Oblečení škodí Zemi, musí se změnit. Návrháři ukázali, v čem budeme chodit za 20 let

Za největší ekologické hrozby většina lidí považuje znečištění životního prostředí, plastový odpad v oceánech nebo vypouštění skleníkových plynů. Obdobným problémem je i masová produkce oblečení.

Masová produkce oblečení je dnes spojována s moderním otroctvím, kdy se oděvy módních značek vyrábějí v nelidských podmínkách továren třetího světa. Spotřeba plastu pro výrobu nejrůznějších druhů oblečení je rovněž enormní. Výsledkem je pak oblečení, které leží na dně skříně, jelikož řada lidí si kupuje stále novou módu. Výrobci tak čelí kritice ohledně neudržitelnosti současného modelu výroby a distribuce.

Jenže pokud má člověk dostatek prostředků (peněz) přirozeně reaguje jejich utrácením za nové konzumní zboží, shodují se psychologové. Jedním z řešení, jak uspokojit tyto potřeby milovníků módních výstřelků, by v budoucnosti mohl přinést digitální průmysl.

První digitální kolekce již spatřila světlo světa díky norské maloobchodní značce Carlings. Futuristické oblečení si zákazníci koupili pouze v digitální podobě, která umožňovala oděvy obléci na fotografie. Nápad měl reflektovat přístup některých lidí, kteří si koupí oblečení, udělají si v něm selfie a pak už ho nepoužívají. Fotografii si tak mohli udělat bez zátěže životního prostředí, které přináší výroba oblečení.

Pro virtuální generaci nejde o nic neobvyklého. Hráči her jako Fortnite, The Sims nebo Sansar již utratili miliardy dolarů za virtuální předměty pro své hrdiny, tudíž potenciál k nákupu takovéhoto digitálního oblečení existuje.

S tím souhlasí i vědec Matthew Drinkwater z London College. „Trend překrývat fyzický svět digitálním obsahem očividně existuje,“ uvedl pro BBC.com. „V budoucnosti si stáhneme digitální obsah, který bude prezentován ostatním lidem prostřednictvím chytrých brýlí,“ popsal možnou budoucnost oblékání vědec. Módní výstřelky by se tak pouze promítaly na obrazovky brýlí, a pro zálibu v módních výstřelcích by nemuselo být devastováno životní prostředí.

Související

Více souvisejících

Móda věda oděvy Textil

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy