Liga mistrů: Rekordní duel v Dortmundu: v jednom zápase padlo 12 branek, Real Madrid postupuje díky výhře v Lisabonu

Dortmund - Po menší odmlce se v úterý opět přihlásila ke slovu nejprestižnější klubová fotbalová soutěž Liga mistrů UEFA, která má o tomto týdnu na programu již 5. kolo svých základních skupin. Tudíž si tak mohou už po tomto kole některé kluby zajistit postup do jarní vyřazovací fáze. A někeré kluby už měly postup jistý po předešlém kole. Takovým klubem je například Borussia Dortmund, který nyní na svém stadionu hostila v rámci skupiny F Legii Varšava. A duel to byl historický. Právě v něm totiž padlo hned 12 branek a jedná se tak o největší počet vstřelených brane v jedno zápase této soutěže od roku 2003. Dosud tento rekord držel duel ze zmiňovaného roku Monako vs. La Coruňa, jenž tehdy skončil 8:3 pro domácí. Tentokrát tedy duel ve Vestfálsku skončil 8:4 pro německý celek. Ve stejné skupině se spolu utkaly týmy Sportingu Lisabon a Realu Madrid. A byl to madridský velkoklub, jenž se díky výhře 2:1 mohl radovat ze zajištění postupu do osmifinále. V něm jsou po tomto hracím dni ještě další čtyři týmy a to Juventus, Leverkusen, Monako a Leicester.

Divoké přestřelky v Dortmund, kam tedy zajela varšavská Legie, se na straně německého klubu zúčastnil forvard Reus, jenž se tak vrátil do základní sestavy po dlouhodobém zranění a hned se představil svým hattrickem. I díky tomu tak tedy vyhrál německý klub 8:4 a zapsal tak tento duel nesmazatelně do historie Ligy mistrů. Na hřišti za hosty nenastoupil obránce Adam Hloušek, ovšem vzhledem ke konečnému výsledku je nakonec asi rád, že v obráně polského celku přímo na hřišti nebyl.

Ve druhém duelu skupiny F se, jak už bylo výše zmíněno, spolu střetly Sporting Lisabon a Real Madrid. Tento zápas byl velmi pikantní pro největší hvězdu Bílého baletu Cristiana Ronalda, neboť právě on vstoupil do světa velkého fotbalu především díky lisabonskému Sportingu, ze kterého tedy před lety vzešel. Vedle toho se čekalo na to, zda tento portugalský reprezentant v tomto duelu vstřelí dvě branky, jelikož by se tento útočník dostal na hranici 100 vstřelených branek v této soutěži. Ovšem tohoto historického zápisu se v Lisabonu nedočkali, protože góly nakonec střílel někdo jiný. Od úvodního hvizdu bylo na madridském celku vidět, že nehraje úplně naplno a že nechává soupeře z Lisabonu hrát. Přesto to nakonec byli madridští, kteří se jako první dostali v tomto zápase do vedení, když ve 29. minutě po rohovém kopu dostal zničehonic do zakončení Varane, jenž tak poslal do sítě balón, který k němu propadl po předešlé nepovedené Ronaldově střele, 0:1. Domácí, kteří v tomto zápase potřebovali zvítězit, aby tak tedy mohli pomýšlet na setrvání v této soutěži i po zimní pauze, pak od té doby, co uplynula hodina hry, museli hrát v deseti lidech. Tehdy totiž uviděl červenou kartu Joao Pereira a to za potyčku s Kovačičem. I přes to se ale lisabonští dočkali vyrovnání, když se z penalty trefil Adrien Silva. Kuriózní ale bylo spíš to, jak k tomuto pokutovému kopu došlo. Rukou v šestnáctce zahrál Coentrao, jenž se však ale zrovna hlásil tak, aby rozhodčího  upozornil, že krátce před tím hrál naopak jeden z domácích hráčů rukou. V době, kdy měl Coentrao zrovna ruku nahoře, tak ho trefil míč. Vyrvnaný stav tak tedy sliboval docela zajímavou poslední  desetiminutovku, šance lisabonského klubu na výhru však ale zhatila 87. minuta, kdy se hlavou trefil před tím střídající Benzema a ustanovil tak skóre na konečných 1:2 pro Real Madrid, jenž se tak tedy mohl radovat z toho, že si zajistil postup ze skupiny.

Vedle toho se jarního osmifinále této soutěže zúčastní nováček Leicester. Zatímco úřadujícím anglickým šampionům se v domácí lize příliš nedaří, v Lize mistrů si připsali již čtvrtou výhru, díky které tak tedy postoupili ze skupiny G. Tentokrát Lišky na domácím hřišti přivítali belgické Bruggy. Ty prohrávaly po první půli už 0:2, když se postupně za domácí trefili Okazaki a Mahriz, přičemž druhý jmenovaný proměnil penaltu. Až po přestávce v 52. minutě se pak  z gólu radovali i hosté, když skóroval Izquierdo. V rámci této skupiny se pak Kodaň utkala s Portem a tento duel skončil bezbrankovou remízou.

V rámci skupiny H hostila Sevilla Juventus a už po devíti minutách hry vedl domácí celek 1:0 poté, co se tehdy trefil Pareja. Jak ale domácí tento zápas výtečně začali, tak pro ně nepokračoval zrovna tak, jak by si představovali. Vázquezovi se totiiž podařilo ve velmi krátké době inkasovat dvě žluté karty a tudíž tak poslal svůj tým do oslabení. A právě toho dokázali hosté využít. Z penalty totiž nejprve vyrovnal na 1:1 Marchisio, v 84. minutě pak otočil na 1:2 Bonucci. Na konečných 1:3 potom v nastaveném čase upravil Mandžukič. Poprvé v této sezóně Ligy mistrů se tak stalo, že Sevilla inkasovala, mimochodem to samé se přihodilo o tomto hracím dni Leicesteru, ovšem ten na rozdíl od Sevilly, jak už víme, alespoň vyhrál. Ve druhém duelu této skupiny pak Dinamo Záhřeb hostila Lyon a zápas, jehož hlavním rozhodčím byl Pavel Královec, zvládli lépe hosté. O jedinou branku v tomto střetnutí se postaral v 72. minutě Lacazette a v příštím kole se tak utká tento francouzský klub v přímém souboji o postup ze skupiny se Sevillou.

Své zápasy měla na programu v úterý i skupina E. Moskevské CSKA v ní hostilo Bayer Leverkusen a byl to právě německý celek, jenž šel jako první do vedení a to už v 16. minutě, kdy se trefil Volland. Gólman Akinfejev tak v rámci této soutěže už 42 zápasů nezažil duel, ve kterém by vychytal čisté konto. Do závěrečného hvizdu zbývalo 15 minut, když se domácím podařilo vyrovnat na 1:1 a stalo se tak díky penaltě, kterou tehdy proměnil Natcho. Přesto to na bodový zisk pro mokevské nemuselo stačit, neboť v závěru zápasu mohl vstřelit Volland svůj druhý gól v tomto duelu, ovšem nakonec trefil pouze tyč. Ani na devátý pokus se tak nepovedlo v Lize mistrů naplno bodovat. Ve druhém zápase skupiny E pak Monako pro změnu hostilo Tottenham a mohli to být domácí, kteří mohli už v 11. minutě jít do vedení. To by ovšem tehdy musel proměnit svůj pokutový kop Falcao, jehož nakonec vychytal gólman Londýňanů Lloris. Přesto se nakonec knížecí klub radoval z výhry, když se o dvě branky pro domácí celek postupně postarali Sidibé a Lemar a hosté se zmohli pouze na jednu a to v 52. minutě, kdy penaltu proměnil Kane.

Konečné výsledky zápasů 5. kola základních skupin Ligy mistrů UEFA (22.11.2016):

SKUPINA E:

CSKA Moskva - Bayer Leverkusen 1:1Branky: 76. Natcho (z pen.) - 16. Volland

AS Monako - Tottenham Hotspur 2:1Branky: 48. Sidibé, 53. Lemar - 52. Kane (z pen.)

SKUPINA F:

Borussia Dortmund - Legia Varšava 8:4Branky: 32., 52. a 90. + 2. Reus, 17. a 18. Kagawa, 20. Sahin, 29. Dembélé, 81. Passlack - 10. a 24. Prijovic, 57. Kucharczyk, 83. Nikolič

Sporting Lisabon - Real Madrid 1:2Branky: 80. Adrien Silva (z pen.) - 29. Varane, 87. Benzema

SKUPINA G:

FC Kodaň - FC Porto 0:0

Leicester City - Club Bruggy 2:1Branky: 5. Okazaki, 30. Mahriz (z pen.) - 52. Izquierdo

SKUPINA H:

FC Sevilla - Juventus Turín 1:3Branky: 9. Pareja - 45. + 2. Marchisio (z pen.), 84. Bonucci, 90. + 4. Mandžukič

Dinamo Záhřeb - Olympique Lyon 0:1Branky: 72. Lacazette

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Borussia Dortmund Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy