Zbraň soudného dne: Jediná ponorka třídy Ohio dokáže zničit celou Severní Koreu

Washington - Nukleární arzenál KLDR vzbuzuje oprávněné obavy. Nevypočitatelný režim jím může ohrozit nejen celý Dálný východ, ale i území USA. Pokud by se Kim čong-il k tomu odhodlal, protiúder by jej vymazal z mapy světa. Stačila by k tomu jediná ponorka třídy Ohio, píše National Interest.

Ponorky třídy Ohio vznikly v 70. letech. Každá z nich je schopna nést 24 mezikontinentálních raket Trident II. Stačí tedy jen jedna salva a z KLDR zbude jen nukleární poušť.

Původně byly vyvinuty k úderu proti Sovětskému svazu. Vláda Ronalda Reagana jich do provozu chtěla dát 41, ale po konci studené války se jich do provozu dostalo jen 18. Navíc po smlouvě START II měly službu opustit další čtyři ponorky. Aby to americké námořnictvo nemuselo udělat, přestavělo je na nosiče křižujících střel Tomahawk. I přes to, že ponorek je je daleko méně než se počítalo, na svých palubách nesou téměř polovinu amerického jaderného arzenálu, a jsou jím schopny vymazat veškerý život na planetě zemi.

Ponorka je vyzbrojena 24 mezikontinentálními raketami Trident IID5 na tuhá paliva. Každá raketa je schopna nést až 12 nukleárních hlavic. I to však bylo smluvně omezeno a nyní je na každé raketě jen 5 hlavic. Každá má však sílu 100 až 400 kilotun a je tak schopna vymazat celé město.

Ponorka třídy Ohio má tedy na palubě 192 atomových hlavic. Rakety dokáže po vydání rozkazu vypustit do minuty. Ponorky přestavěné na nosiče křižujících střel mohou na palubě nést až 154 Tomahawků. Vedle toho mají ponorky na sebeobranu ještě čtyři torpédomety ráže 533 milimetrů.

Ponorka má díky atomovému reaktoru od firmy General Electric neomezený dosah. Maximální rychlost je pod hladinou 30 uzlů. Ponorka se však většinou pohybuje operační rychlostí 20 uzlů. Ponořit se může do 300 metrů.

Posádku tvoří 124 důstojníků a námořníků. Posádka je rozdělena podle směn na Zlaté a Modré. Muži a ženy mají na ponorce k dispozici nejen kantýnu otevřenou 24 hodin se třemi teplými jídly denně, tělocvičnu a odpočinkovou místnost, ale dokonce v poslední době, pokud se ponorka nepohybuje ve velkých hloubkách, i internet satelitní televizi.

Jedna hlídka ponorky trvá sedmdesát až devadesát dní. Rekordní hlídka trvala 147 dní. Mezi plavbami mají námořníci měsíc volna. Tak dlouho trvá než se jejich loď prohlédne a připraví na další plavbu.

V Pacifiku operuje celkem devět ponorek z přístavu Bangor ve státě Washington. V Atlantiku je jich pět s přístavem Kings Bay v Georgii. 

Předpokládá se, že ponorky třída Ohio budou postupně vyřazovány po roce 2029. Nejstarší z nich tehdy bude ve službě právě 50 let.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Severní Korea (KLDR) Ponorky

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy