Euro 2016: Góly stříleli jenom Irové, ale stav v Saint-Denis skončil remízou

Paříž - Švédové už několikrát putovali na Euro s myšlenkami na přední umístění, ale až na jeden případ se nim nic podobného nepovedlo. Proto je pro ně dnešní start nesmírně důležitý.

Nezřídka se říkalo, že pokud se nepovde zápas Zlatanovi, je po švédských nadějích, vždyť se švédský sniper podílí na více než polovině nastřílených branek. Trochu to připomíná hudrání českých fanoušku, když nehraje Rosický. Švédové se pravidelně kvalifikují na závěrečný turnaj od roku 2000, ale pouze v roce 2004 proklouzli do čtvrtfinále, kde je zdolali na penalty Holanďané.

Irská účast (přivezl do Francie mužstvo s nejvyšším věkovým průměrem) je podstatně chudší, ale jeden výsledek určitě dodnes dělá reprezentantům menšího britského souostroví radost. Při své premiérové účasti na ME v roce 1988 v úvodním zápase porazili Anglii, což při řevnivosti v této oblasti něco znamenalo. Aby toho nebylo málo, Iry tehdy trénoval Jackie Charlton. Jeho tým tehdy nepostoupil, ale aspoň se umístil před Angličany. Odborníci oceňují skutečnost, že trenér O'Neill dokáže nepředvídatelně měnit herní styl a má šťastnou ruku při střídání. Obojí mu v duelu se Švédy může dát do ruky rozhodující trumf.

1. poločas: Oba týmy se pohybují po hřišti v taktickém módu

Začátek zápasu předvedl snahu Irů eliminovat švédské snahy a vcelku se jim to dařilo, protože poprvé se dostali Seveřané do náznaku šance až v 6. minutě, ale hlavička - koho jiného než Ibrahimoviće - byla spíš záznamem do statistik. Jinak byl k vidění spíš urputný boj, v němž byli Švédové technicky lepší, ale ani to jim na začátku zápasu nestačilo.

V 10. minutě však Irové naznačili, že jejich označení za outsidery nemusí mít opostatnění. Po dlouhém autu se dostal ve středu hřiště ke střele Hendrick a Isaksson musel vytáhnout kvalitní zákrok. Na druhé straně se pokoušeli Švédové vyslat nákopem do úniku Berga, ale po zpracování míče na prsou dosáhl jenom toho, že při dobíhání zboural brankáře Randolpha.

Irové pak trpělivě vyčkali na další šanci. V 16. minutě po faulu na Walterse Bradyho střelu odvrátili Švédové na roh a po něm Clark hlavou těsně minul Isakssonovu branku, Švédové měli štěstí, že putující míč prošel pod nohou zcela volného O'Shea. Hra se dala v první polovině úvodního poločasu hodnotit jako bojovná, bez líbívých akcí, doprovázená velkým množstvím nepřesností, mezi něž lze zařadit i nepřesný odkop irského gólmana Randolpha, který ovšem dvojice Ibrahimović - Berg nedokázala využít. A tak stadion zahučel až v 29. minutě, kdy si Brady na hranici pokutového území navedl míč na pravačku a poslal ho těsně nad Švédskou branku.

Varování si Švédové nevzali k srdci a přišel další vztyčený prst. Ve 33. minutě si Hendrick narazil míč s Longem a potom napřáhl pravačkou z dobrých 25 metrů a jeho bomba orazítkovala břevno nad Isakssonem. V 38. minutě se také připomněli Švédové, ale míč po Larssonově rohu přes Källströma a Lindelöfa dospěl k Ibrahimovićovi, který v obtížné situaci ale branku překopl. A poté zase hrozili Irové - ve 40. minutě Brady hledal před brankou dvojici Long a Walters a druhý jmenovaný se hodně rozčiloval, že ho Granqvist bránil za hranicí pravidel - opakované záběry prokázaly, že švédský obránce skutečně Ira zezadu postrčil.

Stínem závěru prvního poločasu byl McCarthyho faul na Lustiga, za který viděl oprávněně žlutou kartu, ale švédský obránce musel ze hřiště.

2. poločas: Diváci v Saint-Denis vidí strhující boj, týmy znatělně přidaly

Ani přestávka evidentně neubrala na střelecké chuti Jeffa Hendricka, který ve 47. minutě po zmateném kopání vypálil pravačkou další ránu, kterou dokázal Isaksson zkrotit. Ale při další šanci už neměl nárok. Walters s Longem vybojovali na levé straně míč, centr Švédové nedůrazně odvrátili McCarthy posunul do křídla Colemana. Ten skvěle proháčkoval a vyslal zpětný oblouček, na nějž nedoskočil Johnsson - míč se snesl k pravé noze Hoolahana a ten těžký míč z voleje poslal k levé tyči švédské branky.

Švédové ihned z protiútoku mohli vyrovnat. Těsně před Ibrahimovićem odpálil míč Clark a po rohu málem dalším zákrokem rozvlnil síť vlastní branky, ale Randolph vyrazil a Emil Forsberg střelou z voleje minul. Švédský tlak ale pokračoval - po trestném kopu Lindelöf hledal Ibrahimoviće a další skvělý obraný zákrok předvedl Coleman. A do třetice strhující tříminutovku ukončil Ibrahimović hlavičkou, kterou Irové dokázali konečně dostat do úctyhodné vzdálenosti.

Švédové evidentně přidali, ale Irové se dokázali někdy i s určitým štěstím dokázali ubránit. Zjevně přidal Ibrahimović, trenér Hamrén navíc občerstvil útočný hrot Guidettim. Vzápětí po centru Olssona Ibrahimović, ač tísněn Clarkem, v pádu levačkou netrefil irskou branku.

Delší dobu se pak nic výrazného nedělo, hráči putovali od pokutového území tam a nazpátek - až po faulu Granqvista na Hoolahana zahrál Hendrick dlouhý nákop na McCleana, ale ten hlavičkoval nad. Z protiútoku Forsberg přihrál novému muži na hřišti Guidettimu, ten našel patičkou Ibrahimoviće a jeho centr centr před branku směřoval opět na obránce Clarka - ten bohužel pro svůj tým potřetí "uspěl" a překonal vlastního brankáře. 

Irové se pokusili hned situaci napravit, ale Hendrick přes střeleckou aktivitu nevyzrál na Isakssona - švédský brankář mu střelu z pravé strany vyrazil. Švédové ale poněkud polevili a Irové dál tlačili a dokonce dostali míč do branky, ale v 76. minutě to bylo po faulu v pokutovém území soupeře. Irové zase trnuli v 82. minutě, kdy Olsson zleva poslal před branku Randolpha střílený centr a Ibrahimović, jak bývá jeho zvykem, chtěl situaci vyšperkovat patičkou, ale míč minul.

V 87. minutě se dožadovali Švédové penalty, když Granqvist spadl po souboji s O'Sheou, ale opakovaný záběr prokázal divadelní schopnosti švédského zadáka. V závěru se posunuli k brance soupeře Irové, ale McClean na centr Colemana nedoskočil. Závěr zápasu už nepřinesl výraznější příležitost, diváci dokonce s nevolí pískali, když Irové váhali s útokem na švédskou branku. Protože si Irové dali vlastní gól, Švédové v konečném důsledku vůbec nevystřelili na branku soupeře.

Švédové ožili po příchodu Guidettiho, Ibrahimović byl vidět, pohříchu spíš v osobním předvedení, výborně zachytal Isaksson. Irové představili velice houževnatý kolektiv, obětavý a nevzdávající se, nehledající složitou cestu k brance. Jednoznačně hrál prim Hoolahan a dobré okamžiky předvedl i Randolph, smutným hrdinou se stal Clark, který kromě svého fatálního zaváhání dokázal nemálo situací vyřešit.

Švédsko - Irsko    1 : 1  (0:0)

Branka: 71. Clark (vlastní) - 48. Hoolahan

Žluté karty: 61. Lindelöf - 43. McCarthy, 77. Whelan

Švédsko: Isaksson - Lustig (45. E. Johansson), Lindelöf, Granqvist, M. Olsson - S. Larsson, Lewicki (86. Ekdal), Källström, Forsberg - Berg (59. Guidetti), Ibrahimović. Trenér: Erik Hamrén.

Irsko: Randolph - Coleman, O'Shea, Clark, Brady - McCarthy (85. McGeady), Whelan, Hendrick, Walters (63. McClean), Hoolahan (78. Keane), Long. Trenér: Martin O'Neill.

Rozhodčí: Milorad Mažić (Srbsko)

Držení míče: 53 % - 47 %Rohové kopy: 5 - 5Střely na branku: 7 - 9 (0 - 4)Počet faulů: 15 - 11Diváků: 73 419

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 Zlatan Ibrahimović

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

včera

Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek podle agentury Reuters varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy