům?
Sametové revoluci předcházela jedna z velkých tragédií na české železnici
Aktuálně se děje
před 7 minutami
EU se připravuje na obchodní válku. Podle ekonoma Kuchaře Trumpova cla pocítí hlavně Američané
před 17 minutami
ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta
před 49 minutami
Nástup Trumpa znervózňuje všechny. Kyjev i Moskva se snaží získat výhodu ve válce, než převezme úřad
před 1 hodinou
Rusko vypálením ICBM vyslalo signál, že má technologie a je ochotné je použít, řekl Kraus pro EZ
před 1 hodinou
Polsko je naším prioritním cílem, prohlásila Zacharovová
před 1 hodinou
Nové varování meteorologů. Sněhu bude až 15 centimetrů, zesílí i vítr
před 1 hodinou
Hamás obvinil USA z genocidy v Pásmu Gazy. Izraeli vzkázal, kdy propustí rukojmí
před 2 hodinami
Jak se západní zbraně dostávají do Ruska, sankcím navzdory? Stačí jedna instagramová modelka
před 3 hodinami
Biden poslal Ukrajině další silnou zbraň. Je zakázaná a vysoce kontroverzní
před 3 hodinami
Co je mezikontinentální balistická raketa (ICBM)?
před 3 hodinami
Rusko odpálilo mezikontinentální balistickou raketu. Poprvé v historii
před 4 hodinami
Ukrajinská fronta by mohla brzy zkolabovat, varují odborníci
před 5 hodinami
Nasazení ATACMS a Storm Shadow na ruském území: Symbolické gesto, nebo zlom ve válce na Ukrajině?
před 6 hodinami
Páteční počasí může překvapit řidiče, varovali meteorologové
včera
Vláda uvolní peníze na pomoc sportu po povodních. Podpořila také podnikání s Ukrajinou
včera
Muži hrozilo za zapálení baru v Liberci doživotí. Trest je nakonec nižší
včera
Česko si pořídí další Leopardy. Armáda tak splní požadavky NATO
včera
Bláznivé počasí očima meteorologů. Na konci týdne přijde další zvrat
včera
Princ Harry na tetovacím křesle. Nové video má své vysvětlení
včera
RECENZE: Dekadentní Gladiátor II se ocitá mezi slastnou pokleslostí a nefunkčními emocemi
Kina se po dlouhém čekání dočkala vyhlíženého pokračování pro mnohé legendárního Gladiátora z roku 2000. I tentokrát za epickou sandálovou podívanou stojí obdivuhodně produktivní Ridley Scott. Vyrovnala se dvojka zbožštěné jedničce? A má tohle srovnání vůbec smysl?
Zdroj: Martin Pleštil