V Česku udeří bouřky. V Evropě bylo až 44 stupňů

Madrid/Praha - Horko v minulých dnech potrápilo většinu západoevropských státům. Německo hlásilo až 39,8 °C, Francie přes 40 °C, Španělsko až 44 °C. Nezvykle teplo, až kolem 35 °C, bylo i v Anglii. Nyní už vedra polevila, nicméně Madrid a Paříž stále ponechávají záchranné složky v pohotovosti. Do Česka přijdou bouřky, které mohou být velmi silné. Pak se ochladí.

Teploty ve Španělsku se dnes pohybovaly od 25 do 40 stupňů Celsia, zatímco v předchozích dnech rtuť teploměrů místy vyšplhala až na 44 stupňů. Požár, který vypukl v sobotu odpoledne v Aragonii na severu Španělska a sežehl kolem 8000 hektarů borového lesa a křovin, se už podařilo zlikvidovat.

Ve Francii pokračuje zvýšená pohotovost na ochranu obyvatel a různých objektů před následky veder už jen v 16 ze stovky departementů, například v Auvergne, Alsasku či Rhône-Alpes. V minulých dnech se to týkalo téměř třetiny departementů. O 150 procent se o víkendu zvýšil počet zásahů záchranářů, kteří řešili zdravotní potíže v důsledku přehřátí hlavně u starých lidí.

Teploty moří prudce rostou, Středomoří hlásí mezi 23 a 27 °C, Bulharsko má spíše kolem 23 °C, přes 20 °C se teplota dostává i na Baltu. Teploty moří ještě porostou, nejvyšší bývají na začátku srpna, letos by tyto teploty měly být vyšší než je průměrné, uvedlo meteocentrum.cz.

Předpověď pro ČR na týden

Úterý:Jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Později odpoledne a večer v Čechách přibývání oblačnosti, od západu místy bouřky, ojediněle intenzivní. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 28 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Středa:Oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Na většině území přeháňky, místy bouřky, hlavně na východě, ojediněle intenzivní. Během dne v Čechách od západu proměnlivá oblačnost a přeháňky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 22 až 18 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihovýchodě Moravy až 30 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, postupně čerstvý západní 4 až 8 m/s, v nárazech kolem 15 m/s.

Čtvrtek:Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na jihovýchodě až 25 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s večer zeslábne.

Pátek:Polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Sobota:Jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:Polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 28 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Španělsko Bouřky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy