Vánoční kometa proletí velmi blízko Země. Může být viditelná očima

Kolem Země dnes proletí vánoční kometa 64P Wirtanen. Má azurově-zelenou barvu a nejblíže k Zemi se octne dnes po 14:00. Od planety ji bude dělit 11,6 milionu kilometru. Podle astronomů by měla být viditelná i pouhýma očima, bez dalekohledu.

Kometa by měla být pozorovatelná dnes ráno a v pondělí nad ránem. Zájemci o pozorování by kvůli světelnému znečištění měli vycestovat daleko od velkých měst. Podle předpovědi meteorologů ale bude dnes v Česku polojasno až oblačno.

"Jak se dnes setmí, najdeme ji se pohybovat v nesmírně fotogenické oblasti souhvězdí Býka, nedaleko hvězdokupy Plejády," uvedli astronomové v tiskové zprávě. Pozorovatelná byla i v předchozích dnech, kdy ji vůbec nerušil Měsíc. Ten byl 7. prosince v novu. V noci na pondělí bude dorůstající Měsíc pozorování komety výrazně rušit do čtvrt na dvě, takže bude vidět velmi dobře spíš v pondělí nad ránem.

Kometa bude od Země třicetkrát vzdálenější než Měsíc. Půjde tedy o desátý nejbližší průlet jakékoli komety kolem Země v historii lidstva, tvrdí astronomové.

Nebezpečí srážky se Zemí podle astronomů nehrozí. Jádro komety měří přibližně 1,2 kilometru a Zemi bude míjet nesmírně daleko za kolizní zónou. "Naopak lze očekávat pěkné astronomické divadlo, neboť kometa by se při svém největším přiblížení k Zemi měla svou jasností dostat na dosah viditelnosti pouhýma očima či podle nejoptimističtějších předpokladů být dokonce jednou z nejjasnějších komet za posledních pět let," uvedli astronomové.

V dalších dnech bude kometa hůře pozorovatelná, protože měsíc bude dorůstat do úplňku a kometa začne slábnout. Lepší podmínky nastanou až ke konci roku, kdy měsíc ustoupí na ranní oblohu a kometa se dostane do nadhlavníku. V té době už ale bude slabší a bude pozorovatelná jen dalekohledem.

Kometa Wirtanen je podle údajů České astronomické společnosti periodická, doba oběhu je nyní asi 5,4 roku. Mezi astronomy není neznámá, v roce 2003 k ní měla zamířit sonda Rosetta, ale odklady kvůli technickým potížím si vyžádaly volbu jiného cíle. Kometu objevil před 70 lety americký astronom Carl Wirtanen. Letošní návrat komety je nejpříznivější za celou historii povědomí o ní.

Související

kometa Wirtanen

Velmi blízko Země proletí kometa. Jak a kdy ji na obloze najdete?

Druhá polovina tohoto týdne bude pro milovníky astronomie opravdu vzrušující. V noci ze čtvrtka na pátek a té následující půjde sledovat každoroční meteorický roj Geminidy, v neděli pak nastane mnohem vzácnější událost. Relativně blízko kolem Země totiž proletí kometa Wirtanen.

Více souvisejících

vánoční kometa 64P Wirtanen Komety vesmír, komety Země

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 48 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy