Čtyřicet dnů dlouhý předvelikonoční půst naši předci poctivě dodržovali, a to zcela běžně ještě v poměrně nedávné době. Postní jídelníček mohl být kupodivu velmi pestrý. Známá Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařské knize z roku 1826 uvedla bezmála dvě stovky receptů na postní pokrmy!
V postní dny se nejedlo maso, ovšem kromě ryb, raků, žab nebo třeba hlemýžďů. A právě tyto ingredience mají výrazné zastoupení v postních receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. V její kuchařce bychom našli několik receptů na rybí polévku, ale také třeba na polévku račí nebo žabí. Rybí polévky vařila kuchařka z masa i vnitřností, přidávala do nich hodně koření a zeleniny. Do silně kořeněné hnědé rybí polévky patřily knedlíčky z rybího masa, žemle, mléka, vejce, česneku, majoránky, citronové kůry a muškátového květu.
Z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové pochází recepty na známého kapra namodro a kapra načerno, dříve typické vánoční pokrmy. V knize je také uvedeno značné množství předpisů na ryby pečené i vařené s nejrůznějšími omáčkami, například citronovou, sardelovou nebo smetanovou. Citronová omáčka se připravovala z rybího vývaru, másla, citronové kůry a šťávy, muškátového květu a hodila se zejména ke štice.
Mezi postní pokrmy Rettigová zařadila také recepty na šneky – s křenem, cibulí nebo třeba vinnou omáčkou. Šneci nadívaní se připravovali tímto způsobem: „Uvař kopu šneků v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky, přemej je v soli, očisť je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polívce ještě vařit, aby lépe změkli – domky vymej v soli a nech je vysáknout. – Pak dělej nádivku: na kopu šneků utří půl libry másla a půl libry rozetřených a čistě přemytých sardelů dej k tomu, dej z půl citronu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi 2 neb 3 stroužky se solí dobře utřeného česneku, trochu majoránky a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla. Pak dej do domků vespod vždy kousek nádivky, pak jednoho šneka a pak vyplň zase tak jako prve doplněné, a tak pokračuj, až jest všecko. Pak je narovnej na mísu, a zbylo-li ti nádivky, tak do ní nalej té polívky, co se v ní šneci vařili, a podlej je tím; nech je asi čtvrt hodiny v troubě trochu opect a dej je na stůl. Taktéž se můžou i na rošt, na takový, již k tomu cíli s důlkami zaopatřený, plech dát a na uhlíčku opéct nechat; lépe jest ale, když trochu omáčky pod nimi.“
Do postního jídelníčku patřily také pokrmy z luštěnin. Z nich Rettigová zmínila třeba polévky čočkovou a hrachovou v takové podobě, v jaké je známe i dnes, v postní variantě však bez přidaných uzenin. Stejně tak tomu je v případě čočkové a hrachové kaše, ke kterým se v postní dny pekl třeba svítek ze sušených hub. Sušené houby se uvařily a scedily, smíchaly s máslem, vejci a žloutky, cibulkou, citronovou kůrou, muškátovým květem a namočenou žemlí. Směs se dochutila solí, vylila na plech, upekla a poté nakrájela na jednotlivé porce. Podobný postní svítek se mohl upéct také z rybího nebo račího masa. Z ryb, raků, žab nebo hub se vařily i knedlíky, které se podávaly s citronovou a sardelovou omáčkou, s omáčkou ze zakysané smetany nebo ze směsi ovoce a koření, například švestkovou omáčkou.
Kuchařská kniha Magdaleny Dobromily Rettigové obsahuje také recepty na vajíčka na několik způsobů. Třeba taková vejce na francouzský způsob jsou vejce uvařená natvrdo a plněná nádivkou z vaječných žloutků, másla, štičího masa, ve smetaně namočené žemle, syrových žloutků, petržele a muškátového květu. Plněné půlky vajec se pomocí nádivky opět spojily k sobě a obalily ve strouhance. Poté se usmažily a podávaly s omáčkou ze žampionů nebo smržů. Vejce se také mohla nadívat směsí z račího nebo rybího masa či hub. Pak se polévala smetanovou omáčkou. Do míchaných vajec Rettigová přidávala sardele, houby nebo raky.
Bezmasé pokrmy jsou také pokrmy sladké. Z nich se v kuchařce z roku 1826 nachází třeba knedlíky plněné tvarohem nebo ovocem, jablka v županu, buchtičky s krémem nebo sladké nudle s jablky, tvarohem či mákem.
Související
Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů
Adventní zázrak v Číhošti. Estébáci pak kněze Toufara umučili
historie , potraviny jídlo , Magdalena Dobromila Rettigová , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 33 minutami
USA žijí kauzou vraždy ředitele zdravotní pojišťovny. Pachateli hrozí nejvyšší trest
Aktualizováno před 1 hodinou
V Kazachstánu spadl letoun s desítkami lidí na palubě
před 2 hodinami
Hasiči stále zasahují u požáru v Bruntále, pomáhá jim těžká technika
před 3 hodinami
Tři princezny viděly více než dva miliony lidí. ČT zaujala nejvíce diváků
před 3 hodinami
Tragický vánoční požár ve Zlíně nepřežil jeden člověk
před 4 hodinami
V Praze vybuchla zábavní pyrotechnika v bytě. Čtyři lidé se zranili
před 6 hodinami
Válka na Ukrajině: Rusové masivně zaútočili na Charkov
před 7 hodinami
Povánoční počasí. Očekává se přechodné oteplení
včera
Zemřel krokodýl, který se stal filmovou hvězdou. Burt žil déle než 90 let
včera
RECENZE: Tři princezny jsou dalším nekonzistentním a paradoxně zpátečnickým pokusem o inovaci
včera
Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů
Aktualizováno včera
Velký požár v Bruntále: Hoří bývalé kasárny, dva hasiči se zranili
včera
Clinton je v nemocnici. Zdroj z okolí exprezidenta přiblížil jeho stav
včera
Tržnici SAPA zachvátil na Štědrý den požár. Škoda jde do milionů
včera
Útočník z Magdeburgu doufal, že zemře, naznačují zjištění policistů
včera
Vánoční přání prezidenta i premiéra. Jedno máme všichni společné, říká první dáma
včera
Počasí se vrátí do obvyklých mezí, avizují meteorologové ve výhledu
včera
Fico mě ničím nepřekvapil, tvrdí Zelenskyj. Popsal ukrajinský návrh Bratislavě
včera
České dráhy o svátcích omezí provoz. Cestující se musí pečlivě informovat
včera
Alec Baldwin si může definitivně oddechnout. Případ smrti kameramanky končí
Žalobci z amerického státu Nové Mexiko vzdali svou snahu o opětovné vznesení obvinění vůči Alecu Baldwinovi kvůli smrti kameramanky Haliny Hutchinsové během natáčení westernu Rust. Informovala o tom stanice CBS News.
Zdroj: Lucie Podzimková