Může armáda ztratit jaderné zbraně? Historie ukázala, jak snadné to je. Dodnes je nikdo nenašel

Jaderné zbraně jsou doposud nejničivějším vynálezem, jaké lidstvo vymyslelo. Ačkoliv byly v praxi nasazeny pouze v několika málo případech, nejsilnější armády světa jich mají takové množství, že by jimi dokázaly několikrát vyhladit celou Zemi. Žebříček serveru Listverse se zaměřil na 10 faktů týkajících se jaderných zbraní Spojených států.

Smlouva o nešíření jaderných zbraní z roku 1970 uvádí, že země vlastnící jaderné zbraně by se měl postupně uchylovat k odzbrojení a ty bez jaderných zbraní by neměly usilovat o jejich získání. K postupnému odzbrojování sice dochází, ale ačkoliv mnozí předpokládají, že USA mají největší arzenál, faktem je, že nikdy neměly. V polovině osmdesátých let měl Sovětský svaz k dispozici asi 45.000 hlavic. Dnes čítá ruský inventář "pouze" 8500 hlavic, Zatímco Spojené státy jich mají 7700.

Raketa s jadernou hlavicí může ostatně být vypálena ze země, z ponorky, nebo shozena z letadla. Mnohé z těchto hlavic by mohly být nasazeny na mezikontinentální balistické rakety Minuteman III, z nichž zhruba 400 je připraveno v 11 různých odpalovacích silech roztroušených po celých Spojených státech. Tyto střely by mohly zaútočit prakticky na jakýkoliv stát na světě.

 Spojené státy také udržují v pohotovosti letku téměř 100 jaderných bombardérů schopných nést jaderné bomby. Nejhorší zbraní jsou ale zřejmě ponorky třídy Ohio nesoucí rakety Trident. Arzenál umístěný na jedné z těchto ponorek je schopen zabít miliony lidí, USA jich mají 14.

Částka, která má být vynaložena na údržbu amerického jaderného arzenálu, se odhaduje na asi bilion dolarů v průběhu příštích 30 let. Zahrnuje také finanční prostředky pro "modernizaci" funkcí, jako například přesnější míření. Zajímavé je, že o vývoj a údržbu se starají soukromé nevládní firmy. Ty mají smlouvy s ministerstvem energetiky, i ty nejmenší zakázky ale vycházejí řádově na miliony dolarů.

Ne všechny vojenské výdaje jsou ale zpracovávány ministerstvem obrany. Například náklady na zdravotní péči a poskytování služeb vysloužilců jsou často počítají samostatně nebo spadají do rozpočtů jiných odděleních. Tajné operace jsou ale vynechány z vojenského rozpočtu úplně. Nejsilnější Americké zbraně a celý jaderný program spadají do působnosti ministerstva energetiky (DOE). 

Americký prezident Barack Obama postavil svou kampaň na myšlence "světa bez jaderných zbraní" a jeho původní návrhy na výdaje na údržbu jeho myšlenky odrážely. Paradoxní myšlenkou bylo, že modernizace jaderného arzenálu by mohla vést k posílení důvěry v něj, což by vedlo k většímu počtu odzbrojovacích smluv a k menšímu množství střel. Realita je ale úplně jiná. Obamův jaderný poradce tvrdí, že ruská invaze na Ukrajinu ukázala, že politika založená na jednostranném odzbrojování je zkrátka nerealizovatelná.

Jaderné zbraně s sebou ale nesou i velké riziko. Od počátku studené války jich například bylo už několik ztraceno. Znepokojivé je, že nikdo přesně neví kolik ani kde jsou. Odhaduje se, že zmizelo 6 až 11 hlavic. Není to ale jediný znepokojivý fakt. Mezi další patří tajemné potopení jaderné ponorky USS Scorpion v roce 1968 se dvěma nespecifikovanými jadernými hlavicemi, zmizení bombardéru B-47 v roce 1956, který nesl dvě jaderné hlavice a pád bombardéru B-52 v roce 1961, který nesl zásoby uranu. Ty se však ztratily.

Nejistý je ale také samotný případný útok. Po kubánské raketové krizi vyvstaly obavy, co by se stalo ve chvíli, kdy by byla potřeba okamžitě zahájit jaderný úder. Tyto myšlenky vedly ke vzniku kufříku zvaného "nukleární fotbal", který obsahuje kódy pro okamžité odpálení jaderných hlavic. Tento kufřík má k dispozici každý prezident Spojených států.

A to je zřejmě nejvíce znepokojivý fakt. Jakýkoliv prezident Spojených států má neomezenou kontrolu nad jaderným arzenálem USA. Nejsou totiž žádné protokoly, které by mu zabránily kdykoliv a kamkoliv vystřelit jadernou hlavici. Ministr obrany sice musí nasazení těchto zbraní potvrdit, nemá však právo veta. Prezident tak své rozhodnutí nemusí konzultovat ani postoupit ke schvalovacímu procesu. Prostě zavelí a vypustí jaderné hlavice kamkoliv na světě.

Související

Jaderný výbuch

Trumpova vláda zvažovala první jadernou zkoušku od roku 1992

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa projednávala možnost provést jaderný test. Byl by pro USA první od roku 1992 a mohlo by to mít mít závažný důsledek pro vztahy s dalšími atomovými velmocemi, napsal list The Washington Post. USA mají podezření, že zkoušky jaderných zbraní provádí Rusko a Čína, což obě země popírají.

Více souvisejících

jaderné zbraně - Jaderné zbraně

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy