Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

Připomeňme, že vládnoucí rodina z Abú Dhabí, která tento klub vlastní, vstoupila do Citizens již v roce 2008 a od té doby se bleděmodrým podařilo dospět hned k osmi ligovým titulům, přičemž poslední čtyři z nich vyhrál Manchester City v posledních čtyřech sezónách. Vedle toho jednou vyhrál Ligu mistrů, třikrát Anglický pohár a hned šestkrát ten Ligový.

Vloni v únoru však přišlo obvinění, které na všechny dosud vybojované úspěchy snáší stín pochybností. Tedy přinejmenším na ty úspěchy zaznamenané v letech 2009-2018, kdy mělo ze strany anglického velkoklubu docházet k uvádění zavádějících informací o klubových financích. Kromě toho je tu také obvinění z toho, že klubové vedení odmítlo spolupracovat během vyšetřování s vyšetřovateli Premier League. S tímto obviněním ale klub nesouhlasí. "Jsem rád, že už to začne. Vím, že zase budou různé spekulace. Ale každý je nevinný, dokud se mu neprokáže vina," nechal se k vyšetřováním slyšet kouč Pep Guardiola. Tento strůjce posledních úspěchů působící na lavičce tohoto klubu od roku 2016 může po případném potrestání klubu na lavičce skončit.

K současným obviněním došlo po čtyřletém vyšetřování, které započalo především poté, co německý deník Der Spiegel od roku 2018 pravidelně zveřejňoval uniklé dokumenty a e-maily týkající se podivných finančních machinací Manchesteru City. Z těchto zmiňovaných dokumentů mělo vyplývat, že se Citizens snažili nelegálně vměstnat se do pravidel finanční fair-play nastavených ze strany UEFA a Premier League, a to konkrétně zakrýváním zdrojů klubových příjmů.

Že v tomto ohledu není v Manchesteru City něco v pořádku, to už bylo veřejnosti jasné před deseti lety, kdy UEFA velkoklub potrestala pokutou ve výši 60 milionů eur (v současnosti v přepočtu 1,5 miliardy korun), přičemž nakonec klub zaplatil jen třetinu z této částky poté, co sáhl k nápravě. Zároveň tehdy UEFA ještě omezila Manchesteru City počet hráčů na soupisce Ligy mistrůz 25 na 21.

V roce 2020 sáhla UEFA k nejtvrdšímu trestu a to k vyřazení Manchesteru City ze svých soutěží na dvě nadcházející sezóny. Tehdy proto, že se přišlo na to, že klub nadsazoval příjmy od sponzorů a navíc ještě k tomu nespolupracoval s vyšetřovateli. Tento trest byl ale zrušen rozhodnutím Sportovního arbitrážního soudu (CAS), jenž ještě snížil pokutu z 30 milionů eur na třetinu. 

Související

Josep Guardiola i Sala, bývalý španělský fotbalista a fotbalový manažer, který naposledy působil v katalánském velkoklubu FC Barcelona, kde prožil i většinu své hráčské kariéry. V roce 2012 se po neúspěchu ve španělské lize a Lize mistrů UEFA rozhodl z Barcelony odejít.

Guardiolu zaskočil jeden z hráčů. Z Kataru si přivezl nadváhu, od trenéra dostal stopku

Zatímco jiní navrátilci z Kataru, kde se donedávna hrálo mistrovství světa ve fotbale, o druhém svátku vánočním naskočí do kolotoče zápasů anglické Premier League, záložník Manchesteru City Kalvin Phillips si na svůj návrat na ligová hřiště bude muset ještě počkat. Kouč Pep Guardiola ho ale nenasadí kvůli zranění, tím pravým důvodem je totiž nečekaně jeho nadváha.
Méně slavný z manchesterských týmů se jmenuje City.

Emoce mezi Atléticem a Citizens byly i po zápase. Nakonec je přišla řešit i policie

Člověk se nemůže divit, že v souboji o postup do semifinále Ligy mistrů je plno emocí. Nejinak tomu bylo ve středeční čtvrtfinálové odvetě této prestižní evropské klubové soutěže mezi Atléticem Madrid a Manchesterem City, ve které se to nejpodstatnější dělo v závěru. Protože postupem času to byli spíše Citizens, kteří zdržovali tak, aby do konce zápasu neinkasovali a nešlo se do prodloužení. Nakonec jim tato taktika vyšla, ale hráče Atlética to rozpálilo do běla natolik, že po úmyslém faulu na Fodena byl vyloučen Felipe a strhla se tak rázem mela, která mezi oběma týmy pokračovala i po konci v útrobách stadionu.

Více souvisejících

Manchester City Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy