Odporný zlozvyk? Ne, šťourání v nose a pojídaní holubů přináší celou řadu zdravotních výhod

MAGAZÍN – Určitě jste to někdy viděli – a dokonce to možná i sami občas děláte. Lidé se prostě někdy prstem šťourají v nose a pak tento svůj nález strčí do pusy. I když je to hodně nechutné, není to vzácné chování. Nejčastěji ho vidíme třeba u dětí. Podle studie bychom to děti odnaučovat rozhodně neměli, dokonce bychom prý sami měli jíst své holuby. .

Většina lidí by se jistě shodla, že šťourání v nose neschvaluje. A jedení nalezených holubů už vůbec ne. Přesto nejde o neobvyklý zlozvyk, který si s sebou často neseme z dětství. Někteří z nás jej možná tajně v soukromí provozují dodnes. Podle nové studie bychom měli jíst naše holuby všichni a měli bychom k tomu povzbuzovat i naše děti.

Důvodem je to, že holuby z nosu mají řadu příznivých účinků na zdraví - a to může být velmi důležité pro rostoucí děti. Studie, o které informuje server The Independent, zjistila, že hlen obsahuje slinné muciny, které tvoří v ústní dutině bariéru bránící zuby proti bakteriím způsobujícím zubní kaz.

Mucin je označení pro velkou skupinu glykoproteinů. Ve velkých koncentracích se nacházejí na sliznicích a ve slinách. Tvoří též hlen (mukus). Muciny jsou dále obsažené ve slinách, kde usnadňují polykání a chrání ústa před poškozením.

Výzkumníci nyní hledají způsob, jak vytvořit syntetický hlen, který by mohl být přidáván do žvýkaček nebo zubní pasty, aby přinášel stejné výhody. A co víc, podle studie by tento hlen mohl lidi chránit před infekcí dýchacích cest, žaludečními vředy a HIV, píše deník.

Rakouský plicní specialista profesor Friedrich Bischinger věří, že lidé, kteří se šťourají v nose a jedí holuby, jsou zdravější, šťastnější a pravděpodobně lépe „sladění“ se svým tělem než ostatní.

„A jíst suché zbytky, které vytáhnete, je skvělý způsob, jak posílit imunitní systém těla. Z lékařského hlediska to dává velký smysl a je to naprosto přirozené,“ řekl. „Z hlediska imunitního systému je nos je filtr, ve kterém se shromažďuje velké množství bakterií, a když se tato směs dostane do střeva, funguje stejně jako lék.“

Věří proto, že bychom se měli zbavit se sociálního stigmatu kolem šťourání v nose, a říká, že rodiče by ve skutečnosti měli podporovat své děti, aby to také dělaly.

A to navzdory předchozím zprávám a doporučením lékařů, kteří varovali, že šťourání v nose může mít za následek krvácení a šíření choroboplodných zárodků. 

Související

Více souvisejících

prstem v nose Lidé lidské tělo zdraví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy