Perníčky. Vánoční cukroví s dlouhou historií, do kterého patřila neobvyklá ingredience

Mezi první vánoční cukroví, které začínají péct hospodyňky klidně již měsíc před Štědrým dnem, patří perníčky. Ty mají dlouhou historii, perník znali už naši středověcí předci. Ti do něj také přidávali poněkud neobvyklou ingredienci. Jakou?

Již zanedlouho mnohé domácnosti provoní čerstvě upečené perníčky. Toto vánoční cukroví se připravuje s předstihem, aby bylo o Štědrém dnu krásně měkké. Historie perníku se začala psát již před několika staletími.

Obřadní pečivo s dlouhou historií

Perník patří mezi obřadní pečivo s dlouhou tradicí. Výroba perníku je doložena písemnými prameny již od středověku, tehdy se jeho pečení a prodej rozšířily zejména v tzv. hanzovních městech, tedy německých centrech specializujících se na dálkový obchod. V našich zemích pochází první písemné zmínky o výrobě perníku z první poloviny 14. století. Perník po dlouhou dobu představoval luxusní pečivo, a to především kvůli vysoké ceně exotického koření, které se do něj přidávalo.

Perník pekli výhradně mistři perníkáři, ti ho pak prodávali na trhu. Domácí produkce perníku ve středověku neexistovala a dovolit si ho mohli koupit jen ty nejbohatší vrstvy společnosti. Obřadní pečivo vonící po koření a medu si lidé kupovali při nejrůznějších slavnostních událostech, jako byla třeba svatba, narození a křest dítěte nebo při poutích.

Lidé dříve také perník považovali za výborný lék na zažívací problémy. Takto skutečně mohl posloužit, a to díky obsahu léčivého koření a medu. Perníkáři proto často kromě pečiva nejrůznějších tvarů a velikostí pekli i jednoduché šišky z perníkového těsta, a ty skutečně nabízeli na váhu jako léčivý produkt.

Náročná příprava perníku

Příprava perníku byla poměrně náročnou záležitostí, která si vyžadovala mnoho času. I tento fakt se odrážel ve výsledné ceně produktu.

Již samotné zadělávání perníkového těsta bylo složité. Používala se ta nejkvalitnější mouka, koření a med. Každý perníkář měl na těsto svůj osvědčený recept, mnohdy děděný z generace na generaci, a to si střežil jako tajemství. Jednotlivé předpisy se zpravidla lišily složením a množstvím přidávaného koření. Hotové těsto se nechávalo ve speciálních nádobách po dlouhou dobu odležet, tradičně po dobu šesti měsíců! Tento čas se nám dnes může zdát až neuvěřitelný, ovšem někteří perníkáři si těsto připravovali ještě s mnohem delším předstihem před samotným pečením. Perníkové těsto často „odpočívalo“ i celé roky! Tradovalo se dokonce, že správný perníkář měl zadělat těsto na perník v okamžiku, kdy se mu narodila dcera, aby jí z něj mohl na svatbu upéct slavnostní pečivo.

Pokud se nechávalo těsto dlouho odležet, pochopitelně pak bylo velmi tuhé a špatně se s ním pracovalo. Proto perníkáři používali k porcování tvrdého těsta sekerky a zvláštní náčiní určené k zahřívání, a tedy měknutí hmoty na pečení.

Těsto se pak vtlačilo do speciální formy. Nejstarší perníkářské formy byly zřejmě vyráběny z keramické hlíny, ty později nahradily formy dřevěné – jakási prkénka, do nichž se vyřezávaly tvary a motivy, které se měly na perníku objevit coby výzdoba. Nejstarší dochované perníkářské formy na našem území jsou datovány do poloviny 17. století a vyznačují se vysokou uměleckou hodnotou. Náměty na formách vždy odrážely dobu vzniku a příležitost, pro kterou byly upečeny: objevovaly se postavy vznešených dam a kavalírů, lovecké či milostné scény nebo náboženské motivy. V průběhu 18. století se charakter řezby forem změnil, ty byly jednodušší a rutinní. To souviselo se skutečností, že se perník rozšířil i do lidových vrstev společnosti. Zároveň se v průběhu 18. a 19. století objevovaly nové motivy. Mizely postavy šlechticů i mileneckých párů, naopak vznikaly jednoduché obrazy, kupříkladu miminka v zavinovačkách, srpy, dýmky nebo bambitky. Na konci 19. století na formách už chyběly i některé vyřezávané detaily, ty se malovaly pomocí cukrových polev až na upečené perníky, jak se to dělá i dnes.

Perníčky jako vánoční cukroví?

Dnes jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví neměl dříve na štědrovečerním stole své místo. Jak se perník zařadil mezi vánoční cukroví, to je dodnes tak trochu záhadou. Zřejmě se k nám tradice pečení vánočních perníčků dostala z německých zemí. S Vánocemi se dříve pojily především betlémy, které se zhotovovaly z nejrůznějších materiálů, a mimo jiné také z perníku. Z perníkových biblických postaviček se tak mohlo postupem času stát slavnostní vánoční cukroví. Pečení perníčků coby vánočního cukroví je u nás záležitostí poměrně mladou, tento trend se naplno prosadil až po druhé světové válce.

Neobvyklá ingredience

Do perníku vždy patřil med, dále se do něj přidávala směs exotického koření – skořice, hřebíček, muškátový oříšek i květ, kardamom, badyán, vanilka, anýz či fenykl. Někdy se těsto ovonělo květy rostlin, a to bezu, levandule nebo mateřídoušky. Tradiční ingredience do perníku byla již od středověku poněkud neobvyklá – byl jím pepř. Právě pepř dal perníku jeho název. Německy se perník řekne „Pfefferkuchen“ (Pfeffer znamená pepř), toto slovo dalo vzniknout českému výrazu „peprník“, jak se původně pečivu říkalo. Časem se označení obřadního pečiva zkomolilo a ustálilo na slově „perník“, které používáme dodnes.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Vánoce

Aktuálně se děje

včera

Delon, Alain

Delon opět zaměstnává justici. Má desítky zbraní, ale bez oprávnění

Francouzská policie provedla domovní prohlídku u legendárního Alaina Delona a nestačila se divit. Ačkoliv slavný herec nevlastní zbrojní průkaz, našlo se 72 střelných zbraní a přes tři tisíce kusů munice. Na pozemku je navíc soukromá střelnice. Zahájeno tak bylo vyšetřování kvůli podezření z nelegálního držení zbraní.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

O první jarní trenérský vyhazov se postarali v Olomouci. Po nevydařených výsledcích končí Jílek

Po čtyřech jarních kolech fotbalové Fortuna ligy přikročil první prvoligový klub ke změně trenéra. Stalo se tak v Olomouci, kde se kvůli třem prohrám a jedné remíze rozhodlo klubové vedení ukončit spolupráci s trenérem Václavem Jílkem. Zároveň ve svém pondělním prohlášení klub uvedl, že ho nahradí dosavadní asistent Jiří Saňák, přičemž ale půjde o dočasnou variantu.

včera

včera

včera

včera

Jaromír Soukup (TV Barrandov)

Soukup získal pro TV Barrandov ochranu před věřiteli. Dostal tři měsíce na nápravu

Už to není tajné. Firma Barrandov Televizní Studio podnikatele Jaromíra Soukupa dluží téměř miliardu korun, ukazují údaje v insolvenčním rejstříku. Pražský městský soud v pondělí souhlasil s návrhem firmy a vyhlásil moratorium na majetek dlužníka, které na tři měsíce ochrání společnost před věřiteli. Je ale nutné připravit reorganizaci. 

včera

Praha hostila summit premiérů zemí V4. (27.2.2024)

Nelehký summit V4 v Praze. Představy zemí o pomoci Ukrajině se liší

Premiéři zemí V4 se na úterním summitu v Praze shodli, že ruská agrese vůči Ukrajině je porušením mezinárodního práva. Kyjev podle všech čtyř státníků potřebuje pomoc, rozdílné jsou jen představy o ní. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) nebyla dnešní diskuze politiků lehká. 

včera

včera

včera

včera

film Po čem muži touží

České romantické komedie: Spotřební zboží a nepochopení žánru? Proč kvalitativně nestačí na filmy Láska nebeská či Pretty Woman?

České romantické komedie jsou v posledních letech často zmiňované téma. V internetových diskusích panuje přesvědčení, že se u nás netočí nic jiného a nedá se na ně dívat, přesto jsou stále komerčně úspěšné. Je tomu ale skutečně tak? A jsou skloňované kasovní trháky opravdu romantickými komediemi? Nebo je to zkrátka trochu složitější? 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejské továrny se nezastaví. Rusko zásobují municí výměnou za jídlo

Podle jihokorejského ministra obrany Sina Won-sika pracují severokorejské muniční továrny na plný výkon s cílem dodávat zbraně do Ruska výměnou za potraviny a další komodity.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy