Euro 2016: Slováci v premiéře na ME neuspěli, Walesanům vyšlo střídání. Výsledek 2:1 zajistil v závěru Robson-Kanu

Bordeaux - První zápas skupiny B proti sobě svedl týmy s minimální zkušeností z ME, i když ne tak docela. Určité stopy bychom v historii Walesu i Slovenska našli.

Walesané vyslovenými nováčky nejsou, už si zahráli čtvrtfinále v roce 1976, kdy ovšem závěrečný turnaj ještě neměl tu podobu jako v pozdějších letech. Vítězové základních skupin postupovali přímo do vyřazovacích bojů - Walesané tehdy prohráli v Jugoslávii 0:2 a na domácí půdě pouze remizovali 1:1. Připomínat podíl slovenských hráčů na úspěších naší federální reprezentace je zcela určitě zbytečné.

Při hodnocení hráčů obou týmů najdeme výrazné osobnosti, na jedné straně trio Bale, Ramsey, Allen, na druhé straně bude určitě středem pozornosti Hamšík, Kucka nebo kapitán Škrtel. Zapomenout nesmíme ani na brankáře Kozáčika, kterého dobře známe z naší ligy. Ti všichni se představili na Nouveau Stade de Bordeaux, otevřeném v loňském roce, jde tedy o "mladý" fotbalový stánek.

1. poločas: Slováci sahali velice záhy po brance, skóroval však Bale

Slovenští "orli" měli právo výkopu a od začátku waleský "drak" vysunul napadání hodně dopředu. Už ve třetí minutě měli Slováci gól na dosah: po Allenově chybné patičce na Balea se k míči dostal Hamšík a skvěle se vyhýbal waleským zadákům, aby z prostoru značky pokutového kopu prostřelil i brankáře Warda, jenže radost mu metr před brankovou čarou zkazil skvělým zákrokem Davies, který poslal míč na roh.

Walesané pohrozili v 8. minutě  typickou "trmou vrmou" v pokutovém území po dalekonosném přímém kopu Ramseyho. Ten nepříliš důrazně vyboxoval Kozáčik, ale Allen v dobré střelecké pozici zaváhal. Slováci se ale nepoučili, v 10. minutě Hrošovský fauloval ve vzdálenosti zhruba 20 metrů od branky J. Williamse a Gareth Bale nádherným kopem levačkou přes zeď tak trochu nachytal Kozáčika, navíc míč ve vzduchu zaplaval a slovenský gólman udělal osudový úkrok za zeď, takže se ocitl v krajně obtížné pozici.

Na slovenských hráčích bylo vidět, že je branka zaskočila, Walesané i s velkou podporou příznivců daleko více kontrolovali míč. Některým hráčům také dělalo potíže hodně volné posuzování střetů ze strany norského sudího, který rozhodně nechtěl kouskovat hru. Teprve v 17. minutě trochu rozproudili Slováci vášně v řadách svých fandů, to když Ďurica vyslal dopředu Ďuriše a málem nachytali brankáře Warda v nedbalkách. Pomohl mu A. Williams, ale jen za cenu toho, že mu míč padl na ruku, což sudí ke smůle Slováků nepostřehl.

Hra pak upadla do určitého průměru, ze kterého jen drobně vystoupil přímý kop Juraje "Kuca" Kucky v 22. minutě, ovšem z mnohem větší dálky než Baleův, možná i proto skončil metr nad Wardovou brankou. Taylor v 26. minutě vyděsil slovenské příznivce ostrým zákrokrem na Hamšíka, kdy šel kolíky proti kotníku slovenské hvězdy, ale naštěstí se Marek zvedl bez zranění.

Dramatická situace pro Slováky nastala v 32. minutě. Za míčem se hnali Jonathan Williams a Škrtel: slovenský kapitán evidentně při dobíhání k brankové čáře zasáhl svého soupeře loktem do obličeje. Sudí byl ale toho názoru, že bylo všechno v naprostém pořádku. Fanoušci Walesu ale od té chvíle měli o zábavu postaráno a jakmile se Škrtel dostal k míči, s radostí si zabučeli a zapískali.

Podobně jako v předchozích dvou zápasech Eura 2016 i tady vládla na hrací době značná nepřesnost, drtivá většina snah končila u hranice pokutového území a nebo špatnou finální přihrávkou. Brankář Ward se například poprvé dočkal "střely" na branku až v 38. minutě, ale šlo o Weissův nepovedený "šourák", který se k němu sotva dokutálel. 

V závěru poločasu Slováci zvýšili tlak, ale waleská obrana velice dobře vykryla všechny pokusy o střely, včetně té finální Hamšíka. Tři minuty před koncem trojice Ďuriš, Weiss a Švento zamotali hlavu soupeři na levé straně, ale evidentně si ani jeden netroufl na centr. V samém závěru poločasu se dostali na dostřel branky i Walesané a Bale zaměstnal Kozáčika, ale střela mířila doprostřed branky, tak mu velké starosti nenadělala.

2. poločas: Šťastná ruka trenéra Colemana

Kdo by čekal po změně stran nějakou ofenzivní smršť ze strany Slovenska, které by se mělo snažit o srovnání stavu, musel být zklamán. Mírnou převahu měli Walesané, ale ani jejich snaha se většinou nedostala dál než na 20 metrů od branky. 

Naděje našich východních sousedů zvýšila velice dobrá přihrávka na hrot útoku, odkud střílel Mak z první levačkou na Wardovu branku, ale ten nakonec nemusel zasahovat, míč šel nad břevno. V 57. minutě se připomněl Bale, který si dva metry za malým vápnem po centru Allena našel pozici na hlavičku, ale míč, který tlačil k pravé tyči Kozáčikovy branky dokázal Matúš vyrazit.

Po půlhodině se povedl trenérovi Kozákovi fantastický tah, na hřiště poslal Dudu, kterého po skvělém průniku po pravé straně našel Mak. Duda si nechal míč popoběhnout mimo dosah obránců a střelou levačkou k pravé tyči zhruba z deseti metrů srovnal skóre. Vzápětí po faulu Edwardse na Weisse si postižený hráč postavil míč k trestnému kopu, ale naložil s ním prabídně - míč šel dobré dva metry nad branku. Každopádně bylo evidentní, že Slováci ožili a začali tlačit Walesany k jejich brance. V 64. minutě napřáhl z dálky Kucka a Ward musel vlastně poprvé předvést pořádný zákrok.

Gól Slováky evidentně vzpružil, od trenéra dostali také pokyn více střílet, o což se v 67. minutě postaral Mak a vůbec nešlo o nepovedený pokus, prolétl půl metrů nad břevnem Wardovy branky. Wales se v té chvíli vlastně jen bránil a na polovinu soupeře zavítal jen sporadicky. Ale i trenérovi Colemanovi málem vyšlo střídání. Robson-Kanu se na pravé straně dostal přes Ďuricu k míči, měl dost času odcentrovat a jen nepříliš dobře načasovaný výskok Ramseye znamenal, že míč skončil mimo branku. 

Teprve čtvrt hodiny před koncem se zmátožili i Walesané, ale jejich aktivita se rekrutovala především z trestných kopů. Pak ale přišla krutá chvilka pro Slováky a byli v tom "namočeni" oba střídající hráči Walesanů. Ledley našel před vápnem Ramseye, ten klopýtajíc před Škrtelem posunul míč lehce doprava a Robson-Kanu ho dokázal přes obránce Ďuricu spíše usměrnit za Kozáčika, než aby ostrou ranou rozvlnil síť. Ale nebylo v tu chvíli důležité, jak se za záda slovenského brankáře dostal.

Slováci mohli žehrat na osud pět minut po obdržené brance. Švento zleva našel naprosto přesně hlavu Adama Nemce, ale jeho pokus pouze orazítkoval levou tyč Wardovy branky, A. Williams mu v jeho střele nedokážzal zabránit. Poté podnikl Bale protiútok, ale s Ramseyem svou velkou šanci prováhali. Bale si výpad zopakoval i v poslední minutě normální hrací doby, ale tentokrát ho výborně vychytal Kozáčik.

Finiš Slováků mohl trvat poměrně dlouhou dobu, sudí nastavil 4 minuty a hned v první měl dobrou šanci Mak, ale z voleje pálil vysoko nad. Další šance zhatil hodně nebezpečným zákrokem na Davise Škrtel, který skluzem málem trefil faulovaného do hlavy a ještě neměl daleko ke kontroverzi s Taylorem.

Walesané ubránili jednobrankové vítězství, i když opticky nebyli lepším nebo důraznějším týmem. Poněkud zklamaly největší hvězdy obou týmů, ale Bale alespoň skóroval, Hamšíkovi se to nepovedlo. Bude se hodně debatovat o tom, zda se na první brance do sítě Slováků podepsal Kozáčik, ale mohou zpytovat svědomí za svůj výkon v prvním poločase. Kdyby hráli celý zápas jako druhou polovinu utkání, nejspíš by neprohráli.

Wales - Slovensko   2: 1  (1:0)

Branky: 10. Bale, 81. Robson-Kanu - 61. Duda

Wales: Ward - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Edwards (69. Ledley), Ramsey (88. Richards), Taylor - J. Williams (71. Robson-Kanu), Bale. Trenér: Chris Coleman

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento - Mak, Kucka, Hrošovský (60. Duda), Hamšík, Weiss (83. Stoch) - Ďuriš (59. Nemec). Trenér: Ján Kozák

Žluté karty: 31. Hrošovský, 78. Mak, 80. Weiss, 83. Kucka, 90. + 2. Škrtel

Rozhodčí: Svein Oddvar Moen (Norsko)

Držení míče: 42 % - 58 %Rohové kopy: 2 - 3Střely na branku: 10 - 13 (8 - 7)Počet faulů: 17 - 16Diváků: 37 831

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Gareth Bale (fotbalista)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy