Ovoce se objevovalo již v jídelníčku pravěkých lidí. Jaké druhy ovoce naši přeci v minulosti znali a využívali v kuchyni?
Již v období pravěku se sbíralo, pěstovalo a konzumovalo ovoce. Lze předpokládat, že v pravěku se čerstvé nebo sušené ovoce využívalo jako sladidlo do kaší, které tvořily základ jídelníčku. Z období středověku máme toto použití ovoce v kuchyni doloženo písemnými prameny. Z dochovaných dobových zpráv také můžeme vyčíst, že ve středověku a v raném novověku se ovoce přidávalo do pečiva, ale i k pečenému masu, nebo se z něj připravovaly zavařeniny a marmelády, které naplno našly využití v kuchyni v 17. století. Nejčastěji se vařily ovocné kaše, kterým se říkalo varmuže. Černá kaše se vařila z jablek nebo švestek a piva, žlutá kaše byla připravována z ovoce, másla a vajec. Kaše se mohly doslazovat medem a mandlemi.
Nejčastěji využívaným ovocem v kuchyni byla jablka. Archeologické doklady o tomto ovoci pocházejí již z mladší doby kamenné, z neolitu. Ve středověkých receptech představují jablka velmi častou surovinu. Jablka se přidávala do sladkých kaší, ale také k pečené slepici, zvěřině nebo překvapivě také k rybám. Smažená jablka sloužila mnohdy jako příloha k pečenému masu, zejména zvěřině. V dobových kuchařkách je možné nalézt třeba recept na zvířecí mozeček vařený s jablky, vejci, moukou a nejrůznějším kořením. V 16. století se připravoval tzv. pohanský koláč s vepřovým masem a jablky, který se měl hodně opepřit. Středověké kuchařky obsahují také recept na tzv. cykyš – tento pokrm se skládal z veverek a koroptví, jablek, mandlí a rozinek. Jablka také doplňovala štiku nebo kapra.
Druhým nejvyužívanějším a nejoblíbenějším ovocem v našich dějinách byly švestky, a to v čerstvé i sušené podobě. Pecky švestek se vyskytují v archeologických nálezech na našem území z 9. a 10. století. Ve středověku i v 19. století se ze švestek připravovala především tzv. „černá jícha“ neboli omáčka, která se podávala spolu s vepřovým masem, pečenou zvěřinou a slepicí. Naopak se nikdy nepřidávala k zajíci nebo rybám. Základ černé omáčky tvořily švestky a víno. Od 17. století vzrostla obliba povidel. Ta se tehdy připravovala několik dní pozvolným vařením a pasírováním. Směs se přitom musela stále míchat, aby se nepřipálila a nezhořkla. Povidla se vařila také z jablek nebo hrušek a zpravidla se uchovávala i po několik let. Přidávána byla do sladkých pokrmů i k masu.
Také hrušky se přidávaly poměrně často do pokrmů. O pěstování hrušek i výše zmíněných jablek se dochovala zpráva z 10. století z pera obchodníka Ibrahíma ibn Jakúba, archeologicky je používání hrušek v kuchyni doloženo až ze 13. století. Ve středověkých kuchařkách jsou hrušky nejčastěji uváděny v souvislosti s omáčkami nebo nádivkami servírovanými s pečenými ptáky.
V receptech ze středověku a raného novověku najdeme také třešně a višně, i když méně často než výše uvedené druhy ovoce, a to v poněkud netradičních receptech – například na kaši ze srní hlavy. Na našem území je pěstování třešní předpokládáno již v 8. a 9. století, višní od 10. století. V 10. století Ibrahím ibn Jakúb zaznamenal v Čechách kromě pěstování jabloní a hrušní také sady broskvoní. Broskev se však ve středověkých kuchařkách prakticky neobjevuje. Pěstování a využívání meruněk je u nás doloženo až od 16. století.
Související
Prohlížíme se v něm každý den. Jaká je historie zrcadla?
35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš
historie , Ovoce , kuchyň , potraviny jídlo , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 16 minutami
Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní
před 30 minutami
Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně
před 35 minutami
RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu
před 56 minutami
Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti
před 1 hodinou
Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.
před 1 hodinou
Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta
před 1 hodinou
Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO
před 2 hodinami
WHO ocenila přínos očkování v posledních 50 letech. Zachránilo miliony životů
před 2 hodinami
Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný
před 2 hodinami
Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje
Aktualizováno před 2 hodinami
Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy
před 3 hodinami
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK
před 3 hodinami
Joe Biden učinil rozhodnutí v rámci americké pomoci Ukrajině
před 3 hodinami
V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít
před 3 hodinami
Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka
před 4 hodinami
Peskov hrozí: Pokud Ukrajinci dostanou rakety ATACMS delšího doletu, zatlačíme je hlouběji
před 4 hodinami
Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho
před 5 hodinami
Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci
před 5 hodinami
Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička
Aktualizováno před 6 hodinami
VIDEO: Londýnem se prohánělo několik splašených zakrvácených koní. Na místě jsou zranění lidé
Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.
Zdroj: Radek Novotný