Jak je to s dopingem u ruské krasobruslařky? MOV k případu mlčí a Ruska trénovala

Mělo se schylovat k medailovému ceremoniálu po týmové soutěži krasobruslařů, kterou ovládli Rusové. Jenže jak informoval server insidethegames.biz, tento medailový ceremoniál byl odložen kvůli antidopingové kotrole těsně před Hrami, která proběhla právě u ruských krasobruslařů. Z ní mělo vyplynout, že teprve patnáctiletá Kamila Valijevová brala látku trimetazidin nepatřící mezi substance zvyšující výkonnost.

O tom, jaká je to konkrétně látka, psala tentokrát ruská média. Ta připomínají, že se právě tato látka využívá při léčbě tzv. anginy pectoris a výrazně pak pomáhá krevnímu oběhu.

"Objevil se problém, který vyžaduje právní řešení," odůvodnil mluvčí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Mark Adams pro agenturu Reuters to, proč byl chystaný medailový ceremoniál odložen a pokračoval: "Všechny mohu ujistit, že děláme všechno pro to, aby to bylo vyřešeno co nejrychleji. Další detaily říct nemohu, ale opravdu děláme naprosté maximum. Snad brzy budeme moci říct víc."

Pokud by se snad u Valijevové doping prokázal, vzhledem k tomu, že jí ještě nebylo šestnáct let, nemůže být v takovém případě její jméno oficiálně zveřejněno a to kvůli pravidlům Světové antidopingové asociace WADA.

Mimochodem, není ani jasné, zda Valijevová je držitelka terapeutické výjimky či zda někdy před tím měla problémy se srdcem.

Ruska další den po zjištění skutečností trénovala. MOV zatím mlčí

Rusové podle všeho s možným dopingem u Valijevové nesouhlasí, protože mladá Ruska ve čtvrtek byla k vidění na tréninku. "Není suspendovaná," okomentovala stroze tuto skutečnost mluvčí ruské krasobruslařské federace Olga Jermolinová.

Valijevová trénovala společně s další reprezentační kolegyní Alexandrou Trusovovou, výraznou kandidátkou na zlatou medaili. Po tréninku se pak obě závodnice rozhodly neodpovídat na novinářské dotazy. Stejně tak žádný komentář neposkytl ani mistr Evropy Mark Kondraťuk, jenž se v týmové soutěži představil v krátkém programu i ve volné jízdě. V případě, že by se kauza prokázala, znamenalo by to, že by i on přišel o zlato. Protože pro muže-krasobruslaře čtvrtkem olympiáda v Pekingu končí, onen odložený medailový ceremoniál tak může krasobruslařům před odletem způsobit komplikace. "Každý dělá naprosté maximum pro to, aby ta situace byla vyřešena co nejdříve. Ale jak víte, právní záležitosti se někdy mohou táhnout," nechal se dále slyšet mluvčí MOV Mark Adams.

První pekingský dopingový případ byl objeven u Íránců

Kauza u ruských krasobruslařů by však nebyla první dopingovou na těchto Hrách v Pekinbgu, pokud by se potvrdila. Už tento týden se objevil první případ v íránské olympijské výpravě, konkrétně u jediného mužského olympionika z Íránu Husajna Šimšakía.

Tento reprezentant v alpském lyžování měl pozitivní test na anabolické steroidy a na lyže se tak nepostavil.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda doping

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy