Stěhovavým ptákům se do Česka zatím nechce, přiletěli jen ti nejodvážnější

Olomouc - Zatímco loni již v tuto dobu pozorovali lidé v Olomouckém kraji první čápy, nyní komíny stále zejí prázdnotou. Podobná je situace i u ostatních opeřenců. Odborníci čekají, že ptáci se budou vracet až v těchto dnech.

"Ptáci zůstali někde na jihu. Čekají, až se počasí zlepší. Přiletěla jen malá část," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku (MOS) Jiří Šafránek.

"Týká se to všech ptáků. My jsme normálně zaznamenávali například skřivany, čejky a špačky již v polovině února. Nyní přiletěli až na konci února, a to jen ti první - nejodvážnější. Hlavní hejna někde čekají na lepší počasí. Předpokládáme, že se sem nahrnou až tento týden," dodal.

Podobná situace je i s čápy. Ptáci, vracející se ze zimovišť v jihovýchodní Africe, byli loni spatřeni na mnoha místech již na konci března. Letos jsou ale jejich hnízda stále ještě prázdná. Zpozorován byl v kraji podle ornitologů dosud pouze jeden čáp, a to v okolí Kojetína na Přerovsku. "Ostatní na střední Moravě zatím nejsou. Počasí je nyní velmi nepříznivé, čápi by tady nyní strádali. Je tedy dobře, že to ochlazení přišlo těsně před tím, než přiletěli. Kdyby přišlo až po jejich příletu, měli by ptáci vážné problémy," doplnil Šafránek.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno, na většině území přeháňky, v polohách nad 600 m, ráno i v nižších polohách sněžení. V Čechách postupně od západu zataženo a večer na západě déšť, nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní až jižní.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo, na východě zpočátku oblačno. Od západu s deštěm nebo přeháňkami. V polohách nad 1000 m, ráno a večer nad 600 m srážky sněhové nebo smíšené. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Zpočátku na východě zataženo s deštěm, nad 600 m sněžení nebo déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě až -1 °C. Nejvyšší denní teploty5 až 9 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, během dne zeslábne.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s.

Související

Více souvisejících

Počasí Ptactvo Jaro Příroda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy