Jaké vánoční cukroví pekla Magdalena Dobromila Rettigová?

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Dnes je známo nepřeberné množství druhů, přičemž každá rodina má zpravidla ten svůj oblíbený. Některé osvědčené recepty se dědí z generace na generaci a mohou mít svůj původ ve starých kuchařských knihách – třeba v těch od Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pečení vánočního cukroví patří mezi zvyky s dlouhou tradicí. Jeho původ sahá až do předkřesťanských dob, kdy se o zimním slunovratu připravovalo speciální obřadní pečivo, kterému se připisovaly magické a ochranné účinky. Z tohoto „ochranného“ pečiva se postupem času vyvinulo vánoční cukroví, jehož obliba vzrostla zejména v 19. století. V této době vzniklo mnoho dodnes známých druhů cukroví, které do své kuchařské knihy zaznamenala slavná Magdalena Dobromila Rettigová.

K nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví se dnes řadí vanilkové rohlíčky, které pekly hospodyňky již v 19. století. Postup přípravy se od té doby prakticky nezměnil. Z mouky, cukru, čerstvého másla a nastrouhaných sladkých mandlí se vypracovalo těsto, z něhož se tvarovaly drobné rohlíčky a pekly se „zvolna do žlutava“. Ještě teplé cukroví se sebralo z plechu a obalilo ve vanilkovém cukru. Ten si každá žena připravovala sama z tlučeného cukru a pravé vanilky, která „jest oblíbena pro jemnou vůni, pocházející od silice vanilkové“.

Kromě vanilkových rohlíčků bychom v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové našli i rohlíčky oříškové, sněhové, cukrové šlehané, cukrové třené nebo rohlíčky mandlové, které se dělaly takto:

„Ustrouháme 14 dkg oloupaných sladkých a 3 ½ dkg hořkých mandlí. Třeme 14 dkg tlučeného cukru s dvěma bílky půl hodiny, načež přimícháme uchystané mandle a lžíci jemně ustrouhané housky. Pak uděláme zcela malé rohlíčky, jež vyválíme v strouhané housce a zvolna upečeme.“

V městském prostředí vzniklo v 19. století další vánoční cukroví, které se peče dodnes – zázvorky. Od druhé poloviny 19. století pronikalo pro dostupnost surovin i na venkov. Magdalena Dobromila Rettigová zapsala hned několik receptů na zázvorky. Základem těsta byla vždy polohrubá mouka, cukr, strouhaný zázvor a vejce. Vajíčka se přidávala buď celá, nebo sníh z bílků – to do zázvorek sněhových. Přísadou mohla být i strouhaná citronová kůra. Hotové těsto se rozválelo na tenký plát, z něhož se následně vykrájely nejrůznější tvary. Ty se musely nechat na plechu dvě až tři hodiny „odpočinouti“, poté se zvolna upekly v troubě. Upečené zázvorové cukroví se většinou nijak nezdobilo, mohlo se však pocukrovat nebo potřít citronovou polevou.

K dnes již tradičnímu vánočnímu cukroví patří medvědí tlapky neboli pracny či pracičky. I tento druh pekla již Rettigová, která znala dva způsoby přípravy. Jedna varianta tlapek obsahovala citronovou šťávu a kůru, druhá skořici a hřebíček. V obou případech si hospodyně musela nejprve nachystat pražené mandlové těsto z cukru, nadrobno posekaných mandlí a másla. Mandle opražila na másle, přidala všechny další ingredience a míchala do zhoustnutí. Vzniklým těstem pak plnila formičky, a když horké těsto vychladlo a zatuhlo, bylo cukroví hotové.

Magdalena Dobromila Rettigová pekla i čokoládové cukroví, přičemž čokoláda tehdy ještě patřila k drahým a poměrně vzácným komoditám. Tato ingredience dala název například svátečnímu tzv. černému pečivu, jehož příprava byla následující:

„V 21 dkg mouky rozválíme 14 dkg čerstvého másla, přidáme tabulku strouhané čokolády, dva žloutky na tvrdo uvařené, 14 dkg oloupaných a utlučených mandlí, 14 dkg tlučeného cukru, trochu tlučeného muškátového ořechu, přirazíme jedno vejce a zaděláme těsto, jež vypracujeme a dáme na půl hodinky odpočinouti do chladna. Potom z něho vytvoříme cokoliv a upečeme je.“

Vánoční cukroví z dražších surovin si však mohli dovolit pouze zámožní měšťané a vyšší společenské vrstvy. Mnohem častěji se peklo cukroví z laciných a běžně dostupných ingrediencí – například cukroví škvarkové nebo z vánočkového těsta. Teprve po druhé světové válce se více rozšířilo „luxusnější“ sváteční cukroví, které se začalo také ve velkém prodávat v cukrárnách.

Související

Jan Opletal

85 let od smrti Jana Opletala. Kdo byl student, který se postavil nacistům?

Jedenáctého listopadového dne letošního roku tomu bude přesně 85 let od chvíle, kdy zemřel Jan Opletal. Mladý student medicíny podlehl těžkým zraněním, která utrpěl na demonstraci proti nacistické okupaci našich zemí dne 28. října 1939. O tomto národním odporu vůči totalitnímu režimu již bylo napsáno mnohé. A kdo byl Jan Opletal?

Více souvisejících

historie cukroví Magdalena Dobromila Rettigová Vánoce recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Obrana proti balistickým střelám je extrémně obtížná. Rusko se snaží Západ zastrašit, říká Drmola

Rusko zřejmě vypálilo proti ukrajinskému Dnipru balistickou střelu. Bezpečnostní expert Jakub Drmola z brněnské Masarykovy univerzity upřesnil, že není úplně jisté, zda šlo o střelu mezikontinentální. Raketa středního doletu ale dokáže napáchat obrovské škody – vzhledem k návratové rychlosti hlavic je obrana proti nim extrémně náročná. Velkou roli navíc hraje fakt, že nikdo neví, co hlavice dané rakety nese.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Lidé na Ukrajině prchají před válkou

Mír, ale za jakou cenu? Ukrajinci, kteří utekli ze země, promluvili

Více než 3 000 ukrajinských uprchlíků našlo nový domov v hrabství Essex díky vládnímu programu Homes for Ukraine, který poskytuje možnost ubytování u místních hostitelů. Navzdory příslibům nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa ukončit válku však mnozí Ukrajinci odmítají mír na úkor ztráty území.

před 3 hodinami

COP29

Klimatická dohoda padla. Summit COP29 přinesl jen zklamání a hořkou pachuť

Předposlední den klimatického summitu COP29 v Ázerbájdžánu přinesl výrazné zklamání. Dlouho očekávaný návrh dohody, který měl stanovit konkrétní cíle pro financování klimatických opatření v rozvojových zemích, byl široce kritizován za svou nejasnost. Místo konkrétních čísel obsahoval návrh pouze symbol „X“, což vyvolalo obavy a rozhořčení mezi bohatými i chudšími státy.

před 4 hodinami

Itálie, ilustrační foto

Vadí vám Trump? Prodáme vám dům za dolar, vyzývá italská vesnice Američany

V reakci na výsledek prezidentských voleb v USA se italská vesnice Ollolai na Sardinii rozhodla nabídnout Američanům šanci začít nový život v Evropě. Tento krok je součástí dlouhodobého úsilí vesnice o revitalizaci po desetiletích depopulace, kdy se vesnice potýká s úbytkem obyvatel. Ollolai se rozhodla nabídnout zchátralé domy za cenu jednoho eura (asi 25 korun), aby přilákala nováčky, kteří by pomohli obnovit její úpadek.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generální ředitel WHO skončil v nemocnici

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus byl propuštěn z nemocnice Samaritano Barra da Tijuca v Rio de Janeiru, kde strávil noc pod lékařským dohledem.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Benjamin Netanjahu, známý pod přezdívkou Bibi

ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a bývalého ministra obrany Yoava Gallanta kvůli údajným válečným zločinům. Soud, který sídlí v Nizozemsku, podle CNN uvedl, že má „rozumné důvody“ se domnívat, že Netanjahu nese trestní odpovědnost za válečné zločiny, mezi něž patří „použití hladovění jako metody války“, stejně jako za „zločiny proti lidskosti zahrnující vraždy, pronásledování a jiné nelidské činy“.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Nové varování meteorologů. Sněhu bude až 15 centimetrů, zesílí i vítr

Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy