Mars měl atmosféru, hlásají vědci. Vozítko Curiosity našlo zbytky vody

NASA - Přestože se nám Mars jeví jako suchá a chladná planeta bez známky života, vědci začínají pomalu jásat. Poslední výzkumy naznačují, že se na planetě objevuje voda. O objevu informuje CNN.

Vyprahlá písečná planeta, která svým vzhledem připomíná poušť, obsahuje asi 2% vody. S tímto objevem přišli před nedávnem vědci z NASA poté, co výzkumné vozidlo Curiosity, které na Marsu operuje již více než rok, zaslalo zpátky data nasbíraná během posledních výzkumů.

Curiosity nasbíralo vzorky marťanské půdy a zahřálo je na teplotu 835 stupňů Celsia. Výsledné plyny, které se při zahřívání vypařily, vozidlo podrobně prozkoumalo. Podle výsledků vědců obsahují kromě kyslíku a chloru také vodní páru. Na základě poměru izotopů se vědci domnívají, že Mars měl před nedávnem funkční atmosféru.

Díky těmto procesům zahřívání a objevu vody jsou vědci rovněž přesvědčeni, že na Marsu probíhal aktivní vodní koloběh. Zatím zůstává záhadou, co se s vodou stalo, předpokládá se však, že ji Mars vsákl a celá planeta je tak nyní jednou velkou vodní nádrží. Vědci také vyjádřili předpoklad, že by voda mohla být, alespoň v minulosti, pitná.

Curiosity přišel společnost NASA na více než 2,5 miliardy dolarů a na Marsu operuje od svého vysazení od 6. 8. 2012. Vědci jsou nyní přesvědčeni, že se jim jejich objevy začínají vyplácet, a i když Curiosity není schopno odhalit přímý život na Marsu (vyjma současných živých forem nebo fosilií), objevení stopových prvků vody je prvním velkým krokem, který by mohl existenci živých organizmů dokázat.

Přesto vědcům z NASA vrtá hlavou, proč se žádnému z průzkumných vozidel na Marsu nepovedlo nalézt metan. 90%-95% metanu v zemské atmosféře je biologického původu, zbylých 5%-10% tvoří např. výpary sopečné činnosti. V tuto chvíli se však žádným způsobem nepovedlo detekovat přítomnost metanu na Marsu, což je za předpokladu, že na planetě probíhaly sopečné erupce, podivující.

Curiosity není jediným vesmírným vozidlem, takzvaným roverem, které bylo na Mars vysláno. Krom něj na planetě operovaly ještě Pathfinder, Spirit a Opportunity. Ani jedno z předchozích roverů však nemělo tak výkoné možnosti na měření půdních vzorků, a proto nedosahovaly takových výsledků.

Curiosity je nyní zhruba na jedné pětině své cesty na vrchol hory Sharp, kterou má stanovenou jako konečnou destinaci. Během stoupání na téměř 7 kilometrů velkou horu bude rover nadále zkoumat vzorky půdy a podnikat tak geologické cesty do minulosti. Během stoupání se vozidlo podařilo najít oblázky a vyschlá koryta vyplněná materiálem, který vědci dodnes nemohou rozluštit, i to jsou však důkazy přítomnosti vody na Marsu.

Rover Opportunity, vysazený na Marsu roku 2004, neustále slídí kolem a napomáhá sběru vzorků a základním analýzám, NASA už má ale další plány při zkoumání planety. V roce 2020 plánuje vyslat na Mars další, mnohem pokročilejší rover, který bude mít za cíl zmapovat planetu jako potencionální místo pro budoucí lidský život.

Související

Více souvisejících

Curiosity vozítko vesmír, Mars vesmír, Mars (stopy po vodě)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy