Liga mistrů: Fotbalisté Dortmundu prohráli s Monakem, přesto jsou za hrdiny. Ronaldo v Mnichově oslavil svou 100. branku v evropských pohárech, Leicester v Madridu prohrál gólem z penalty

Dortmund - Netradičně hned tři zápasy měla ve středu na programu nejprestižnější fotbalová klubová soutěž Liga mistrů UEFA, která tak o tomto týdnu dospěla do čtvrtinálové fáze. A to proto, že zápas mezi Dortmundem a Monakem, jenž se hrál tedy ve středu již od 18:45, se měl podle původního plánu odehrát už v úterý a to v tradičním čase 20:45. Jenže v době, kdy se fotbalisté Dortmundu ve svém klubovém autobusu přesouvali na zápas, se stali oběťmi cíleného útoku, když byli poblíž právě tohoto autobusu zaregistrovány tři expolze, přičemž byl jeden hráč zraněn a to konkrétně španělský obránce Bartra. Ten se tak tedy ve středu na hřišti neobjevil, jeho kolegové však nakonec s knížecím celkem prohráli 2:3. I přes tuto porážku ale budou nejen fotbalisté Dortmundu, ale i všichni ostatní zúčastnění v tomto zápase, jako hrdinové. Dalším hrdinou tohoto večera pak byl pro Real Madrid jejich forvard Cristiano Ronaldo, jenž se po měsíci v dresu Bílého baletu konečně prosadil a nejen to. Svými dvěma brankami otočil s Bayernem Mnichov a navíc mohl slavit svou jubilejní 100. trefu v evropských pohárech. V dalším duelu pak Atlético Madrid doma hostilo Lišky z Leicesteru, které nakonec prohráli 0:1 Griezmannovým gólem z penalty.

Za velmi přísných bezpečnostních opatření se nakonec odehrál ostře sledovaný úvodní čtvrtfinálový duel mezi Dortmundem a Monakem. Ostře sledovaný byl především kvůli úternímu bombovému útoku na autobus s hráči vestfálského celku a to byl také právě důvod, proč tento mač začal o 22 hodin později oproti původnímu plánovanému termínu.

Během prvního poločasu jakoby na domácích fotbalistech bylo zkrátka ještě vidět, že se ještě úplně nevyrovnali s úterním incidentem a všechno tak tehdy hrálo proti nim. Museli totiž čelit pokutovému kopu, jenž byl přísně nařízen za faul na Mbappého, a místo Falcaa, který se roli exekutora této situace nechtěl po zkušenosti z předešlé osmifinálové fáze proti Manchesteru City zhostit, se k penaltě postavil Brazilec Fabinho, jenže ani ten nebyl nakonec úspěšný. Dosud stoprocentní v této činnosti v době, kdy obléká dres Monaka, tentokrát netrefil ani dortmundskou svatyni. Uběhly však čtyři minuty od tohoto momentu a hosté se přeci jenom mohli radovat z vedení. O to se postaral mladý talent Mbappé, jemuž se stačilo jen postavit tak, aby se balón na něj mířený od Lemara následně odrazil přímo do branky, 0:1. Nutno však dodat, že Mbappé stál v době přihrávky v ofsajdu. Přestože oba celky šly do tohoto zápasu se vší opatrností a hlavně s tím, aby neudělali žádnou velkou chybu, byli to právě domácí, kteří těch minel za první půli udělali celkem dost. Nejprve je tedy za ně potrestal Mbappé, po další čtvrthodině se zvýšilo monacké vedení na 0:2 po vlastním gólu nešťastně hlavičkující Bender.

Vestfálský klub se nechtěl nikterak ani za tohoto stavu vzdávat a proto tak o přestávce sáhl hned k dvojnásobnému střídání. Jedním z nově příchozích na trávník byl i mladý Pulišič a byl to právě tento Američan, díky kterému se hra Dortmundu rozhýbala. A právě u něho také nakonec začala akce, na jejíž konci pak bylo snížení z kopačky Dembélého, jeuž stačilo jen a pouze balón umístit do prázdné branky, 1:2. Monačtí si jistě pamatovali, jak dopadl úvodní osmifinálový zápas na Etihad Stadium a i proto tak spíše už jen bránili, aby se z toho nakonec nestala ona památná divočina. Společně s bráněním však čekali i na možnost rychlého kontru a právě takovou možnost měl v 76. minutě Falcao, jenže tento monacký "Orel" tehdy ještě neuspěl. Za tři minuty tu však byl opět Mbappé a byl to tak on, kdo zvýšil na 1:3. V závěru mohli domácí dosáhnout dokonce i vyrovnání, když se nejpve podařilo snížit na 2:3 Kagawaovi, následně se ale takto už nedařilo hlavičkujícímu Aubameyangovi. Výsledek 2:3 pro Monako byl tak tedy výsledkem konečným.

Ronaldo po měsíci opět našel střelecký prach a vystřelil tak 100. branku v evropských pohárech

Do dalšího středečního úvodního čtvrtfinále této soutěže nastoupili v mnichovské Allianz Areně domácí Bayern a Real Madrid. Domácí fotbalisté museli do tohoto utkání vyrukovat bez Lewandowského, kterého trápí zraněné rameno, přesto tato absence na nich nebyla zpočátku nikterak znát. Během prvních pěti odehraných minut totiž zahrávali mnichovští hned tři rohové kopy, ovšem žádnou velkou příležitost si i díky pozorné obraně Bílého baletu nevypracovali. Byl totiž právě hostující Real, kdo se jako první postaralv o nějaký větší vzruch. V 18. minutě hlavičkoval Benzema a balón se pak od země už už odrážel za brankovou čáru, Neuerovi se však povedlo natáhnout tak, aby dostal kulatý nesmysl svými konečky prstů na břevno. Mnichovští zahrávali ve 35. minutě svůj již šestý roh a právě z této standardní situace se podařilo Vidalovi svou razantní střelou doprostřed brány překonat gólmana Navase, 1:0. V následujících minutách byla vidět na domácích ještě větší aktivita a agresivita, ke které přidali ještě přesnost v kombinaci, a nebylo tak proto vůbec divu , že o pět minut později tu mohl být druhý gól domácích. Tentokráte ale Vidal hlavou branku minul. Stejně tak hostující svatyni netrefil ani krátce před odchodem do kabin, kdy neproměnil penaltu, která ale stejně neměla být odpískaná, jelikož Carvajala trefil balón do ramene ruky, kterou navíc skrýval za zády.

Carvajal si tak zřejmě po obrátce řekl, že všem ukáže a byla to právě  jeho přihrávka, která našla Cristiana Ronalda a ten se tak ve 47. minutě mohl konečně radovat z ukončení již měsíc trvajícího střeleckého půstu a vyrovnal tak na 1:1. Zanedlouho se mohli hosté radovat už z vedení, to by ale musel Bale dokázat překonat gólmana Neuera, jenž se zaskvěl opět parádním zákrokem. Uběhla hodina hry, když přišel zlomový moment utkání, neboť tehdy Martínez uviděl druhou žlutou kartu v krátkém časovém sledu za sebou a tak tedy musel Bayern zápas dohrávat o deseti lidech. Přestože se snažil všeožně bránit nerozhodný stav, nakonec se mu to nepodařilo a byl to v 76. minutě opět Ronaldo, který si tak mohl připsat na své konto jubilejní 100. branku, kterou vstřelil v evropských pohárech. V závěru pak mohlo být hotovo i o postupujícím do semifinále, kdyby ovšem Rámos nestál v ofsajdu. Jinak by jeho branka platila, takhle bavorský celek může ještě pomýšlet na postup.

Sporná penalta a Lišky budou muset smazávat jednobrankovou ztrátu

O vše podstatné se kolem jediné branky zápasu mezi Atlétikem Madrid a Leicesterem postaral jeden hráč a to francouzký reprezentant ve službách madridského celku Antoine Griezmann. Právě on v závěru první půlhodiny tohoto střetnutí předvedl neuvěřitelný 60 metrů dlouhý sprint, který zastavil až před vápnem Albrighton. Nešťěstím pro tohoto bránícího hráče byl ale to, že Griezmann upadl tak mazaně, že spadl rovnou do šestnáctky a rozhodčí tak získal dojem, že se tento zákrok stal přímo uvnitř šestnáctky. Penaltu, která spíše být neměla, pak neproměnil nikdo jiný než sám Griezmann, 1:0. Griezmann však mohl skórovat už před tím, ovšem tehdy trefil z 25 metrů pouze tyč, v další šanci pak střílel mimo Carasco.

Po většině času byli stále aktivnější domácí a Lišky z Leicesteru pouze bránily. Protože ale své příležitosti neproměnili ani Koké, ani Torres s Juanfranem, madridští nakonec vyhráli 1:0.

Konečné výsledky úvodních čtvrtfinálových duelů Ligy mistrů UEFA (12.4.2017):

Borussia Dortmund - AS Monako 2:3Branky: 57. Dembélé, 84. Kagawa - 19. a 79. Mbappé, 35. Bender (vl.)

Bayern Mnichov - Real Madrid 1:2Branky: 35. Vidal - 47. a 76. Ronaldo

Atlético Madrid - Leicester City 1:0Branka: 28. Griezmann (z pen.)

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Borussia Dortmund Fotbal

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy