Proměna kuchyně v dějinách. Co dnes děláme jinak?

Pokrmy si poněkud primitivními způsoby připravovali již naši pravěcí předci. Postupem času se obyčejné venkovní ohniště přesunulo do kuchyně a člověk si začal vyrábět nádoby k vaření i ke stolování či skladování potravin. A kuchyně také v dějinách lidstva prošla proměnou.

Když lidé v pravěku objevili oheň, začali si na něm připravovat pokrmy. Jednoduché pečení na rožni nebo na roštu, to bylo obvyklé pravěké kuchařské umění. Naši pravěcí předci také třeba drobné ptactvo i s peřím obalovali v hlíně a takto dávali péct přímo do ohniště. Po dopečení stačilo hliněnou krustu jednoduše odloupnout i s peřím. Později si lidé začali k přípravě pokrmů vyrábět keramické nádoby. Vaření v nádobách probíhalo buď přímo na ohništi, nebo třeba pomocí horkých kamenů, které se vhodily do nádoby. V pravěku bydleli lidé v primitivních domech, často jenom o jedné místnosti, kde se nacházelo ohniště sloužící k vaření i vytápění příbytku. Postupem času bylo ohniště vybaveno tzv. dýmníkem, a tak vznikl jakýsi předchůdce krbu. Na otevřeném ohništi se nevařilo jenom v období pravěku, ale ještě v 19. století, ze kterého se nám dochovaly poměrně detailní popisy toho, jak se na ohništi má správně vařit v hrncích nebo na trojnožkách.

V zemědělském pravěku, středověku i v raném novověku k vaření sloužily hlavně keramické nádoby – nejdříve neglazované, později i glazované. Také kovové nádoby byly využívané k přípravě pokrmů, například kotle se zavěšovaly nad ohniště. I ve středověku se maso peklo na roštu, častěji se však vařilo v nádobách.

Základem vaření v každém historickém období bylo rozdělání ohně. V pravěku se oheň rozdělával třením, ve středověku a novověku již byla nedílnou součástí kuchyní křesadla a ocílky a také měch na rozdmýchání ohně. Protože však rozdělávání ohně patřilo k zdlouhavé práci, bývalo nejlepším řešením oheň udržovat.

V každé kuchyni býval mlýnek na obilí, v pravěku ho nahrazovala jednoduchá zrnotěrka s kamenným drtidlem. Součástí kuchyně bývaly také velké keramické nádoby – zásobnice. Jak již název napovídá, uchovávaly se v nich se zásoby potravin nebo voda. V těchto nádobách se voda také ohřívala. Ve dřevěných vědrech se skladovala studená voda, ve dřevěných sudech víno a pivo. Speciální nádoby sloužily také k uchování mléka, másla, tvarohu, povidel nebo třeba alkoholických nápojů. Koření a bylinky se ukládaly v textilních sáčcích nebo vacích. Po umytí se keramické nádoby dle názoru některých badatelů nechávaly schnout ještě v poměrně nedávné době na plotě kolem chalupy.

Z dobových kuchařských knih a příruček víme, že se dbalo na čistotu kuchyně a jejího vybavení. Z jedné příručky z 16. století se nám dochovala tato rada:

„Kuchařko, chceš-li dobrou chválu míti, poslechni, kterak ji máš zasloužiti. Hrnce, mísy, talíře, rožně, lžíce a což v kuchyni potřebuješ více. Hrnce, mísy, talíře kdež náleží dej a v každém místě hospodyňsky pořádej. Připravuj jídlo čistotně, dopeč a dovař, sol, masti mírně, tak tě pochválí hospodář. Skromnost a šetrnost ve všem zachovej, bez vůle pána nikam nic nedávej. Nepotřebným kaž ven z kuchyně jíti, ať nepřekáží jídla připraviti. Tak se zalíbíš pánu, též paní, pomohou tobě k poctivému vdaní. Tvou věrnou službu zaplatí a pochválí tě.“

Další rada zní:

„Uč se kuchyni zametat nejprve. Potom oheň dělat, potom hrnce k ohni přistavovat a vody do nich líti, mísy, kosíře, řešeta, lžíce, šufany, tesáky, hartuchy, moutve, pometla, moždíře, trdla, štoky, rošty, rožně, stoly, almary, hrnce. Všechny věci jiné, kteréž k tomu přísluší, aby čistě umyté byly, tomu bych se naučil.“

Z výše uvedených úryvků si také můžeme udělat představu o tehdejším vybavení kuchyně. Nejenom tedy vařečky, kvedlačky, hrnce nebo hmoždíře, ale také stoly, rošty nebo špalky na sekání dřeva bychom našli ve středověké a raně novověké kuchyni. Od 17. století se začaly používat speciální formy na různé druhy pečiva nebo na dort.

Některé ze středověkých typů nádob nebo postupů přípravy pokrmů přetrvaly zejména ve venkovském prostředí až do 19. nebo dokonce až do počátku 20. století. Na kamnech podobných těm středověkým nebo i na otevřeném ohni se vařilo v kotlíkách nebo na trojnožkách. Některé recepty také přežily staletí – třeba na obilné placky nebo kaše.

Související

Armáda Indie

Další epizoda dlouhého konfliktu. Indie a Pákistán v nekončícím cyklu napětí a válek

Americký prezident Donald Trump výrazně přehání délku konfliktu mezi Indií a Pákistánem. Jeho výrok, spolu s čerstvým indickým útokem na pákistánské území, však nabízí příležitost připomenout si skutečnou povahu napětí mezi těmito dvěma státy. Série válek a krizí, které se od vzniku nezávislé Indie a Pákistánu v roce 1947 periodicky opakují, tvoří rámec jednoho z nejnebezpečnějších sporů, jaké dnes na světě probíhají. 
Politici a další si na Vítkově připomněli výročí konce války Komentář

80 let po konci války se hroutí představa trvalého míru. Opakujeme totiž chyby z minulosti

Před osmdesáti lety kapitulovaly poslední německé jednotky na území tehdejšího Československa. Tím definitivně skončila druhá světová válka v Evropě, nejničivější konflikt v dějinách našeho kontinentu. Výročí této události není jen historickou připomínkou, nýbrž výzvou k tomu, abychom znovu a znovu promýšleli význam porážky nacismu a cenu svobody, kterou tehdy naši předkové vybojovali.

Více souvisejících

historie kuchyň recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 41 minutami

Ilustrační fotografie.

Toxická atmosféra v Mönchengladbachu kvůli Čvančarovi? Agent potvrdil, že chce z klubu pryč

Fotbalový útočník Tomáš Čvančara neprožívá aktuálně nejvydařenější část kariéry. V německém Mönchengladbachu totiž dlouhou dobu spíše paběrkuje, a když ho v poslední době tamní kouč Gerardo Seoane chtěl nominovat na zápasy do základní sestavy, vyvolalo to u jeho spoluhráčů vlnu nevole. Alespoň tak o tom informuje německý deník Bild Sport. Čvančara pak uvedl, že za jeho aktuální náladu může vedení klubu, které nesplnilo sliby, a jeho agent David Nehoda pak potvrdil, že chce Čvančara po sezóně tento bundesligový klub opustit.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Armáda Indie

Další epizoda dlouhého konfliktu. Indie a Pákistán v nekončícím cyklu napětí a válek

Americký prezident Donald Trump výrazně přehání délku konfliktu mezi Indií a Pákistánem. Jeho výrok, spolu s čerstvým indickým útokem na pákistánské území, však nabízí příležitost připomenout si skutečnou povahu napětí mezi těmito dvěma státy. Série válek a krizí, které se od vzniku nezávislé Indie a Pákistánu v roce 1947 periodicky opakují, tvoří rámec jednoho z nejnebezpečnějších sporů, jaké dnes na světě probíhají. 

Aktualizováno před 3 hodinami

Vladimir Putin promlouvá na oslavách u příležitosti 80. výročí konce druhé světové války. (9.5.2025) Prohlédněte si galerii

Celé Rusko podporuje válku na Ukrajině, řekl Putin na přehlídce v Moskvě

Ruská metropole Moskva hostila v pátek dopoledne velkou vojenskou přehlídku u příležitosti oslav 80. výročí konce druhé světové války a vítězství nad nacistickým Německem. Prezident Vladimir Putin během akce řekl, že Rusko bude nadále bariérou proti nacismu a jeho občané budou i nadále podporovat vojáky, kteří aktuálně bojují na sousední Ukrajině. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ilustrační fotografie.

Obchody dnes podléhají zákonu. Zákaz bude platit i na podzim

Dnes je Den vítězství, státní svátek, při kterém si připomínáme konec druhé světové války a vítězství nad nacistickým Německem. Na mnoha místech probíhají pietní akce, zatímco obchody zejí prázdnotou. Může za to zákon, který v Česku platí už téměř dekádu. 

včera

Andrij Sybiha

Rusové nedodržují Putinovo přehlídkové příměří, tvrdí Kyjev

Rusové nedodržují aktuální příměří, které vyhlásil jejich prezident Vladimir Putin, konstatoval ukrajinský ministr zahraničí Andrij Sybiha. Odvolává se na informace od velení ukrajinské armády. Podle vojáků byl klid zbraní porušen ve více než sedmi stovkách případů. 

včera

včera

včera

Mistři světa slavili s fanoušky na Staroměstském náměstí. (27.5.2024)

Rulík a spol. přivítají v národním týmu Nečase. Prošel prohlídkou a Colorado ho uvolnilo

Další velká posila českého hokejového národního týmu je na obzoru. Trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem už pro něj s předstihem nechal volné místo na soupisce, jelikož doufal, že všechno s jeho příletem na světový šampionát do Dánska dobře dopadne. Muselo se však čekat na to, jak dopadne lékařská prohlídka. O kom je řeč? O útočníkovi Colorada Martinu Nečasovi, který nakonec prohlídkou prošel bez problémů a vedení Colorada ho uvolnilo.

včera

5 mýtů o online nebankovních půjčkách

5 mýtů o online nebankovních půjčkách

Porouchaná pračka, rozbitý počítač, oprava auta… Nečekané situace, které vám mohou udělat nepříjemný vítr v peněžence. Nejen tyto události můžete vyřešit půjčkou, kterou vám poskytne bankovní či nebankovní společnost. Nebankovní půjčky mnoho lidí volí jako alternativu k bankovním produktům. Vyhovuje jim, že mnohdy lépe odpovídají jejich nárokům a požadavkům. S nebankovními půjčkami se pojí řada negativních předsudků, které ale nemusí být pravdivé.

včera

včera

Zemřel Jiří Bartoška

Česko dnes zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 78 let zemřel legendární herec Jiří Bartoška. Potvrdili to zástupci karlovarského filmového festivalu, jehož prezidentem dlouhá léta byl. Bartoška se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními problémy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy