Euro 2016: Po remíze 1:1 Němci přetlačili Italy v penaltách výsledkem 6:5

Bordeaux - Zápas titánů, tak je hodnoceno předposlední čtvrtfinálové utkání, po němž sbalí kufry jeden z velkých favoritů turnaje. Němci měli zápas rozehraný lépe, ale po chybě Boatenga dostali první gól na ME z penalty.

Při konfrontaci Itálie a Německa se vybaví nejčastěji tři slavné zápasy, ve kterých Němci tahali za kratší konec. Rok 1970 a fantastické semifinále v Mexiku, kde Italové dlouho vedli a až Schnellingerův gól v nastaveném čase poslal oba týmy do prodloužení, ve kterém padlo po úžasné hře nahoru-dolů pět branek. O 12 let později plakali Němci podruhé, když ve finále ve Španělsku Italové převzali po výhře 3:1 Světový pohár. A do třetice - semifinále na MS 2006 a porážka domácího Německa v semifinále v prodloužení, tentokrát v poměru 0:2. A je třeba významněji připomínat 28. červen 2012, kdy rovněž v semifinále porazili Italové německou družinu ve Varšavě 1:2? Zkrátka, Němci mají Italům co oplácet.

Němci zatím procházejí turnajem lépe, i když porážka Italů od irské reprezentace v posledním zápase skupiny padá do jisté míry na vrub kombinované sestavě, ve které dal trenér Antonio Conte příležitost některým mužům druhého sledu. Jinak se italský tým prezentuje velice pečlivou hrou, postavením 3-5-2, které většinou soupeřům dělá potíže, ale už to zdaleka není ono pověstné catenaccio, které předvedli Italové třeba ve zmíněném zápase v Mexiku - než byli donuceni útočit. 

Do vzájemného souboje velikánů nastoupí oba týmy v ideálních sestavách, u Němců dostává opět před Götzem přednost Goméz, ze sestavy vypadl Draxler, u Italů zase v základní sestavě uvidíme Sturara na místě zraněného De Rossiho. Můžeme očekávat, že na trávníku Nouveau Stade de Bordeaux uvidíme strhující bitvu a nikoli přetaktizovanou strategickou partii, kterou rozhodne náhodný gól nebo dokonce penaltový rozstřel. 

1. poločas: Rozvážný začátek, první střelu obstarali Italové

Začátek zápasu byl věnován vzpomínce obětem teroristického útoku v Bangladéši, stalo se tak už tradičně formou potlesku. Oba týmy nastoupily v tradičních dresech, tedy Němci v bílých, Italové v azurově modrých. Fotbalisté z Apeninského poloostrova měli navíc černé pásky na rukávech, protože mezi obětmi byli i jejich krajané.

Jak se záhy po německém rozehrání ukázalo, Löw zkusil naordinovat podobnou strategii jako Italové a přestavěl mužstvo rovněž do rozestavení 3-5-2, tím povytaženým krajníkem byl na levé straně Hector. V úvoních minutách se Italové pouze bránili, ostatně Němci mají na ME jedno z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší držení míče. V 5. minutě se po ojedinělém výpadu pokusili Italové z rohu zahrát nacvičený signál, ale výsledkem byla pouze střela coby zápis do statistik z kopačky Sturara. To daleko nebezpečněji vypadal náběh Giaccheriniho, ale Boateng ho na dostřel Neuerovy branky nepustil. 

Němci se pokoušeli lákat Italy z jejich obranné ulity, ale Squadra Azzura se dokázala bránit a pružně bránit průnikové přihrávky. Němci v presingu byli poněkud důraznější. Výsledkem bylo několik náznaků slibných přiležitostí, ale jinak jsme v první desetiminutovce neviděli žádnou velkou šanci - stejně jako ani jeden faul. Až ve 12. minutě se po hezkém průniku poprvé prohřešil Kimmich. Horší pro Němce byla zdravotní indispozice Khediry, která možná měla původ v kontaktu s Chiellinim. Německý středopolař se do hry vrátil, ale vzápětí Löwovi signalizoval, že jeho účast v zápase nemůže pokračovat.

Italové využili chvilkové převahy a zakombinovali na prvé straně hřiště, ale Florenziho střela, přestože doputovala až k Neuerovi, byla spíše propagační. Pak už se na hřišti objevil Schweinsteiger a převzal od Neuera kapitánskou pásku. Ve 20. minutě se zablýsklo před italskou brankou - Hummels nádherným pasem málem našel Goméze, jenže tomu chybělo k dorážce jen pár centimetrů.

Ve 24. minutě byli na pár okamžiků oslabeni Italové, protože při předchozím náběhu dostal po souboji s Boatengem před Neuerovou brankou loktem do nosu Éder. Byl to nezaviněný zákrok a italský útočník se po nezbytném ošetření vrátil na hřiště. Němci měli stále větší převahu, ale jen tak po pokutové území, chyběl jim onen moment překvapení, přečíslení pevné obrany Italů, která neměla žádná okénka. V 27. minutě nacentroval Hummels před branku a Schweinsteiger dostal míč do sítě, jenže předtím si rukama odhodil z cesty De Sciglia, takže branka nemohla platit.

V 30. minutě udělal velkou chybu Kimmich, míč mu proletěl pod nohou na sprintujícího De Sciglia, ale jeho centr do nebezpečného prostředí na Giaccheriniho stačil těsně před italským hráčem odvrátit Boateng. Byli jsme svědky poměrně velkého počtu chyb, špatných rozehrávek, které od hráčů vyžadovaly velké vypětí při dobývání míče zpět. Náznaky nebezpečných situací byly spíše dílem náhody a špatných odkopů, takže střel na branku bylo opravdu žalostně málo.

Poněkud pohlednější akci předvedli Němci v 41. minutě. Neuer bleskově rozehrál míč, který už zpoza čáry centroval De Sciglio, přes Hectora a Schweinsteigera dospěl míč ke Kimmichovi a jeho centr padl na hlavu Goméze, ale přeci jenom i vysoký SuperMário byl poněkud krátký. A vzápětí došlo k podivnému biliáru - Kroos vystřelil velice bídně, ale spíše trefil než našel Kimmicha, jehož přihrávku chtěl trefit z voleje Müller a díky tomu spíš pouze rozcvičil Buffona.

Italové odpověděli ve 44. minutě velešancí. Dlouhý nákop podcenil Schweinsteiger, který nehlídal Giaccheriniho a také Kimmich, který včas nevystavil Itala do postavení mimo hru. Giaccherini si míč stáhl a z brankové čáry zkusil nacentrovat, Neuer jeho míč mírně tečoval ke zcela volnému Sturarovi, jehož ránu dokázal lehkou tečí poslat mimo branku Boateng.

2. poločas: Němci poprvé na ME inkasovali - z penalty

Druhá polovina základní hrací doby začala opět rozvážným oťukáváním, až ve 48. minutě upláchl po levé straně De Sciglio, v pokutovém území našel dobře Édera, jenže jeho prostrčení na Giaccheriniho vystihl Hummels. Každopádně od této příležitosti se hra trochu rozproudila. 

Mírnou převahu se pokusili Němci zúročit v 52. minutě, kdy Özil přesunutý na pravou stranu vyslal k lajně Kimmicha a Barzagli před vyčkávajícím Gomézem odhlavičkoval na roh. Ale bílá ofenzíva postupně stlačovala modrou zeď k Buffonově brance.

A jejich nátlak se vyplatil málem gólově v 54. minutě. Po vybojovaném míči se objevil na hranici pokutového území Goméz, proběhl podél Chielliniho a Barzagliho a ještě zvládl posunout míč na nabíhajícího Müllera. Ten udělal kličku vracejícímu se Chiellinimu a tvrdě vypálil na levou polovinu italské branky, kde se zjevil Florenzi a patou míč poslal na roh. Nejspíš by ale míč do branky nemířil. Po následném rohu se k míči dostal Boateng, ale jeho rána byla ještě více nepřesná než předchozí Müllerova.

Italové se pokusili poněkud zkrotit německý temperament v 62. minutě, kdy po nedorozumění Höwedese a Boatenga centroval míč do prostoru před Neuerem Giaccherini, ale Hector si Édera ohlídal, v následné akci se pokusil překvapit Neuera Parolo, ale střela byla hodně nepřesná. 

V 65. minutě se Němcům povedla velice rychlá akce, od Neuera putoval míč ke Gomézovi, štěstěna opustila Florenziho, který ztratil přehled o míči, opět se ho zmocnil Goméz, využil faktu, že Sturaro nedůsledně kryl Hectora a postrčil mu míč blíž k Buffonově brance. Obránce Němců vyslal centr, který ještě mírně tečoval Bonucci, ale to nezabránilo Mesutu Özilovi, aby levačkou neprostřelil Buffona.

A za chvíli to mohlo být 2:0. Kimmich vrátil míč Özilovi, ten skvěle našel Goméze, u něhož Florenzi podcenil ofsajdové postavení, ale když se SuperMário po zpracování na prsa pokusil překonat Buffona zády k brance patičkou, do níž se vložil i bránící Chiellini, italský veterán dokázal reflexivně vyrazit míč nad břevno. Byla to zároveň Gomézova poslední akce, protože vzápětí ho postihl svalový problém a musel ze hřiště. 

Italové museli zvýšit obrátky a šance se jim naskytla v 74. minutě. De Sciglio se ujal míče na levé straně, podařilo se mu poslat prudký střílený centr přes Kimmicha do vápna, kde Boateng neohlídal Pellèho, ale italský forward mířil mimo Neuerovu branku.

Další nákop v 76. minutě na Édera zlikvidoval Boateng, ale jen za cenu rohu. Opakovaný centr po jeho rozehrání mířil do pokutového území, kde ho lízl hlavu Chiellini a za ním vzduchem letící Boateng zasáhl míč rukou. Kassai s odpískáním penalty neváhal a exekutor Bonucci také ne, byť Neuer jeho střelu k levé tyči vystihl, ale nedosáhl na ni.

A najednou byli Italové na koni - v 80. minutě se prodral Pellè do pokutového území, našel věrného souputníka Édera, ale jeho střela skončila mimo Neuerovu branku, ovšem pouze za cenu teče a rohového kopu. V 89. minutě vyzkoušeli Italové novou variantu. Éder nahrál poměrně dost daleko branky De Scigliovi, ten si míč navedl víc do středu a využívajíc clonícího Pellèho vyzkoušel pozornost Neuera, jenže ten zasahovat nemusel, míč šel sice těsně, ale mimo.

Tříminutové nastavení bylo prakticky celé v režii německého týmu, ale bez náznaku výraznější šance. Míč spíš létal zleva doprava a dva poněkud ostřejší centry s převahou odvrátit Chiellini - jednou hlavou před Schweinsteigerem, podruhé nohou. 

Prodloužení: Náznaky šancí, přímé střely na branku chybí

Pro Italy první část extra času nezačala dobře - Pellè zbytečně fauloval Boatenga a žlutá karta mu vystavila stop pro další případný zápas, pak se do kontroverze dostali Müller a Chiellini, smírčím soudcem se nakonec stal Buffon, který oba kohouty uklidňoval. Italové vysunuli obranu hodně k půlící čáře, Němci hráli vyčkávací partii.

Vlastně první střelu na branku vyslal až ve 101. minutě Müller. První střela byla zblokovaná, ale Barzagli vlastně opakovaně namazal míč znova německému hráči a jeho střelu poslal za brankovou čáru, ale mimo tři tyče, Bonucci. Po rohu zkusil štěstí Boateng, ale stejně štěstí jako proti Slovákům, tentokrát neměl, míč šel hodně vedle Buffonovy pravé tyče. 

První část prodloužení přinesla hodně opatrný fotbal, ani jeden tým se nepokusil vymyslet nějakou brejkovou situaci, i Italové upustili od své dravosti a zdá se, že zápas spěje k penaltám, které by spíše mohly vyhovovat Italům. Ale taková varianta je ještě 15 minut daleko.

Ve 107. připravili Italové Němcům šanci vlastně sami - po nákopu hlavičkoval Barzagli míč do výše, k jeho svíci se dostal Draxler a střelou přes hlavu chvilkově vyděsil Italy. Ihned po svém vystřídání se pokusil vystřelit Insigne, ale odraženého míče se zmocnil Draxler, nahrával zcela volnému Müllerovi, leč přihrávka šla o metr a půl dále, než bylo potřeba. 

Italové už víceméně kontrolovali zápas tak, aby se dostal do penalt. Vytěsňovali Němce mimo pokutové území, sami se dopředu nehnali, když se ve 113. minutě dostal ke střele Isigne poté, co si obhodil Boatenga, byla to spíš taková propagační střela. Mnohem více vzrušení vyvolal následný Neuerův výkop, kterým trefil do paty sudího Kassaie. Naštěstí pro německého brankáře odpískal sudí následný střet s Pellèm, při kterém se Neuer pokusil odražený míč lapit, posoudil jako faul.

Nakonec se nic na nerozhodném stavu nezměnilo, Italové přenechali aktivitu Němcům a spokojili se s tím, že jim nedovolili se dostat na dostřel Buffonovy branky. Jejich snaha a záměr tedy vyšel, další zápas play-off se rozhodne v penaltovém rozstřelu.

Penalty:

Brankáři se postavili do branky, za níž byl soustředěn italský kotel, po losování kapitánů Schweinsteigera a Buffona bylo jasné, že jako první budou střílet Italové.

0:1 - Insigne střílel v pohodě do levého rohu, Neuer šel na opačnou stranu.1:1 - Kroos namířil do pravého rohu, kam šel i Buffon, ale míč byl dost vysoký

1:1 - Zaza levačkou střílí úplně mimo, míč šel vysoko vedle levé tyče.1:1 - Müller zvolil špatnou variantu, jeho střelu daleko od levé tyče Buffon kryl

1:2 - Barzagli volil ránu doprostřed, Neuer šel příliš vlevo1:2 - Özil volil střelu doleva, Buffon šel doprava, jenže míč se zastavil na tyči

1:2 - Pellè si vybral pravou stranu, jenže jeho rána vůbec netrefila branku2:2 - Draxler bezpečně zasáhl levý kout, Buffon šel doprava

2:2 - Bonucci druhý souboj s Neuerem prohrál, Neuer ho u levé tyče vychytal2:2 - Schweinsteiger si míč připravil a Buffonovu branku překopl

2:3 - Giaccherini volil střed branky a vysoký míč, Neuer byl bez šance3:3 - Hummels do levého kouta nad Buffona, který si na míč jenom sáhl

3:4 - Parolo stejně jako Giaccherini doprostřed, Neuer byl jenom divákem4:4 - Kimmich mířil do levého kouta, kam Buffon dorazil pozdě

4:5 - De Sciglio mířil spíše ke středu a míč se do branky dostal od břevna5:5 - Boateng do jisté míry odčinil svou chybu, bezpečně do levého kouta

5:5 - Darmian kopl penaltu stejně špatně jako Müller, Neuer chytá!6:5 - Hector zamířil do stejného místa jako Darmian, ale Buffonovi míč proklouzl pod tělem

Němci si možná postup zasloužili o něco víc, protože byli celu zápas aktivnější, méně svázaní taktikou, ale i oni se nechali zatáhnout do strategické bitvy, navíc přišli prakticky po čtvrthodině o zraněného Khediru. Místo toho, aby Italy po gólu definitivně "dorazili", chvilkově jim přenechali iniciativu a byli potrestáni první brankou na šampionátu, která je málem poslala domů. V prodloužení, jak už bylo řečeno, šlo ze strany Italů dohrát zápas do penalt, šance byly platonické, ze strany Němců nedůrazné. 

Hledat výraznou osobnost je obtížné - u Němci nepřesvědčil nadprůměrně nikdo, hráči vypadali jako by jim až příliš záleženo na tom nechybovat. Na italské straně je nutno vyzdvihnout Chielliniho, který odehrál velký zápas. Oproti jiným utkáním se nedařilo tolik Pellèmu a Ederovi, dobré momenty měl štírek Giaccherini, ale reputaci si kazil divadelními etudami, na které mu Kassai odmítl skočit. 

Německo - Itálie:     1 : 1   (0:0, 1:1 - na pokutové kopy 6:5)

Branka: 65. Özil - 78. Bonucci (p)

Žluté karty: 90. Hummels, 112. Schweinsteiger - 56. Sturaro, 57. De Sciglio, 59. Parolo, 92. Pellè, 103. Giaccherini

Německo: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels, Hector - Kimmich, Khedira (16. Schweinsteiger), Kroos, Özil - Müller, Goméz (72. Draxler). Trenér: Joachim Löw.

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini (120. + 1. Zaza) - Florenzi (86. Darmian), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio - Pellè, Éder (108. Insigne). Trenér: Antonio Conte. 

Rozhodčí: Victor Kassai (Maďarsko)

Držení míče: 59 % - 41 %Střely na branku: 14 - 12 (4 - 3)Rohové kopy: 7 - 5Počet faulů: 15 - 13

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy