ESA probudí sondu z hibernace, chystá se riskantní akce. VIDEO

Darmstadt - Evropská vesmírná agentura (ESA) se chystá v lednu oživit sondu Rosetta, která je na cestě ke kometě Čurjumov-Gerasimenko. Mark McCaughrean z ESA dnes na tiskové konferenci řekl, že vědci chtějí sondu na přelomu května a června navést na oběžnou dráhu kolem komety a v listopadu by sonda měla na povrch komety vysadit přistávací modul Philae. Bude to vůbec první přistání automatické sondy na některé z komet sluneční soustavy.

"Komety jsou časové kapsy. Jsou to pozůstatky z doby vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardami let," řekl McCaughrean. "Na kometách tak můžeme prozkoumat nejranější vývoj naší sluneční soustavy," doplnil.

"Otevření této časové kapsy, prostudování plynu, který z komety uniká, prachu a v neposlední řadě i vody, která ji tvoří, nám dá klíč k poznání původu naší sluneční soustavy a planet, ale dokonce i života samotného," uvedl dále McCaughrean. 

ESA vyslala sondu do kosmu v březnu 2004. V roce 2011 vědci uložili sondu do "hlubokého spánku", protože solární panely by jí kvůli velké vzdálenosti od Slunce už nemohly dodávat dostatek energie pro běžný provoz. Hibernace sondy nyní trvá už 30 měsíců, v provozu zůstává jen palubní počítač a vyhřívací systémy, které brání zamrznutí Rosetty.

Pokyn k probuzení sondy vyšle ESA 20. ledna. Následně se sonda přiblíží ke kometě, na přelomu května a června by se měla dostat na vzdálenost 100 kilometrů od ní a srovnat s ní svou rychlost. Po přiblížení bude Rosetta studovat plyn unikající z komety a analyzovat její vnitřní složení. V listopadu by měl na kometu dosednout přistávací modul Philae.

Jádro komety je v podstatě vlastní těleso komety. Mívá značně nepravidelný tvar a v průměru měří několik kilometrů (cca 800 m až 50 km). Skládá se převážně z vodního ledu, zmrzlých plynů a hornin. Obsahuje též organické látky, což způsobuje jeho mimořádnou tmavost – albedo bývá okolo 4 %. Jádro je velmi křehké a většinou není přímo pozorovatelné, protože je obklopeno komou.

Ohon vzniká působením tlaku slunečního záření z částic, které se již neudrží v komě. Skládá se ze dvou částí - prachový a plazmový chvost. Plazmový je složen z plynů, je úzký, přímý, mívá namodralou barvu. Září převážně ionizací. Prachový chvost při pohybu komety jakoby zůstává za ní a proto je zahnutý. Délka ohonu je až 108 km. U komet, které neuvolňují dostatečné množství materiálu se ohon vůbec nemusí vytvořit. Ohon komety je velice řídký. Jeho zdánlivý jas je způsoben tím, že se promítá na tmavou oblohu, píše server komety.janmarek.net.

Teorii o velké kulové slupce obalující Sluneční soustavu tvořenou kometárními jádry poprvé srozumitelně rozvinul význačný holandský astronom Jan Oort a van Woerkom. Svět kometárních jader se rozkládá od Slunce na třetinu cesty k nejbližší hvězdě. V Oortově mračnu je skryto ještě asi bilion kometárních jader, které díky gravitačnímu působení okolních hvězd pomalu prosakují až do vnitřních oblastí Sluneční soustavy.

Další, sice daleko menší, ale zato bližší zásobárna komet je Kuipierův pás. Zde se nacházejí komety, ale i planetky a dokonce i tělesa smíšená (kentauři). Kuipierův pás se nalézá za Neptunem.

Související

Více souvisejících

vesmír, komety ESA (European Space Agency)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy