Magdalena Dobromila Rettigová je známou autorkou kuchařských knih. V nich zaznamenala nejenom recepty na chutné pokrmy všeho druhu, ale také na laciná jídla. Čtenářkám rovněž poskytla cenné rady, jak při vaření šetřit.
Nejznámějším dílem slavné Magdaleny Dobromily Rettigové je Domácí kuchařka z roku 1826. Z pera této ženy však pochází více kuchařských knih, mezi ty méně populární patří třeba Praktická kuchařka. Ta obsahuje i recepty na laciná jídla a několik rad, jak při vaření ušetřit, protože „při dnešní neobyčejné drahotě každá hospodyně počítati musí s každým krejcarem a je-li vaření uměním, vyjíti v domácnosti s vyhozeným penízem jest opravdu největším uměním.“ K tomu Rettigová dodává:
„Úsporné hospodaření v domácnosti nespočívá pouze v šetření a omezování výdajů. Rozumné hospodaření spočívá také v tom, aby bylo v domácnosti výhodně využitkováno vše, co se využitkovati dá, aby upotřebily se věci, které velmi často považovány jsou za bezcenné, aby zpracovány byly odpadky, aby požívatiny mohly býti nakupovány v době, kdy jsou nejlevnější a zachovány bez porušení pro dobu, kdy jsou nejdražší a j.“
Těmito slovy Magdaleny Dobromily Rettigové se bezpochyby můžeme řídit i dnes. Základním úkolem spořivé hospodyňky je podle Rettigové sestavování pestrých jídelníčků, přičemž musí brát v úvahu cenu potřebných surovin v souladu se svým rozpočtem pro domácnost. Jak autorka píše: „Zásadou budiž sestaviti pořad jídel co nejpestřejší, aby se jedno jídlo často neopakovalo, neboť i ta nejlepší pečeně, často požívaná, se přejí. Čím pestřejší program, tím levněji hospodyňka vyjde, neboť sem tam snese každý muž i ten nenáviděný škubánek a nějakou tu opovrhovanou kaši.“
V souvislosti s šetřením v kuchyni Rettigová poznamenala, že by hospodyňka dokázala vařit mnohem levněji, kdyby nepřipravovala tak často masité pokrmy. Maso nejenom, že je velice drahé, ale jeho častá konzumace také neprospívá zdraví člověka. Když tak kuchařka omezí spotřebu masa, prospěje rodinnému rozpočtu i zdravotnímu stavu celé rodiny! A co lacinějšího a zdravějšího má žena zařadit do jídelníčku místo masa? Sezónní zeleninu a luštěniny! Ze zeleniny Rettigová hojně využívala v kuchyni květák, špenát, kapustu, hlávkový salát nebo okurku.
Mezi vůbec nejlevnější pokrmy zaznamenané Magdalenou Dobromilou Rettigovou patří Polívka z rozličných kořínků. Ta se nepřipravovala z nějakých kořínků rostlin, ale z kořenové zeleniny. Hrnec polévky se uvařil ze dvou velkých cibulí, tří petrželí, tří velkých mrkví a dvou menších celerů. Do pokrmu patřila ještě trocha zázvoru pro zahřátí a lžíce másla pro zjemnění. Tuto polévku bylo možné ještě vylepšit tím, že se v ní povařila ryba. Kdo chtěl, mohl ji ještě zahustit moukou. Hotová polévka se servírovala s kousíčky osmažené žemle a posypaná nasekanou petrželkou.
Na co pak musí kuchařka podle Rettigové při vaření dbát, aby zbytečně neutratila moc peněz, to je pečlivost. Je nutné se mít na pozoru, aby se žádné jídlo nepřipálilo, nepřesolilo či jiným způsobem nezkazilo. Pak by se totiž vaření značně prodražilo o nákup nových surovin.
Kromě dobrých rad, jak v kuchyni ušetřit, sestavila Magdalena Dobromila Rettigová sezónní jídelníčky, které vyjdou rodinu velice lacině. Stačí zkrátka používat sezónní suroviny a člověk ušetří nemalé peníze. A to platí i v dnešní době.
Související
85 let od smrti Jana Opletala. Kdo byl student, který se postavil nacistům?
Sametové revoluci předcházela jedna z velkých tragédií na české železnici
historie , recepty, vaření - , Magdalena Dobromila Rettigová
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Rodinný konflikt v Plzni skončil vraždou a pokusem o další. Případ není uzavřen
před 1 hodinou
ANO válcuje českou politiku i podle dalšího průzkumu. Sahá po vlastní většině
před 2 hodinami
Obrana proti balistickým střelám je extrémně obtížná. Rusko se snaží Západ zastrašit, říká Drmola
před 3 hodinami
Putin přiznal, že Rusko na Ukrajině otestovalo novou raketu. Válka se mění v globální konflikt, varoval
před 3 hodinami
Mír, ale za jakou cenu? Ukrajinci, kteří utekli ze země, promluvili
před 4 hodinami
Klimatická dohoda padla. Summit COP29 přinesl jen zklamání a hořkou pachuť
před 5 hodinami
Vadí vám Trump? Prodáme vám dům za dolar, vyzývá italská vesnice Američany
před 5 hodinami
Útok balistickou střelou na Ukrajině: Západ zpochybnil použití ICBM, internetem kolují nové záběry
před 6 hodinami
Svět řeší podivnou ruskou tiskovku. Neříkejte nic o útoku balistickou střelou, nařídil někdo Zacharovové
před 7 hodinami
Generální ředitel WHO skončil v nemocnici
před 7 hodinami
27 milionů obyvatel na místě, které je zabíjí. Jak se žije v nejznečištěnějším městě na světě?
před 7 hodinami
Rusko jedinou střelou zahodilo všechny snahy ze studené války. Západ nesmí polevit
před 8 hodinami
Rusko je ochotné jednat o míru na Ukrajině. Když se splní jeho požadavky
před 8 hodinami
Netanjahu podle OSN zdecimoval Pásmo Gazy. Absurdní, brání se zatykači
před 9 hodinami
EU se připravuje na obchodní válku. Podle ekonoma Kuchaře Trumpova cla pocítí hlavně Američané
před 9 hodinami
ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta
před 9 hodinami
Nástup Trumpa znervózňuje všechny. Kyjev i Moskva se snaží získat výhodu ve válce, než převezme úřad
před 10 hodinami
Rusko vypálením ICBM vyslalo signál, že má technologie a je ochotné je použít, řekl Kraus pro EZ
před 10 hodinami
Polsko je naším prioritním cílem, prohlásila Zacharovová
před 10 hodinami
Nové varování meteorologů. Sněhu bude až 15 centimetrů, zesílí i vítr
Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem.
Zdroj: Jan Hrabě