Sonda Cassini zanikla v atmosféře Saturnu, na misi objevila "druhou Zemi"

Washington - Úspěšná mise zaměřená na výzkum Saturnu dnes podle plánu skončila. Sonda Cassini po dvacet let trvající výpravě zanikla při řízeném sestupu v horních vrstvách atmosféry druhé největší planety naší sluneční soustavy.

Na potvrzení závěru projektu musela NASA vyčkat 83 minut, které potřebuje signál, než se dostane od plynného obra na Zemi. Těsně před svým shořením vyslala sonda poslední dávku dat získaných během sestupu, mezi nimiž jsou snímky i údaje ze vzorků atmosféry. Poté se spojení přerušilo, čímž byl zánik pro pozemní středisko těsně před 14:00 SELČ potvrzen.

Sedm metrů dlouhý a čtyři metry široký aparát o hmotnosti 2125 kilogramů měl do atmosféry Saturnu vstoupit ve výšce 1915 kilometrů, uvádějí předběžné propočty odborníků NASA. Ve chvíli zániku měla rychlost aparátu dosahovat 113.000 kilometrů za hodinu.

Způsob ukončení programu byl vybrán záměrně s cílem zabránit tomu, aby sonda kontaminovala některý ze Saturnových měsíců - zejména Enceladus, na němž se podle nabytých poznatků nachází oceán a který jeví známky hydrotermální aktivity. Saturnův systém tak zůstane nedotčený pro další výzkum.

Sonda Cassini zkoumala Saturn a jeho okolí 13 let. Projekt začal v říjnu 1997 vypuštěním dvojsondy Cassini-Huygens. Ta na oběžnou dráhu kolem Saturnu dorazila v roce 2004. Výzkum pak zahájilo v lednu následujícího roku přistání Huygense na měsíci Titan.

K úspěchům mise Cassini patří kromě významných informací o Titanu například i poznatky o existenci vody na dalším Saturnově měsíci Enceladu, kde jsou podle vědců splněny takřka všechny podmínky pro existenci života. Sonda předloni v říjnu zdárně proletěla oblakem par a zmrzlých částic vody tohoto tělesa a odebrala jejich vzorek. Díky tomu se podařilo zjistit, že pocházejí z oceánu, který se nachází pod ledovým příkrovem planety.

Související

Planeta Saturn

Saturn už nebude vesmírným krasavcem? Přijde o prstence, ukazují výpočty

Saturn nebude "nebeským krasavcem" naší sluneční soustavy věčně. Vyplývá to z nových vědeckých výzkumů americké vesmírné agentury NASA. Ty dospěly k závěru, že planeta "jednoho dne" chtě nechtě přijde o své prstence. I když tempo jejich mizení je poměrně rychlé, přinejmenším stovku milionů let to přece jen ještě potrvá.
Umělecká představa jak může sonda Cassini sledovat západ Slunce přes mlhavou atmosféru měsíce Titanu

OBRAZEM: Sonda Cassini se dostala k Saturnu blíže, než kdy dříve

Sonda Cassini se pomalu blíží k své jisté smrti. Nukleárně nabíjený stroj kroužil kolem Saturnu 13 let a poslal domů statisíce fotek prstenců, měsíců i atmosféry plynného obra. Dvacetiletá mise skončí 15. září tím, že sonda shoří v atmosféře planety. Předtím ale předvádí to, čemu vědci říkají "Velké finále". Dostane se tak k Saturnu blíže, než kdy dříve. A na sklonku své životnosti pošle záběry i z atmosféry daleké planety.

Více souvisejících

sonda Cassini vesmír, Saturn Enceladus (měsíc Saturnu) NASA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy