Postní jídelníček podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Jak vypadal?

Čtyřicet dnů dlouhý předvelikonoční půst naši předci poctivě dodržovali, a to zcela běžně ještě v poměrně nedávné době. Postní jídelníček mohl být kupodivu velmi pestrý. Známá Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařské knize z roku 1826 uvedla bezmála dvě stovky receptů na postní pokrmy!

V postní dny se nejedlo maso, ovšem kromě ryb, raků, žab nebo třeba hlemýžďů. A právě tyto ingredience mají výrazné zastoupení v postních receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. V její kuchařce bychom našli několik receptů na rybí polévku, ale také třeba na polévku račí nebo žabí. Rybí polévky vařila kuchařka z masa i vnitřností, přidávala do nich hodně koření a zeleniny. Do silně kořeněné hnědé rybí polévky patřily knedlíčky z rybího masa, žemle, mléka, vejce, česneku, majoránky, citronové kůry a muškátového květu.

Z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové pochází recepty na známého kapra namodro a kapra načerno, dříve typické vánoční pokrmy. V knize je také uvedeno značné množství předpisů na ryby pečené i vařené s nejrůznějšími omáčkami, například citronovou, sardelovou nebo smetanovou. Citronová omáčka se připravovala z rybího vývaru, másla, citronové kůry a šťávy, muškátového květu a hodila se zejména ke štice.

Mezi postní pokrmy Rettigová zařadila také recepty na šneky – s křenem, cibulí nebo třeba vinnou omáčkou. Šneci nadívaní se připravovali tímto způsobem: „Uvař kopu šneků v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky, přemej je v soli, očisť je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polívce ještě vařit, aby lépe změkli – domky vymej v soli a nech je vysáknout. – Pak dělej nádivku: na kopu šneků utří půl libry másla a půl libry rozetřených a čistě přemytých sardelů dej k tomu, dej z půl citronu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi 2 neb 3 stroužky se solí dobře utřeného česneku, trochu majoránky a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla. Pak dej do domků vespod vždy kousek nádivky, pak jednoho šneka a pak vyplň zase tak jako prve doplněné, a tak pokračuj, až jest všecko. Pak je narovnej na mísu, a zbylo-li ti nádivky, tak do ní nalej té polívky, co se v ní šneci vařili, a podlej je tím; nech je asi čtvrt hodiny v troubě trochu opect a dej je na stůl. Taktéž se můžou i na rošt, na takový, již k tomu cíli s důlkami zaopatřený, plech dát a na uhlíčku opéct nechat; lépe jest ale, když trochu omáčky pod nimi.“

Do postního jídelníčku patřily také pokrmy z luštěnin. Z nich Rettigová zmínila třeba polévky čočkovou a hrachovou v takové podobě, v jaké je známe i dnes, v postní variantě však bez přidaných uzenin. Stejně tak tomu je v případě čočkové a hrachové kaše, ke kterým se v postní dny pekl třeba svítek ze sušených hub. Sušené houby se uvařily a scedily, smíchaly s máslem, vejci a žloutky, cibulkou, citronovou kůrou, muškátovým květem a namočenou žemlí. Směs se dochutila solí, vylila na plech, upekla a poté nakrájela na jednotlivé porce. Podobný postní svítek se mohl upéct také z rybího nebo račího masa. Z ryb, raků, žab nebo hub se vařily i knedlíky, které se podávaly s citronovou a sardelovou omáčkou, s omáčkou ze zakysané smetany nebo ze směsi ovoce a koření, například švestkovou omáčkou.

Kuchařská kniha Magdaleny Dobromily Rettigové obsahuje také recepty na vajíčka na několik způsobů. Třeba taková vejce na francouzský způsob jsou vejce uvařená natvrdo a plněná nádivkou z vaječných žloutků, másla, štičího masa, ve smetaně namočené žemle, syrových žloutků, petržele a muškátového květu. Plněné půlky vajec se pomocí nádivky opět spojily k sobě a obalily ve strouhance. Poté se usmažily a podávaly s omáčkou ze žampionů nebo smržů. Vejce se také mohla nadívat směsí z račího nebo rybího masa či hub. Pak se polévala smetanovou omáčkou. Do míchaných vajec Rettigová přidávala sardele, houby nebo raky.

Bezmasé pokrmy jsou také pokrmy sladké. Z nich se v kuchařce z roku 1826 nachází třeba knedlíky plněné tvarohem nebo ovocem, jablka v županu, buchtičky s krémem nebo sladké nudle s jablky, tvarohem či mákem.

Související

Vánoce, ilustrační fotografie.

Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů

Přesně před 85 lety, v roce 1939, zažívali Češi první nesvobodné Vánoce za nacistické okupace. Tyto svátky si lidé v našich zemích ještě užívali bez výraznějších omezení, v letech následujících už byly Vánoce poznamenány nacistickou propagandou i řadou omezení. Jak Češi trávili Vánoce za nelehkých dob protektorátu a druhé světové války?
Josef Toufar před „svým“ kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti.

Adventní zázrak v Číhošti. Estébáci pak kněze Toufara umučili

Byla třetí adventní neděle, 11. prosince roku 1949. V malé obci Číhošť na Vysočině tehdy sloužil mši svatou farář Josef Toufar a při té došlo ke zvláštní události, pro kterou se ujalo označení číhošťský zázrak. Ten odstartoval zatýkání zcela nevinných lidí Státní bezpečností a vykonstruovaný proces, který Toufara připravil o život.

Více souvisejících

historie potraviny jídlo Magdalena Dobromila Rettigová recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Letoun, který havaroval v Kazachstánu, jen krátce před pádem.

V Kazachstánu spadl letoun s desítkami lidí na palubě

V Kazachstánu havaroval dopravní letoun Embraer ázerbajdžánských aerolinek se zhruba sedmi desítkami lidí na palubě. Stroj začal po pádu hořet. Podle dostupných informací přežilo havárii nejméně 30 osob. Příčina nehody není v tuto chvíli známá. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zimní počasí, ilustrační fotografie.

Povánoční počasí. Očekává se přechodné oteplení

Po vánočních svátcích se v Česku přechodně oteplí, když v pátek vyšplhají teploty až na osm stupňů. Na poslední víkend letošního roku se však znovu lehce ochladí, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

včera

včera

Tři princezny byly letošní premiérovou štědrovečerní pohádkou. Prohlédněte si galerii

RECENZE: Tři princezny jsou dalším nekonzistentním a paradoxně zpátečnickým pokusem o inovaci

Nové štědrovečerní pohádky České televize jsou každoročně pod ostrým drobnohledem a nejsledovanějším programem dne. Po několikaleté nadvládě režiséra Karla Janáka, i když s občasnými pauzami, se režie ujal svěží tvůrce stylizovaně autentických tragikomedií Tomáš Pavlíček. Jakkoli je jeho snaha dělat pohádku odlišně znatelná a sympatická, postupně se drolí do stereotypních cestiček.

včera

Vánoce, ilustrační fotografie.

Vánoce za dob protektorátu. Jak Češi trávili svátky za nelehkých časů

Přesně před 85 lety, v roce 1939, zažívali Češi první nesvobodné Vánoce za nacistické okupace. Tyto svátky si lidé v našich zemích ještě užívali bez výraznějších omezení, v letech následujících už byly Vánoce poznamenány nacistickou propagandou i řadou omezení. Jak Češi trávili Vánoce za nelehkých dob protektorátu a druhé světové války?

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alec Baldwin si může definitivně oddechnout. Případ smrti kameramanky končí

Žalobci z amerického státu Nové Mexiko vzdali svou snahu o opětovné vznesení obvinění vůči Alecu Baldwinovi kvůli smrti kameramanky Haliny Hutchinsové během natáčení westernu Rust. Informovala o tom stanice CBS News

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy