Euro 2016: Kdo nejvíc fauloval a nejčastěji střílel? Trocha statistiky neuškodí

Francie - Evropský šampionát má za sebou odehrané první zápasy ve skupinách. Hodnotit šance je ještě předčasné, ale předvedené výkony už leccos naznačily. Podívejme se nyní na odehraná utkání řečí statistik.

První kolo čítalo 12 zápasů, z nichž tři skončily dělbou bodů. Sympatické určitě je, že ani jedno utkání neskončilo bezbrankovou remízou. Na hřišti jsme zaznamenali čtyři různé výsledky, nejčastějším byl ve čtyřech případech konečný stav 1:0. Ve třech případech padly celkově dvě branky (1:1 a 2:0), zbylé dva zápasy skončily 2:1.

Branky

Prozatím se do sítí soupeřů trefilo 22 střelců, zatím ani jeden z nich nezaznamenal dva góly. To dává průměr 1,83 branek na jedno utkání. Zatím jediný gól byl dosažen z pokutového kopu -.hned v úvodním zápase Francie-Rumunsko se trefil Rumun Bogdan Stancu, ale jeho týmu to na výhru nestačilo. Také potupný "vlastenec" se urodil, do vlastní sítě zamířil Ir Ciaran Clark (Irsko-Švédsko), ale naštěstí to neznamenalo porážku, jen ztrátu dvou bodů.

Zatím "nejrychlejším" střelcem je Švýcar Fabian Schär, který za svůj tým proti Albánii skóroval v 5. minutě a jeho branka rozhodla o vítězi utkání. Opakem je Ital Graziano Pellè, který se do belgické sítě trefil ve třetí minutě nastavení.

Střelci byli pilnější po změně stran - v prvním poločase padlo pouze 6 branek, ze zbylých 18 v druhé půli se kanonýři třikrát trefili po uplynutí řádné hrací doby. O Pellèm už byla řeč, ale jeho gól už nic neřešil, jen potvrdil vítězství jeho týmu. Důležitá byla branka Rusa Vasilije Berezuckého, který v druhé minutě nastavení zachránil pro své barvy remízu.

Hráči

Na deseti stadionech se zatím představilo celkem 332 hráčů. Z toho zatím 194 hráčů odehrálo plný počet předepsaných minut plus nějaké to nastavení. Ve 12 zápasech jsme viděli 68 střídání, pouze týmy Anglie, Německa, Ukrajiny a Islandu nevyužily povolený počet tří výměn a spokojily se pouze s dvojí náhradou. Zatím ani jednou nedošlo ke změně na brankářském počtu. A pouze v jediném případě šel ze hřiště hráč už v prvním poločase: švédský obránce Mikael Lustig kvůli zranění nedohrál první poločas v utkání s Irskem. Nejčastější příliv nových sil na hřiště nastával kolem hodiny odehraného času.

Pokud vám počty nesedí, pak vězte, že dva hráči byli vyloučeni (viz dále), takže celý zápas logicky neodehráli.

Fauly a karty

V dosavadních zápasech sudí odpískali 298 faulů, což představuje průměr 24,8 nedovolených zákroků na zápas. Nejslušnější byli, nejspíš kvůli parádě zahajovacího zápasu, Francouzi a Rumuni, kteří společnými silami vyprodukovali pouze 20 faulů (6-14). Nejtvrdším utkáním byl duel Walesu se Slovenskem, tam musel sudí zapískat nedovolený zákrok v 33 případech. Zmínění domácí fotbalisté jsou se 6 přestupky zatím nejslušnější, na opačném pólu stojí Švýcarsko, Wales a Island se 17 fauly.

Dvanáct rozhodčích vytáhlo z kapsičky žlutou kartu ve 40 případech. Nejpilnější byl španělský arbitr Carlos Velasco Carballo, který v zápase Albánie-Švýcarsko napomínal hráče osmkrát. Ve dvou zápasech (Německo vs. Ukrajina, Španělsko vs. Česká republika) potřebovali rozhodčí jen jednou napomínat. Wales, Německo, Španělsko a Portugalsko mají zatím čistý štít, naopak Albánci a Slováci už nasbírali pět žlutých karet.

Šampionát už má dva hříšníky, kteří museli předčasně do sprch. V obou případech tam zamířili po druhé žluté - Albánec Lorik Cana strávil na hřišti pouhých 38 minut, Rakušan Aleksander Dragović 66 minut.

Diváci

Na deseti stadionech zatím vidělo dvanáct utkání šesti skupin úctyhodných 561 104 diváků, což představuje průměr na utkání 46 758,60. Zatím nejvíce táhl úvodní duel domácí jedenáctky s Rumunskem, kdy do ochozů Stade de France přišlo 81 338 fanoušků. Naopak nejmenší návštěva byla zaznamenána na duelu Španělsko vs. Česká republika - 29 400 lidí. 

Ani na jednom stadionu nebyla naplněna stoprocentně jeho avizovaná kapacita, nejblíž k ní bylo na utkání Polsko - Severní Irsko (Allianz Riviera, Nice) s 94,72 %, nejméně zaplněný stánek byl naopak při posledním hracím dni při utkání Rakousko - Maďarsko, tam bylo hlediště Nouveau Stade de Bordeaux obsazeno jen z 81,74 %.

Některá další zajímavá čísla

Na branky jednotlivých týmů bylo vysláno celkem 292 střel různého kalibru ať nohama, hlavou nebo i tělem (nepočítáme samozřejmě malé domů). Z nich 105 směřovalo na branku, 111 mimo tyče a 76 bylo zblokovaných. V osmi případech mohli brankáři děkovat dobře postaveným tyčím nebo břevnům - Chorvati se do brankové konstrukce trefili jako jediní dvakrát. Tato osmička je započítána mezi ty střely, které míříly do prostoru svatyně.

Nejpilnějšími střelci byli Portugalci, kteří vyslali na islandskou branku 25 střel, naopak nejhůře na tom jsou Severní Irové s pouhými dvěma pokusy. Portugalci také desetkrát trefili prostor branky, což je nejvíce před Němci - ti byli úspěšní v devíti případech. Ani jednou mezi tyče nezamířili již zmínění Severní Irové a Švédové; Seveřané přesto dali gól. Tedy dali, postaral se o něj už zmíněný Ir Clark.

Rozhodčí zvedli nad hlavu praporek na znamení ofsajdu 58 x. Nejčastěji se do této pasti chytali Španělé v sedmi případech, ani jednou se neprovinili Walesané, Italové a Rakušané. Alespoň jeden ofsajd se pískal v každém zápase.

Už dávno neplatí, že roh je polovina gólu, nebo ono klukovské "za tři rohy deset". To by výsledky některých zápasů letěly do závratných čísel. Neexistuje mužstvo, které by od praporku ani jednou nezahrálo míč do pole, nejčastěji tuto výhodu měli Španělé (14 rohů), jediný si v zápase kopli Severní Irové. 

Pokud bychom sečetli všechny kilometry, naběhané zmíněným počtem hráčů na hřišti, dojdeme k číslu 2593,4 km. Každé z 24 mužstev by tedy mělo průměrně zvládnou za zápas 108,1 kilometrů. Přesně polovina týmů se dostala pod tuto hranici. "Nejlínější" byli Švédové se 101,5 km, nejvíc toho naopak naběhali Italové - 119,7 km.

Už na několik hodin se týmy pustí do druhého kola, bude určitě zajímavé sledovat statistiky dále. EuroZprávy.cz je pro vás opět po dalších 12 zápasech přípraví. Veškeré údaje byly zpracovány s využitím oficiálních stránek ME 2016.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016 statistika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy