Kdyby to šlo, vystojím frontu na Navrátilovou, svěřila se Kvitová

Londýn - Petru Kvitovou čeká další návrat do Wimbledonu. I když těsně před nejsledovanějším kláním světa nebyla úplně fit a média spekulovala o tom, zda vůbec může nastoupit, na oficiálním webu turnaje vyšel velký rozhovor.

Petra Kvitová se rozpovídala o tom, jak vnímá Wimbledon, jak na ní magické prostředí působí a na co nejraději vzpomíná. A jaká jsou její slova?

"Existuje tolik věcí, které mám ve Wimbledonu ráda. Sledovala jsem ho v televizi, když jsem byla mladá a hrála ještě jen pro zábavu. V té době jsem si nedovedla představit, že bych někdy měla možnost si na té posvátné trávě aspoň zahrát a skutečně vyhrát trofej. Nikdy se mi o tom ani nesnilo. Samozřejmě, že je to můj oblíbený turnaj. Ráda hraju na trávě. Cítím z toho prostředí úžasnou historii. Pokaždé, když jsem tam hrála, tak jsem si uvědomila, jak je skvělé hrát celá v bílém. Jsem ráda, že turnaji zůstala tato tradice," vyznala se česká dvojnásobná šampionka.

Je spousta mladých kluků a dívek, kteří sní o hraní ve Wimbledonu. Petra Kvitová jim posílá jednu důležitou radu. "Když jsem byla mladá, někdo mi dal radu, abych hrála tenis, protože se mi to líbí a že mě to baví. To je to, co by měl cítit jakýkoli chlapec nebo dívka. Hrát tenis, protože ho to baví. Děti by neměly hrát tenis, protože musí. Má to být jen zábava. Teprve potom, až přijdou dobří trenéři, je to o práci, práci a další práci," říká česká tenistka.

Co je pro Petru nejdůležitějším úderem? "Je to servis, který hraji levou rukou. Je to pro mě vždy nejdůležitější úder, bod zlomu, kdy se uvidí, zda můžu uhrát bod či zápas. Pokud mi slouží servis, je to skvělé."

K Wimbledonu patří jahody, spousta naplněných košíčků. Ale jsou to jen diváci, kdo se těší na tuto tradiční pochoutku, nebo se nechají zlákat i hráči? "Vlastně vím, že pokud se podávají se spoustou smetany a cukru, tak jsou opravdu dobré. Jenže stejně můžu sníst jen jeden košíček, maximálně dva," ví Petra Kvitová.

Specifické je v All England Clubu prý i publikum: "Ano, je uctivé, klidné, seriózní."

Psali jsme:
Wimbledon: Kolik berou sběrači a kolik alkoholu se vypije? Čísla
 

A pokud by mohla Petra Kvitová dorazit do Wimbledonu jako divák a vybrat si nějaký zápas v jakékoliv době? "Klidně bych vystála frontu na zápas abych mohla vidět Martinu Navrátilová a asi je jedno, proti komu by zrovna hrála. Mezi muži bych ráda viděla Rogera Federera, pravděpodobně proti Rafovi Nadalovi nebo Novakovi Djokovičovi."

A tam je asi i dobrá rada pro diváky, kteří míří do Londýna poprvé. Zkušenosti se rozhodně hodí: "Vím, že se vždy mluví o druhém pondělí turnaje. Ano, to je asi nejlepší den na to, abyste viděli nejlepší hráče po dni odpočinku ve výborné formě. Není úplně snadné, dostat se tam, kam byste chtěli. Ale je skvělé být i na dalších kurtech, kde můžete vidět ostatní hráče a třeba i juniory nebo debly. Na těch kurtech najdete mix všeho."

A který kurt má Petra ráda? "Když nebudu mluvit o centr kurtu, tak můj oblíbený kurt je číslo 2."

Z tohoto povídání je zřejmé, že Petra Kvitová Wimbledon miluje. A první vzpomínka na turnaj prý byla při sledování v televizi, když hrála své poslední finále Martina Navrátilová v roce 1994 proti Conchitě Martinezové.

A vzpomínky Petry Kvitové na Wimbledon? "Mám dvě!" usmívá se. Není třeba dodávat, že nejslavnější turnaj světa vyhrála v letech 2011 a 2014. Letos obhajuje.

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Petra Kvitová Martina Navrátilová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy