Šampionát v Kataru je přelomový, lidskoprávním organizacím ale přidělává vrásky

V neděli 20. listopadu vypukne další velký sportovní svátek tohoto roku, na který se těší především fotbaloví fanoušci. Již 22. mistrovství světa v historii fotbalu bude letos poprvé hostit arabská země, konkrétně Katar. Už to je samo o sobě přelomové, ale přelomových věcí přináší tento šampionát víc. Třeba revoluční technologii na co nejpřesnější rozeznávání ofsajdů, ale třeba i ten fakt, že na mužském mistrovství světa budou mezi rozhodčími i ženy. Přes všechnu modernu 21. století ale Katar jako pořadatel v lecčems zaostává, především pak v lidských právech a dalších společenských otázkách. Proto má světový šampionát určitou pachuť.

V první řadě se pojďme podívat na technologické novinky, které tento šampionát přinese. Samozřejmě ani tady nebude chybět již známý a především u nás v poslední době hojně diskutovaný videosystém VAR. Ten bude mít v rámci celého šampionátu k dispozici až 42 kamer, přičemž všechny záběry budou putovat do centra VAR v Dauhá pomocí optických kabelů. Ty sem budou vést signál ze všech osmi stadionů a následně bude odeslané záběry kontrolovat hned sedmičlenný tým (videoasistent rozhodčího, jeho tři asistenti a tři operátoři).

Kromě této již zavedené technologie budou mít hlavní rozhodčí k dispozici hodinky upozorňující na to, zda balon přešel celým objemem za brankovou čáru, přičemž tentokrát nebude tato technologie využívat data z oficiálního čipu FIFA umístěného v míči. Kde ale bude tento čip rozhodně využíván, tak to ve zbrusu nové technologii poloautomatického rozeznávání ofsajdu. Ta bude mít pro změnu k dispozici 12 kamer, díky kterým budou jednotliví hráči až padesátkrát za vteřinu snímáni zásluhou 29 senzorů na těle každého z nich. Když se k tomu přidá již zmiňovaný čip v míči, výsledkem bude co nejpřesnější zjištění toho, zda byl ofsajd nebo ne, přičemž tento výsledek bude k vidění ve 3D formátu. Konečný verdikt by měl padnout do 70 vteřin od okamžiku.

Novinkou patřící rozhodně do 21. století je fakt, že v listině rozhodčích nominovaných na tento šampionát jsou i ženy. Stéphanie Frappartová z Francie, Salima Mukansangaová ze Rwandy a Jošimi Jamašitaová z Japonska jako hlavní a Brazilka Neuza Backová, Mexičanka Karen Díazová Medinaová a Američanka Kathryn Nesbittov jako čárové rozhodčí. "Dáváme jasně najevo, že je pro nás důležitá kvalita a ne pohlaví. Doufám, že v budoucnu bude výběr elitních ženských rozhodčích pro důležité mužské soutěže vnímán jako něco normálního, nikoli jako senzace," uvedl k tomuto kroku ze strany FIFA šéf komise rozhodčích této organizace Pierluigi Collina.

Nejvýraznější postavou mezi ženskými rozhodčími je Francouzka Stéphanie Frappartová, která už má za sebou odříděno několik zápasů kvalifikace i ve skupinách Ligy mistrů. Pískala finále ženského mistrovství Evropy v roce 2019, stejně tak už má za sebou i finále mužského Francouzského poháru. Není proto divu, že je vnímána jako nejlepší ženská rozhodčí na světě, alespoň podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků.

FIFA byla v minulých letech kritizována za nevyrovnanost výkonů rozhodčích z různých kontinentů světa. Proto se v posledních letech zaměřila na to, aby rozhodčí z každého kontinentu měli stejnou přípravu. "Díky inovativnímu programu sledování a podpory mohou být všichni rozhodčí pod dohledem instruktorů rozhodčích FIFA ještě těsněji a intenzivněji než v předchozích letech. Příprava se zaměřuje na ochranu hráčů a obrazu hry, konzistenci, jednotnost, čtení hry z technické a taktické perspektivy a porozumění různým mentalitám hráčů a týmů,“ uvedl k tomu Massimo Busacca, ředitel rozhodčích FIFA.

Umístění šampionátu do Kataru je pro mnohé facka lidským právům. Poukazuje se na dělníky i LGBT komunitu

Už v momentě, kdy bylo oznámeno, že se toto mistrovství bude konat v Kataru, vyvolávalo tento výběr řadu otázek a kontroverzí. Od začátku se spekulovalo o tom, že Katar získal pořadatelství mistrovství pomocí korupce. Není to ale jediný problém, který se vznáší nad tímto turnajem.

Mnohé se napsalo o dělnících pracujících na výstavbě stadionů a jejich pracovních podmínkách. Statistiky katarské vlády hovoří o více než 17 000 migrantů, kteří od roku 2010 zemřeli, přičemž jen méně než polovina z nich pracovala ve stavebnictví. Katarské úřady však mají za to, že na základě pracovních úrazů zemřeli pouze tři lidé, s čímž souhlasí i FIFA. Přitom britský deník The Guardian píše až o 6500 mrtvých kvůli pracovním úrazům. "Není pravda, že by během příprav zahynulo 6500 dělníků. Zahynuli tři. Je to pořád vysoké číslo, ale je to velký rozdíl. Pracovní podmínky jsou podobné jako v Evropě," nechal se slyšet před časem šéf FIFA Gianni Infantino.

Nouze v Kataru není ani o rasismus a homofobii. Bylo totiž pravidlem, že arabsky mluvící dělník dostával více zaplaceno, než ti ostatní. A své místo na slunci tu nemají ani členové LGBTQ komunity, kteří jsou v této zemi zpravidla zavíráni pro svoji orientaci. Navzdory tomu všemu se ale generálmajor Abdalazíz Abdalláh Ansarí nechal slyšet, že členové LGTQ komunity z cizích zemí budou v Kataru během světového šampionátu vítáni, nestojí však o žádnou jejich propagaci. "Pokud někdo bude mít duhovou vlajku a já mu ji vezmu, nebude to kvůli tomu, že mu ji chci vzít, abych ho urazil, ale abych ho ochránil. Protože pokud to neudělám, někdo by ho mohl napadnout. Nemůžu ručit za chování ostatních lidí. Rezervujte si společný pokoj, spěte společně – to nás nezajímá. My jsme tu kvůli tomu, abychom řídili turnaj. Nemůžeme tu měnit zákony, nemůžeme na 28 dnů šampionátu změnit náboženství," řekl Ansarí konkrétně.

Nejedna účastnická reprezentace už uvedla, že se nehodlá smířit s tím, jaké jsou v Kataru podmínky a že tak bude proti utlačování lidských práv ze strany hostitelské země nejrůznějšími způsoby protestovat a poukazovat na ně. FIFA apeluje, aby se účastníci šampionátu soustředili především na fotbal. "Prosím, soustřeďme se teď na fotbal! Víme, že fotbal nežije ve vakuu. Stejně tak si uvědomujeme, že po celém světě existuje mnoho výzev a obtíží politického charakteru. Nedovolte ale prosím, aby byl fotbal zatahován do každé ideologické či politické bitvy, která existuje. Žádný z lidí, kultury nebo národa není 'lepší' než kdokoli jiný. Tato zásada je základním kamenem vzájemné úcty a nediskriminace. A to je také jedna ze základních hodnot fotbalu. Tak si to, prosím, všichni zapamatujme a nechme fotbal, aby byl ve středu dění," uvedli ve společném prohlášení před šampionátem Gianni Infantino a generální tajemnice Fatma Samourová.

Jak to tak tedy poslední dobou bývá pravidlem, i tentokrát jde ruku v ruce sport a politika. Věřme ale, že následující měsíc bude ve znamení příběhů, které fotbal prostřednictvím světového šampionátu přináší vždy a že snad tak tento turnaj pomůže ke zlepšení života v Kataru nenásilnou formou.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Polský sudí Marciniak se nenechává rozhodit kritikou výkonu ve finále MS. Francouzům poslal jasný vzkaz

Každý fotbalový fanoušek má jistě ještě stále v živé paměti úchvatné finále letošního mistrovství světa ve fotbale v Kataru, ve kterém se Argentinci střetli s Francouzi a ve kterém to byli právě Jihoameričané, jimž se podařilo po stavu 3:3 po prodloužení vyhrát na penalty 4:2. Jenže Francouzi stále nemůžou očividně skousnout tuto porážku, a nejenže se tak ve Francii objevila petice pro opakování finále, kterou podepsalo už 200 000 lidí, ale stále tam sílí i kritika hlavního sudího zápasu, Poláka Szymona Marciniaka. Podle Francouzů totiž přinejmenším jeden z argentinských gólů neměl vůbec platit.

Více souvisejících

MS ve fotbale Katar 2022 Katar Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy