Čtyřicet dnů dlouhý předvelikonoční půst naši předci poctivě dodržovali, a to zcela běžně ještě v poměrně nedávné době. Postní jídelníček mohl být kupodivu velmi pestrý. Známá Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařské knize z roku 1826 uvedla bezmála dvě stovky receptů na postní pokrmy!
V postní dny se nejedlo maso, ovšem kromě ryb, raků, žab nebo třeba hlemýžďů. A právě tyto ingredience mají výrazné zastoupení v postních receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. V její kuchařce bychom našli několik receptů na rybí polévku, ale také třeba na polévku račí nebo žabí. Rybí polévky vařila kuchařka z masa i vnitřností, přidávala do nich hodně koření a zeleniny. Do silně kořeněné hnědé rybí polévky patřily knedlíčky z rybího masa, žemle, mléka, vejce, česneku, majoránky, citronové kůry a muškátového květu.
Z kuchařské knihy Magdaleny Dobromily Rettigové pochází recepty na známého kapra namodro a kapra načerno, dříve typické vánoční pokrmy. V knize je také uvedeno značné množství předpisů na ryby pečené i vařené s nejrůznějšími omáčkami, například citronovou, sardelovou nebo smetanovou. Citronová omáčka se připravovala z rybího vývaru, másla, citronové kůry a šťávy, muškátového květu a hodila se zejména ke štice.
Mezi postní pokrmy Rettigová zařadila také recepty na šneky – s křenem, cibulí nebo třeba vinnou omáčkou. Šneci nadívaní se připravovali tímto způsobem: „Uvař kopu šneků v slané vodě, pak je vyndej z domků, uřež ocásky, přemej je v soli, očisť je patřičně a nech je buď v rybí, aneb je-li to v den masitý, v hovězí polívce ještě vařit, aby lépe změkli – domky vymej v soli a nech je vysáknout. – Pak dělej nádivku: na kopu šneků utří půl libry másla a půl libry rozetřených a čistě přemytých sardelů dej k tomu, dej z půl citronu drobně krájenou kůrku, trochu květu, asi 2 neb 3 stroužky se solí dobře utřeného česneku, trochu majoránky a strouhané žemličky tolik, co za dobré uznáš, aby patřičná nádivka byla. Pak dej do domků vespod vždy kousek nádivky, pak jednoho šneka a pak vyplň zase tak jako prve doplněné, a tak pokračuj, až jest všecko. Pak je narovnej na mísu, a zbylo-li ti nádivky, tak do ní nalej té polívky, co se v ní šneci vařili, a podlej je tím; nech je asi čtvrt hodiny v troubě trochu opect a dej je na stůl. Taktéž se můžou i na rošt, na takový, již k tomu cíli s důlkami zaopatřený, plech dát a na uhlíčku opéct nechat; lépe jest ale, když trochu omáčky pod nimi.“
Do postního jídelníčku patřily také pokrmy z luštěnin. Z nich Rettigová zmínila třeba polévky čočkovou a hrachovou v takové podobě, v jaké je známe i dnes, v postní variantě však bez přidaných uzenin. Stejně tak tomu je v případě čočkové a hrachové kaše, ke kterým se v postní dny pekl třeba svítek ze sušených hub. Sušené houby se uvařily a scedily, smíchaly s máslem, vejci a žloutky, cibulkou, citronovou kůrou, muškátovým květem a namočenou žemlí. Směs se dochutila solí, vylila na plech, upekla a poté nakrájela na jednotlivé porce. Podobný postní svítek se mohl upéct také z rybího nebo račího masa. Z ryb, raků, žab nebo hub se vařily i knedlíky, které se podávaly s citronovou a sardelovou omáčkou, s omáčkou ze zakysané smetany nebo ze směsi ovoce a koření, například švestkovou omáčkou.
Kuchařská kniha Magdaleny Dobromily Rettigové obsahuje také recepty na vajíčka na několik způsobů. Třeba taková vejce na francouzský způsob jsou vejce uvařená natvrdo a plněná nádivkou z vaječných žloutků, másla, štičího masa, ve smetaně namočené žemle, syrových žloutků, petržele a muškátového květu. Plněné půlky vajec se pomocí nádivky opět spojily k sobě a obalily ve strouhance. Poté se usmažily a podávaly s omáčkou ze žampionů nebo smržů. Vejce se také mohla nadívat směsí z račího nebo rybího masa či hub. Pak se polévala smetanovou omáčkou. Do míchaných vajec Rettigová přidávala sardele, houby nebo raky.
Bezmasé pokrmy jsou také pokrmy sladké. Z nich se v kuchařce z roku 1826 nachází třeba knedlíky plněné tvarohem nebo ovocem, jablka v županu, buchtičky s krémem nebo sladké nudle s jablky, tvarohem či mákem.
Související

Fico pojede do Moskvy uctít minulost. Zřejmě tu, která se právě přepisuje

Svět si připomíná smrt Ježíše. Nebyl jediným ukřižovaným
historie , potraviny jídlo , Magdalena Dobromila Rettigová , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 1 hodinou

Trump ustoupil. Číně výrazně sníží cla
před 2 hodinami

Výhled počasí do května. Meteorologové řekli, zda se bude vymykat normálu
včera

Tři oříšky pro Popelku patřily k jejím posledním filmům. Zemřela Karin Leschová
včera

Extraliga play off 2025: Domácí Brno srovnalo sérii finále s Pardubicemi výsledkem 7:4
včera

Vážná nehoda v Holohlavech. Několik zraněných skončilo v hradecké nemocnici
včera

Požár skládky u Rynholce je lokalizován. Zachytila ho i meteodružice
včera

Česko rozhodlo o tom, kdo ho bude zastupovat na pohřbu papeže
včera

Na velikonoční bouřky brzy navážou další. Meteorologové řekli, kdy a kde hrozí
včera

Tragédie v lomu Velká Amerika. Muž se zřítil dolů, pád nepřežil
včera

Rozvědka: Jsme na hranici války. Ruské útoky proti Evropě narůstají, mír na Ukrajině by nic nevyřešil
včera

Hollywoodský herec, který změnil k nepoznání nejen Ameriku. Kdo skutečně byl Ronald Reagan?
včera

Německo v problémech: Potřebuje armádu, ale dochází mu čas. Přišlo s řešením, které nemusí nic vyřešit
včera

Souboj gigantů: Může Samsung díky Trumpovým clům dostat Apple na lopatky?
včera

Kam se hrabe Tesla. Čínská firma posunula hranice elektromobilů, nabízí dojezd 500 km za 5 minut nabíjení
včera

Trump přiletí na pohřeb papeže. Putin se ve Vatikánu z dobrého důvodu neukáže
včera

Síla kontrastů: Nečekané a překvapivě trendy kombinace outfitů
včera

Karta se otáčí. Trump svými cly neplánovaně podpořil obchod v Evropě
včera

Papež František zemřel, protože neposlechl lékaře? Lidé tušili, že ho vidí naposledy
včera

Mimořádná zpráva Kdy bude veřejné rozloučení a kde papež František spočine? Vatikán zveřejnil detaily pohřbu
včera
Zemřel uznávaný psychiatr Cyril Höschl
Českou lékařskou obec zasáhla smutná zpráva. Ve věku 75 let zemřel o Velikonočním pondělí uznávaný psychiatr Cyril Höschl, který stál u vzniku Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) ve středočeských Klecanech.
Zdroj: Jan Hrabě