Anuše Kejřová byla před více než sto lety učitelkou mladých hospodyněk a propagátorkou tzv. úsporné kuchyně. V roce 1915 vyšla její Úsporná válečná kuchařka obsahující praktické rady, jak při vaření šetřit čas i peníze. Ve válečných letech se jednalo o knihu velice užitečnou, hledat inspiraci v ní můžeme i dnes.
Každý válečný konflikt v dějinách s sebou mimo jiných nepříjemností přinášel bídu, nedostatek základních surovin, jehož důsledkem bylo jejich zdražování na trhu. To pochopitelně zasáhlo i každodenní život člověka, včetně jeho stravování. Šetřit a omezovat se museli lidé také v jídle.
Cenné prameny poznání o jídelníčku našich předků během zuřících konfliktů představují tzv. válečné kuchařky. Autorkou jedné z nich je nadšená učitelka a propagátorka úsporné kuchyně jménem Anuše Kejřová. Ta roku 1914 napsala dílo nazvané Úsporná válečná kuchařka, které bylo vydáno o rok později. Knihu začala slovy vystihujícími každodenní realitu válečného světa: „V nynější kruté válečné době trpí ponejvíce hospodyně. Ceny veškerých potravin úžasné stouply, takže jest to věru velkým uměním, dobrými a sytými pokrmy rodinu zaopatřiti.“
Jak je tedy možné v krizi podle Anuše Kejřové v kuchyni šetřit? Základem je vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar – zkrátka se nic nevyhazovalo. Nakupování potravin „do zásoby“ se ne vždy musí vyplatit, mnohdy se takové zásobování domácnosti naopak značně prodraží. Suroviny rychle podléhající zkáze by se měly vždy obstarávat dle aktuální potřeby a jenom v přiměřeném množství. Plýtvání potravinami znamená i plýtvání finančními prostředky. K tomuto problému Anuše Kejřová dodala:
„Vzpomeňme sobě, jak mnohý vojín, který třeba doma velké jmění má a dříve v blahobytu žil, nyní v bojích hladoví a strádá – a možno, že by ty zbytky na talířích byly mu hostinou.“
Některá moudrá slova Anuše Kejřové zaznamenaná před více než sto lety v souvislosti s plýtváním potravinami mají nepochybně platnost i v dnešní době:
„Naše zbožné prababičky, když upadl chléb, zvedly jej, políbily a každý drobeček sebraly; zajisté, že věděly, jak ten kousek chleba byl někdy velkým dobrodiním, když hlad a bída přišly v dobách zlých. Proto si i těch drobečků vážiti uměly! My – nová generace lidstva – nevíme ještě, co bída a hlad jest, nám bylo dosud doma dobře a proto děkujme Bohu za to vše, co máme, važme si toho, spořme – aby pak nepřišly doby pro nás ještě horší – a my pak také kousky chleba a drobečky s vděčností nelíbaly.“
Za války se také šetřilo tak, že se používala celá řada laciných náhražek. K pšeničné mouce se přimíchávala levná mouka kukuřičná nebo doma vyráběný bramborový škrob. Do těsta se dávalo méně vajec, ta se nahrazovala rozmačkanou uvařenou bramborou nebo zbytkem bramborové kaše. Na chuti hotového pečiva prý toto „šizení“ nebylo znát, i jeho konzistence zůstávala zachována. Takovýmto způsobem se nastavovalo i těsto na knedlíky.
Na pečení moučníků se využívalo místo drahého másla levnější sádlo, což výsledné dobrotě rovněž neubralo na kvalitě ani chuti. Na venkově ostatně ze sádla pekly hospodyně naprosto běžně. Namísto drahého masa do jídelníčku Anuše Kejřová častěji zařazovala zeleninu, kterou si mnoho lidí samo pěstovalo, a nic je tedy nestála. Vydatné husté zeleninové polévky doporučovala kuchařka servírovat jako hlavní chod.
13. dubna 2025 19:31
OBRAZEM: Anna Slováčková (†29): Veřejnost se dnes rozloučila se slavnou umělkyní
Související

Historie se opakuje. Trumpovi zřejmě černý scénář z 30. let nic neříká

220 let od narození Hanse Christiana Andersena. Život jako z pohádky neměl
Aktuálně se děje
před 1 hodinou

Česko zažilo tragický den: Na silnicích vyhaslo sedm lidských životů
před 1 hodinou

Soud si došlápl na Trumpa: Chce ho dohnat k odpovědnosti za pohrdání soudem
před 2 hodinami

Oblíbený ruský generál se vrací na frontu. Má to ale háček
před 3 hodinami

Překvapivé zjištění o okolnostech vraždy na Karlovarsku. Muži hrozí až 18 let
před 4 hodinami

Trump otevřel Číně cestu, na které ji Američané nechtějí vidět
před 5 hodinami

OBRAZEM: Národní divadlo vyprovodilo Aloise Švehlíka na poslední cestu
před 5 hodinami

Saharský písek nad Českem. Opakuje se scénář z loňských Velikonoc
před 6 hodinami

Tragická nehoda na D2. Stala se v koloně před Brnem, tři lidé zemřeli
před 6 hodinami

Rusko není schopno ovládnout celou Ukrajinu. Po smrti Putina nás nečeká nic hezkého, varuje expert
před 8 hodinami

Trumpova evropská jízda: Co stojí na pozadí několika únorových dní, které změnily svět?
před 9 hodinami

Nikdy v životě jsem se o budoucnost Ameriky nebál víc, píše Friedman. Svět vidí Trumpovy USA jako darebácký stát
před 9 hodinami

Trump zavádí 245% clo na čínské zboží
před 10 hodinami

Švehlíkovi dali sbohem v Národním divadle. Byl to skvělý chlap, řekl Burian
před 10 hodinami

Řidiče opět čeká dopravní peklo. Kde budou letos silničáři opravovat silnice a dálnice?
před 10 hodinami

Počasí přidělává starosti. K nebezpečí požárů se přidává varování před větrem
před 10 hodinami

Obchodní válka to není. Ekonom pro EZ vysvětlil, jak Trumpova cla zasáhnou Česko
před 11 hodinami

EU bude v novém světovém řádu hrát silnou roli. Chce s námi spolupracovat celý svět, tvrdí von der Leyenová
před 12 hodinami

Italská premiérka má před sebou nadlidský úkol. Letí do Washingtonu přesvědčit Trumpa
před 13 hodinami

Obavy z bioterorismu na Slovensku a v Maďarsku sílí. Virolog varuje před unáhlenými závěry
před 14 hodinami
Přepadení benzinky na Plzeňsku. Pachatel si lup dlouho neužil
Policie od úterního večera vyšetřuje loupežné přepadení benzinky nedaleko Plzně, kdy si pachatel odnesl blíže nespecifikovaný finanční obnos. Dlouho si ho ale neužil. Přibližně po dvou hodinách od trestného činu byl totiž zadržen.
Zdroj: Jan Hrabě