Krejčíková se Siniakovou vybojovaly druhý wimbledonský titul. Slaví i Djokovič

V neděli vyvrcholil na travnatém centrálním dvorci v All England Clubu nejslavnější tenisový turnaj na světě Wimbledon. Nejprve se na něm představili ve svém finále mužské dvouhry Srb Novak Djokovič a Australan Nick Kyrgios. Přestože Kyrgios nastoupil do tohoto finále lépe a a vyhrál prví set 6:4, na svůj historický grandslamový triumf nakonec nedosáhl, jelikož Djokovičovi se podařilo duel otočit a další tři sety vyhrát 6:3, 6:4 a 7:6. Vyhrál tak svůj již jednadvacátý grandslamový titul. Své finále si pak zahráli ženy v rámci turnaji ve čtyřhře a právě to zajímalo především české publikum. Duo Barbora Krejčíková-Kateřina Siniaková totiž dokázala navázat na rok 2018 a vyhrát tak svůj druhý wimbledonský titul, když ve finále tentokrát porazilo belgicko-čínský pár Elise Mertens-Čang Šuaj ve dvou setech 6:2 a 6:4.

Svou cestu za ovládnutím londýnského grandslamu začaly Krejčíková se Siniakovou úspěšně, jelikož servis svým soupeřkám sebraly již ve druhé hře úvodní sady. A nebyl to jediý brejk českých tenistek, ten další přidaly v závěru úvodní části zápasu, kterou tak vyhrály po 33 minutách poměrem 6:2.

Belgicko-čínský pár se pak sice snažil a duel na začátku druhého detu vyrovnal, za stavu 3:3 dokonce vzal Češkám servis a vypadalo to, že míří směrem k vyrovnání. Následné tři hry ale vyhrály české tenistky a po 68 minutách tak mohla vytrysknout česká radost. Siniaková s Krejčíkovou tak došly poté, co během turnaje ztratily pouze jeden set, naprosto suverénně ke svému druhému wimbledonskému titulu. Ten první vybojovaly v roce 2018.

"Mám v sobě spoustu emocí. Celý den jsem se těšila, až se dostaneme na centrální kurt a uvidím zase zaplněnou královskou lóži a legendy našeho sportu. Jsou tu také mí rodiče, kteří se na nás přijeli podívat. Musela jsem je uprosit, protože se báli, že mi přinesou smůlu. Jsem ale ráda, že tu jsou a smůlu nepřivezli," nechala se slyšet po zápase přímo na kurtu šťastná Krejčíková.

Siniaková pak připomněla, že hrát na cebtrálním dvorci ve Wimbledonu bylo jejich přání. "Byla pro nás čest a privilegium tady hrát. Mísí se v nás spousta emocí," sdělila.

Dodejme, že zatímco pro Krejčíkovou je třináctý titul v kariéře, Siniaková se radovala již ze svého osmnáctého prvenství.

Djokovič otočil finále s Kyrgiosem. Tomu tak zaplatí večeři

Co se týče mužského finále ve dvouhře, tak to, že první set bude nakonec patřit Nicku Kyrgiosovi, jenž bojoval v svém životním zápase vůbec o svůj první grandslamový titul, bylo jasné poté, co v pátém gamu této sady poprvé favorizovaný Djokovič ztratil servis. Australan už pak dokázal tento set dohrát do vítězného konce.

Jenže byl to pak rodák z Bělehradu, který začal daleko lépe podávat a i proto se i on postupem času dočkal brejku. A když navíc následně za stavu 5:3 dokázal odvrátiti hned tři brejkboly, vyrobvnal stav zápasu na 1:1.

Ani tentokrát ze strany Kyrgiose nechyběla jeho tradiční naštvaná gesta a komentáře směrem k rozhodčímu. Jak postupoval čas, zkrátka se začal věnovat němčemu jinému než samotné hře a ještě hůř mu bylo tehdy, když ve třetí sadě za stavu 4:4 opět prohrál své podání a pomalu ztrácel naději. Protože v následujícím dějství si udržovali oba tenisté své podání, nakonec musela o osudu finále rozhodnout zkrácená hra. Tu pro sebe získal Djokovič především díky čtyřem míčkům v řadě, které ustanovali stav na 6:1 a až při třetím mečbolu se rozhodlo o Djokovičově triumfu, když se Australan trefil do sítě.

Kyrgios tak ani přes svých 30 es a 62 vítězných míčků nezabránil tomu, aby si Djokovič vychutnal pocit ze svého prvního letošního získaného gradslamu. Srb tak tedy bude platit Kyrgiosovi večeři, o kterou se oba tensté před duelem vsadili.

Tenisový Wimbledon v Londýně (10.7.2022):

Muži, dvouhra - finále:

Djokovič (1-Srb.) - Kyrgios (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3).

Ženy, čtyřhra - finále:

Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Mertensová, Čang Šuaj (1-Belg./Čína) 6:2, 6:4

Související

Barbora Strýcová

Nejen Vondroušová. Na Wimbledonu ve čtyřhře uspěla i loučící se Strýcová, radovali se i junioři

Na obrovský úspěch Markéty Vondroušové, která v sobotu na travnatém povrchu v All England  Clubu coby první nenasazená hráčka v historii vyhrála slavný Wimbledon, dokázaly navázat v neděli další tři české tenistky a jeden český tenista. Nejprve juniorskou ženskou čtyřhru ovládla ryze česká dvojice Alena Kovačková-Laura Samsonová, úspěch v juniorské kategorii slavil v mužské čtyřhře i Jakub Filip, jenž hrál po boku italského parťáka Vulpitty. Největší pohádku hned po Vondroušové ale napsala v neděli Barbora Strýcová. 

Více souvisejících

wimbledon Barbora Krejčíková (tenistka) Kateřina Siniaková (tenistka) Novak Djoković tenis

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy