Antibiotická krize zažehnána? Lidstvo může spasit dračí krev

Londýn - Zatímco HIV nebo rakovina představují pro lidstvo vážný problém, obyčejnou angínu nebo škrábnutí dnes už téměř nikdo neřeší. Vždy je po ruce lékař, který pacientům předepíše antibiotika, a ty ho postaví na nohy. Lékaři se ale obávají černého scénáře, který se podle Světové zdravotnické organizace nezadržitelně blíží. Antibiotika přestávají účinkovat a i zdánlivě banální nemoci se brzy mohou změnit ve vážný problém. Podle některých vědců nás ale možná mohou zachránit draci.

Podle Světové zdravotnické organizace jsou bakterie největší hrozbou lidstva. Některé kmeny bakterií totiž začínají být odolné vůči antibiotikům a situace začíná být kritická. Odhaduje se, že asi 50.000 lidí ročně zemře v Evropě a USA kvůli neléčitelným infekcím, tým odborníků z Harvardu dokonce nedávno uvedl, že by rezistence na antibiotika mohla za pouhé tři desetiletí zabíjet 10 milionů lidí ročně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) proto vydala seznam 12 druhů bakterií, proti kterým je podle jejího názoru naléhavě nutné vyvinout nová antibiotika, vzhledem k riziku, které představuje jejich odolnost vůči nynějšímu způsobu léčení. Farmaceutický průmysl ale už 30 let nepřišel s žádnou novou třídou antibiotik a má jen málo motivace na to, aby investoval stovky milionů dolarů na vývoj léků.

Vliv na to nejen fakt, že většina infekcí není chronické povahy, ale i to, že léčba trvá zhruba deset dní. To totiž snižuje tržby a návratnost investic. A jakmile je použit nový lék, bakterie se vůči němu dříve či později stane rezistentní, takže je antibiotikum po čase přestane zabírat.

Riziko se ale zvyšuje a v současnosti je považováno za kritické u tří druhů bakterií: acinetobakterií, pseudomonas a enterobakterií (včetně kmenů E.coli). Ty jsou odolné i vůči těm nejnovějších antibiotikům a jsou příčinou většiny závažných infekcí vzniklých v nemocničním prostředí.

Vědci z univerzity ve Virginii ale možná našli řešení tohoto problému. Může spočívat v dračí krvi, tedy v krvi komodského draka, jak je přezdíván varan komodský. Nejen, že jde o největšího plaza planety, jejich kousnutí je navíc mnohem nebezpečnější než uštknutí hada.

Sliny varana totiž obsahují prudký jed, kterým zvíře zabíjí svou kořist. Člověk pokousaný varanem proto musí okamžitě do nemocnice, jinak nemá naději na přežití. A právě toho by lékaři mohli využít.

Podle serveru The Economist obsahují sliny varana přes 50 druhů bakterií, sami tvorové jsou ale vůči nim imunní. Američtí vědci proto prozkoumali krev komodských draků a zjistili, že obsahuje látky, které by mohly sloužit jako podklady pro nová antibiotika.

První úspěch vědci hlásí už nyní. Varaní krev totiž podle dosavadních analýz obsahuje 48 doposud neznámých antimikrobiálních látek, z nichž zhruba čtvrtina by mohla být účinná v boji s řadou bakterií, které se vyskytují v nemocničním prostředí. Některé jsou například účinné proti stafylokokům, jiné proti zánětům močových cest nebo středního ucha.

Související

Varan komodský

Vědci se bojí o indonéský Jurský park a komodské draky

Varan komodský je známý také jako komodský drak; tuto přezdívku plně opravňuje jeho váha, která může dosahovat více než 150 kilogramů, délka přes tři metry a zuby, za které by se nemusel stydět ani žralok. Aby toho nebylo málo, jeho kousnutí obsahuje jed, který lidské srdce zastaví během několika hodin - tedy pokud dříve nevykrvácí. Varan má ve zvyku do své kořisti zarýt zuby a trhat jí končetiny, napsal server The Week.

Více souvisejících

Varan komodský antibiotika léky nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy