Tajfun Haima na Filipínách zabíjel, počet obětí roste. Všude létaly kusy střech, popisuje svědek

Manila - Tajfun Haima ve středu udeřil na severovýchodní pobřeží Filipín. Rychlost větru nejprvě dosahovala 225 kilometrů v hodině, v nárazech až 315 kilometrů v hodině. Později živel zeslábl, přesto si vyžádal už osm obětí.

Živel na řadě míst způsobil záplavy, ničil domovy a přiměl k evakuaci více než 90.000 lidí, informovala dnes agentura Reuters. Rozsah škod začal být patrný až po východu slunce.

Tajfun připravil o život dva dělníky v městečku La Trinidad, když sesuv půdy zasypal jejich příbytek. Dva vesničané utonuli následkem záplavy, kterou tajfun způsobil v provincii Ifugao, a sedmdesátiletý muž dostal infarkt a zemřel, když byl převážen ze zaplavené oblasti Isabela do nouzového přístřešku, napsala agentura AP.

"Všude létaly kusy střech a kovu ze zničených domů," řekl šedesátiletý muž z města Vigan. Dodal, že za celý svůj život silnější tajfun nikdy neviděl.

Tajfun udeřil na pobřeží provincie Cagayan ve středu večer, za úsvitu se pak přehnal přes provincii Apayao. Tou dobou už síla jeho větru o něco zeslábla, ovšem stále dosahovala 205 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 285 kilometrů v hodině. Haima už postoupil nad Jihočínské moře. Předpokládá se, že v pátek dorazí na pobřeží Číny.

Živel Filipínám připomněly katastrofu způsobenou před třemi lety tajfunem Haiyan, který si vyžádal více než 7300 obětí a postihl pět milionů obyvatel.

Související

Ilustrační fotografie.

Do Číny letos poprvé dorazil tajfun. Evakuace se týká stovek tisíc lidí

Do lidnaté čínské provincie Kuang-tung dnes v noci místního času dorazil tajfun Talim. Úřady evakuovaly téměř 230.000 lidí, uzavřely 68 turistických destinací na pobřeží a nařídily tisícům rybářských lodí, aby se vrátily do přístavu. Podle agentury Reuters o tom informovala agentura Nová Čína.
Ilustrační fotografie.

Tajfun v Japonsku zranil přes 80 lidí, jeden člověk zahynul

Tajfun Nanmadol, který od neděle postupuje přes Japonsko, si podle agentury Reuters vyžádal nejméně jednu oběť a více než 80 zraněných. Na ostrovech Kjúšú a Honšú silný vichr a lijáky narušily dopravu a přiměly některé podniky přerušit výrobu. Na 340.000 domácností, většina z nich na ostrově Kjúšú, zůstávalo dnes ráno bez dodávek elektřiny.

Více souvisejících

Tajfun Filipíny

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy