Bouřlivé počasí pustoší Německo. Mohou se tvořit tornáda, u Berlína hoří lesy plné munice

Východ Německa dnes nadále sužují vedra a také lesní požáry. V okolí Berlína hoří dohromady více než 300 hektarů porostu. Na západě Německa platí varování před bouřkami. Od čtvrtka se má podle meteorologů od západu začít ochlazovat.

Německo i dnes opanovaly teploty odpovídající vrcholnému létu, zatímco v některých oblastech znovu platí varování před bouřkami. Možný je i výskyt krup a vichřic, z nichž se mohou tvořit i tornáda, varovala německá meteorologická služba DWD.

Další prudké bouřky očekávají němečtí meteorologové dnes večer a v noci na středu zejména v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Spolkové země v centrální a západní části Německa se až do noci na dnešek potýkaly spíše s bouřkami a dešťovými srážkami. Zvlášť vydatně pršelo ve spolkových zemích Hesensko a Durynsko a také v Bádensku-Württembersku. Vyvrácené stromy poničily několik automobilů a bouře na několik hodin ochromila provoz na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Nejprudší srážky, 46 litrů na hodinu a metr čtvereční, naměřila DWD v hesenském Hohensteinu.

Až ve čtvrtek má do Německa od západu proudit chladnější vzduch. Pak teprve bude nebezpečí bouřek pryč, uvedla meteorologická služba.

Ve východoněmeckém Braniborsku kolem Berlína hoří dvě lesní plochy. U Jüterbogu jihozápadně od metropole hoří už více než 600 hektarů lesního porostu. Předchozí zprávy přitom hovořily o zhruba 250 hektarech a hasiči ujišťovali, že mají požáry pod kontrolou. Přes noc je hlídalo na 50 hasičů. Menší požár poblíž Hennickendorfu východně od hlavního města dnes stravoval přibližně 60 hektarů lesního porostu.

"Situace není pod kontrolou," řekla podle DPA dnes odpoledne Kathrin Burghardtová z jüterbogské radnice. Směr větru se podle ní neustále mění, což úřadům znesnadňuje práci. Místním obyvatelům však podle Burghardtové zatím žádné nebezpečí nehrozí. Přesto mají mít zavřené dveře a okna.

Hašení požárů znemožňuje i skutečnost, že hoří v oblasti bývalých vojenských cvičišť a v oblasti je munice, která může explodovat. "V oblasti u Jüterbog se střílí už stovky let, to je příliš nebezpečné," citovala agentura DPA mluvčího hasičů. Zásahové síly do boje s plameny nasadily už i hasicí vrtulník spolkové policie.

"Stejně jako každý rok nemůžeme uhasit všechna ohniska požáru, protože opět hoří území zatížené municí," potvrdil starosta Jüterbogu Arne Raue.

Hasiči proto mohou vstoupit jen na některá prostranství a odtud hasit a bránit šíření požáru. Zasažené plochy proto mají kontrolovaným způsobem shořet. "To je zcela normální postup. Jenom je třeba trochu trpělivosti," podotkl mluvčí.

Právě nedaleko požárů byla v pondělí naměřena nejvyšší teplota v Německu: v obci Niedergörsdorf v okrese Teltow-Fläming to bylo 35,1 stupně Celsia.

Související

Více souvisejících

Počasí Bouřky Německo požáry v Německu

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy