Ovoce se objevovalo již v jídelníčku pravěkých lidí. Jaké druhy ovoce naši přeci v minulosti znali a využívali v kuchyni?
Již v období pravěku se sbíralo, pěstovalo a konzumovalo ovoce. Lze předpokládat, že v pravěku se čerstvé nebo sušené ovoce využívalo jako sladidlo do kaší, které tvořily základ jídelníčku. Z období středověku máme toto použití ovoce v kuchyni doloženo písemnými prameny. Z dochovaných dobových zpráv také můžeme vyčíst, že ve středověku a v raném novověku se ovoce přidávalo do pečiva, ale i k pečenému masu, nebo se z něj připravovaly zavařeniny a marmelády, které naplno našly využití v kuchyni v 17. století. Nejčastěji se vařily ovocné kaše, kterým se říkalo varmuže. Černá kaše se vařila z jablek nebo švestek a piva, žlutá kaše byla připravována z ovoce, másla a vajec. Kaše se mohly doslazovat medem a mandlemi.
Nejčastěji využívaným ovocem v kuchyni byla jablka. Archeologické doklady o tomto ovoci pocházejí již z mladší doby kamenné, z neolitu. Ve středověkých receptech představují jablka velmi častou surovinu. Jablka se přidávala do sladkých kaší, ale také k pečené slepici, zvěřině nebo překvapivě také k rybám. Smažená jablka sloužila mnohdy jako příloha k pečenému masu, zejména zvěřině. V dobových kuchařkách je možné nalézt třeba recept na zvířecí mozeček vařený s jablky, vejci, moukou a nejrůznějším kořením. V 16. století se připravoval tzv. pohanský koláč s vepřovým masem a jablky, který se měl hodně opepřit. Středověké kuchařky obsahují také recept na tzv. cykyš – tento pokrm se skládal z veverek a koroptví, jablek, mandlí a rozinek. Jablka také doplňovala štiku nebo kapra.
Druhým nejvyužívanějším a nejoblíbenějším ovocem v našich dějinách byly švestky, a to v čerstvé i sušené podobě. Pecky švestek se vyskytují v archeologických nálezech na našem území z 9. a 10. století. Ve středověku i v 19. století se ze švestek připravovala především tzv. „černá jícha“ neboli omáčka, která se podávala spolu s vepřovým masem, pečenou zvěřinou a slepicí. Naopak se nikdy nepřidávala k zajíci nebo rybám. Základ černé omáčky tvořily švestky a víno. Od 17. století vzrostla obliba povidel. Ta se tehdy připravovala několik dní pozvolným vařením a pasírováním. Směs se přitom musela stále míchat, aby se nepřipálila a nezhořkla. Povidla se vařila také z jablek nebo hrušek a zpravidla se uchovávala i po několik let. Přidávána byla do sladkých pokrmů i k masu.
Také hrušky se přidávaly poměrně často do pokrmů. O pěstování hrušek i výše zmíněných jablek se dochovala zpráva z 10. století z pera obchodníka Ibrahíma ibn Jakúba, archeologicky je používání hrušek v kuchyni doloženo až ze 13. století. Ve středověkých kuchařkách jsou hrušky nejčastěji uváděny v souvislosti s omáčkami nebo nádivkami servírovanými s pečenými ptáky.
V receptech ze středověku a raného novověku najdeme také třešně a višně, i když méně často než výše uvedené druhy ovoce, a to v poněkud netradičních receptech – například na kaši ze srní hlavy. Na našem území je pěstování třešní předpokládáno již v 8. a 9. století, višní od 10. století. V 10. století Ibrahím ibn Jakúb zaznamenal v Čechách kromě pěstování jabloní a hrušní také sady broskvoní. Broskev se však ve středověkých kuchařkách prakticky neobjevuje. Pěstování a využívání meruněk je u nás doloženo až od 16. století.
Související
Historie se opakuje? Australané mohou odstartovat novou vlnu dekolonizace
Velká pardubická se jezdí již 150 let. V historii ji vyhrála pouze jedna žena
historie , Ovoce , kuchyň , potraviny jídlo , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 35 minutami
Fico a Orbán vyzvali EU k přehodnocení strategie vůči Ukrajině. Byli jediní
před 1 hodinou
Výbuchy balíků v kurýrních skladech: Polsko zjistilo, která země za nimi stojí
před 2 hodinami
Víme, co pijeme? Vědce znepokojil nový objev, čistírny vody v jednom případě nedokáží zničit viry a bakterie
před 2 hodinami
Poskytne Biden Ukrajině vše, než bude příliš pozdě? Kyjev nástup Trumpa do úřadu znervózňuje
před 3 hodinami
Průzkumy Harrisovou favorizovaly, tak proč vyhrál Trump? Důvodů může být několik
před 3 hodinami
Trumpův slib deportovat 11 milionů lidí naráží na realitu. Nepomůžeme mu, vzkazují města
před 4 hodinami
Šachová partie o třech hráčích začala. Trump, Zelenskyj a Putin odstartovali geopolitické hry
před 4 hodinami
Prohra Harrisové ve volbách vrací Američany k zásadní otázce týkající se žen
před 4 hodinami
Ukrajinská armáda v Rusku bojuje se Severokorejci. Svět mezi tím řeší Trumpův slib
před 5 hodinami
Proti komu Izrael vlastně bojuje? Většinu civilních obětí v Gaze tvoří ženy a děti
před 5 hodinami
Politico: Ani Ukrajina, ani Blízký východ. Třetí světová začne v ještě žhavějším regionu
před 6 hodinami
Důchodová reforma schválena. Věk odchodu do penze poroste, stát chce na důchodcích ušetřit
před 6 hodinami
Kreml zchladil Trumpa. Válku za 24 hodin neukončí ani náhodou
před 7 hodinami
Kdyby se Evropa chovala jako Polsko, tak Trump nemá nejmenší problém, míní Visingr pro EZ
před 7 hodinami
Draghi po vítězství Trumpa bije na poplach: Reforma ekonomiky EU je urgentní
před 7 hodinami
Američané odpověděli na otázku, c by měl Trumo řešit ze všeho nejdříve
před 8 hodinami
V Británii přetékají, v Nizozemí zejí prázdnotou. Experti pátrají, proč v tamních věznicích nikdo není
před 8 hodinami
Co může napáchat Trumpovo zvolení? Útok na jaderná zařízení i rozsáhlou válku
před 9 hodinami
Boj začal dříve, než byly sečteny hlasy. CNN popsala, co se dělo, když Trump zjistil, že vyhrál volby
před 9 hodinami
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek má rakovinu
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má rakovinu a vedení úřadu na dva týdny předá do rukou náměstka. Lékaři u Válka během screeningu odhalili nádor prostaty v časné fázi, jak prozradil v pátek. Nyní ho čeká operační zákrok, při němž bude nádor odstraněn. Ministr zároveň vyzval všechny muže, aby se nechali vyšetřit.
Zdroj: Jan Hrabě