Magdalena Dobromila Rettigová je známou autorkou kuchařských knih. V nich zaznamenala nejenom recepty na chutné pokrmy všeho druhu, ale také na laciná jídla. Čtenářkám rovněž poskytla cenné rady, jak při vaření šetřit.
Nejznámějším dílem slavné Magdaleny Dobromily Rettigové je Domácí kuchařka z roku 1826. Z pera této ženy však pochází více kuchařských knih, mezi ty méně populární patří třeba Praktická kuchařka. Ta obsahuje i recepty na laciná jídla a několik rad, jak při vaření ušetřit, protože „při dnešní neobyčejné drahotě každá hospodyně počítati musí s každým krejcarem a je-li vaření uměním, vyjíti v domácnosti s vyhozeným penízem jest opravdu největším uměním.“ K tomu Rettigová dodává:
„Úsporné hospodaření v domácnosti nespočívá pouze v šetření a omezování výdajů. Rozumné hospodaření spočívá také v tom, aby bylo v domácnosti výhodně využitkováno vše, co se využitkovati dá, aby upotřebily se věci, které velmi často považovány jsou za bezcenné, aby zpracovány byly odpadky, aby požívatiny mohly býti nakupovány v době, kdy jsou nejlevnější a zachovány bez porušení pro dobu, kdy jsou nejdražší a j.“
Těmito slovy Magdaleny Dobromily Rettigové se bezpochyby můžeme řídit i dnes. Základním úkolem spořivé hospodyňky je podle Rettigové sestavování pestrých jídelníčků, přičemž musí brát v úvahu cenu potřebných surovin v souladu se svým rozpočtem pro domácnost. Jak autorka píše: „Zásadou budiž sestaviti pořad jídel co nejpestřejší, aby se jedno jídlo často neopakovalo, neboť i ta nejlepší pečeně, často požívaná, se přejí. Čím pestřejší program, tím levněji hospodyňka vyjde, neboť sem tam snese každý muž i ten nenáviděný škubánek a nějakou tu opovrhovanou kaši.“
V souvislosti s šetřením v kuchyni Rettigová poznamenala, že by hospodyňka dokázala vařit mnohem levněji, kdyby nepřipravovala tak často masité pokrmy. Maso nejenom, že je velice drahé, ale jeho častá konzumace také neprospívá zdraví člověka. Když tak kuchařka omezí spotřebu masa, prospěje rodinnému rozpočtu i zdravotnímu stavu celé rodiny! A co lacinějšího a zdravějšího má žena zařadit do jídelníčku místo masa? Sezónní zeleninu a luštěniny! Ze zeleniny Rettigová hojně využívala v kuchyni květák, špenát, kapustu, hlávkový salát nebo okurku.
Mezi vůbec nejlevnější pokrmy zaznamenané Magdalenou Dobromilou Rettigovou patří Polívka z rozličných kořínků. Ta se nepřipravovala z nějakých kořínků rostlin, ale z kořenové zeleniny. Hrnec polévky se uvařil ze dvou velkých cibulí, tří petrželí, tří velkých mrkví a dvou menších celerů. Do pokrmu patřila ještě trocha zázvoru pro zahřátí a lžíce másla pro zjemnění. Tuto polévku bylo možné ještě vylepšit tím, že se v ní povařila ryba. Kdo chtěl, mohl ji ještě zahustit moukou. Hotová polévka se servírovala s kousíčky osmažené žemle a posypaná nasekanou petrželkou.
Na co pak musí kuchařka podle Rettigové při vaření dbát, aby zbytečně neutratila moc peněz, to je pečlivost. Je nutné se mít na pozoru, aby se žádné jídlo nepřipálilo, nepřesolilo či jiným způsobem nezkazilo. Pak by se totiž vaření značně prodražilo o nákup nových surovin.
Kromě dobrých rad, jak v kuchyni ušetřit, sestavila Magdalena Dobromila Rettigová sezónní jídelníčky, které vyjdou rodinu velice lacině. Stačí zkrátka používat sezónní suroviny a člověk ušetří nemalé peníze. A to platí i v dnešní době.
Související

Dnes se pálí čarodějnice. Kdo skutečně skončil za čarodějnictví na hranici?

85 let od vzniku Auschwitzu. Zápas o lidskost není nikdy jednou provždy vyhraný
historie , recepty, vaření - , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
včera

Trump posílá Waltze do OSN. Nahradí ho Rubio
včera

Ozzy Osbourne naposledy vystoupí s Black Sabbath. Strach o jeho zdraví sílí
včera

Už jim s Trumpem dochází trpělivost. McDonald’s a General Motors důrazně varují
včera

„Amerika nás nezajímá.“ Čínští vývozci si s Trumpem hlavu nelámou, zboží prodají jinde
včera

Otřes v Bílém domě: Mike Waltz končí
včera

Co říká ukrajinsko-americká dohoda o nerostech? Je hlavně symbolická, ale Trumpovi to stačí
včera

RECENZE: Vraždění upírů v rytmu černošské hudby. Hříšníci jsou eruptivním kino zážitkem
včera

Co se děje s počasím na Zemi? To, čeho se vědci obávali, se naplnilo
včera

Pardubice se po prohraném finále loučí s trenérem Hořavou. Klub s ním smlouvu neprodloužil
včera

Na hradecký hokejový klub padl opět stín dopingu. Pozitivní test měl útočník Chalupa
včera

Největší novodobý podvod? Musk nečekaně napadnul Pentagon
včera

Kamala Harris po třech měsících prolomila mlčení. Poprvé od voleb tvrdě zkritizovala Trumpa
včera

Evropa slaví, Trump si mne ruce. Podle Ruska dohoda o surovinách Kyjevu zlomí vaz
včera

Česko slaví 1. máj. Maláčová bojuje za vyšší platy, komunisté proti stíhačkám
včera

Televizní poplatky od dnešního dne rostou. Statisíce domácností je budou hradit nově
včera

Je digitální život správná cesta? "Naprostý chaos" po blackoutu rezonuje lidmi po celém světě
včera

USA a Ukrajina podepsaly dohodu o strategických nerostných surovinách
včera

Prvomájová předpověď počasí. Oproti středě se oteplí
30. dubna 2025 21:59

Obchody i doprava. Květnové svátky mají vliv na více oblastí
30. dubna 2025 21:11
Češi od zítra platí vyšší koncesionářské poplatky. Rozšiřuje se i okruh poplatníků
Zítra začíná květen, který letos bude okamžikem jedné velké změny. Po letech se totiž zvýší výše televizního poplatku. To ale není všechno. Zásadně se totiž upravuje i to, na koho se vztahuje povinnost poplatek platit.
Zdroj: Jan Hrabě