V Čechách udeří velmi silné bouřky a přívalové deště

Praha - Dnes odpoledne a večer mohou být v Čechách velmi silné bouřky. Přívalové deště s kroupami mohou v oblastech, kde v předchozích dnech pršelo, rychle zvednout hladiny potoků a řek. Při deštích může spadnout na jeden metr čtvereční až 50 litrů vody.

V pěti krajích proto nelze vyloučit ani překročení povodňových limitů. Nejsilnější bouřky se očekávají dnes odpoledne a večer v Čechách s výjimkou Karlovarského kraje. V noci na sobotu budou bouřky slábnout. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků od pátečního odpoledne do sobotního rána poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích. V závislosti na spadlých srážkách může docházet k přechodným vzestupům hladin na malých a středních tocích na celém území ČR. Nelze vyloučit i krátkodobé překročení limitů pro SPA," uvedli meteorologové. Přívalové srážky mohou rychle rozvodnit malé toky a suchá koryta, zatopit sklepy či podemlít cesty a silnice.

Povodňovou bdělost meteorologové předpokládají v Praze, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském kraji a v kraji Vysočina. Kromě těchto krajů se velmi silné bouřky dnes očekávají ještě v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji a na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku v Ústeckém kraji.

Bouřky postupně přejdou na Moravu a do Slezska a budou slábnout. Při deštích by tam mohlo spadnout do 30 milimetrů srážek.

V sobotu a neděli se mohou bouřky na východě a severovýchodě republiky opakovat. ČHMÚ bude výstrahu nadále upřesňovat.

Související

Více souvisejících

Bouřky Déšť Počasí Kroupy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy