Nejlepší výmluva všech dob: Vědci zjistili, že čokoláda má pozitivní vliv na paměť

Jedna z mála rad od doktora, kterou by většina z nás poslechla s radostí. Denní dávka čokolády má podle vědců velmi pozitivní vliv na paměť i další funkce mozku. Dnes (7.7) se navíc slaví Den čokolády. Odkazuje k datu, ve kterém byla v roce 1550 poprvé uvedena čokoláda na evropský trh. Potřebujete nějaký lepší důvod, proč si dát každý den kostičku?

Většina diet čokoládu zakazuje. Italští vědci však nedávno zjistili, že denní dávka kakaa je skvělým doplňkem stravy. Podle jejich výzkumu je pravidelná konzumace kakaa, základní suroviny pro výrobu čokolády, výborně pro paměť a zpracovávání vizuálních vjemů. 

Kakao, vysušený plod kakaovníku, se již po staletí využívá pro výrobu dobrot. Po celou dobu je také intenzivně studováno. V průběhu let v něm vědci nalezli mnoho prospěšných přírodních prvků. Například polyphenoly v hořké čokoládě prokazatelně uklidňují. 

Samozřejmě, čeho je moc, toho je příliš. Čokoláda obsahuje i toxickou látku theobromin. Aby jste však byli v riziku otravy, museli by jste spořádat celých 85 tabulek čokolády najednou.

V této nové studii se výzkumníci vyzkoušeli co se stane, když člověk požívá kakao pravidelně a po delší dobu. Testovaní lidé konzumovali malé, střední či velké množství kakaa ve formě nápoje nebo tyčinky po dobu mezi pěti dny a třemi měsíci.

Kakao skutečně funguje

Podle vědců byl nalezen dostatek důkazů, aby mohli tvrdit, že kakao je zdraví velmi prospěšné, zejména látka flavanol, kterou obsahuje. Vypozorovali zlepšení paměti a lepší zpracovávání vizuálních podnětů. Míra zlepšení závisela mimo jiné i na věku testovaných lidí.

U starších subjektů se ukázalo, že kakao značně vylepšilo pozornost, paměť, plynulost komunikaci a nejužitečnější je podle vědců pro ty, kteří trpí mírnou kognitivní poruchou nebo začínají ztrácet paměť.

„Získané výsledky naznačují velký potenciál flavanolů obsažených v kakau. V budoucnosti pomůžou ochránit ty části populace, které jsou náchylné ke ztrátě paměti a celkovému úpadku kognitivních schopností,“ vysvětlili vědci Valentina Socci a Michele Ferrara z Univerzity L'Aquila v Itálii.

Zajímavý efekt mělo kakao i u žen. Po celé noci ze spánku dokázalo kakao působit proti spánkové deprivaci, která v takovém případě přichází. To jsou slibné zprávy pro ty, kteří trpí chronickou poruchou spánku nebo pracující na směny, kteří mívají „rozhozený“ spánkový režim.

Co je na něm tak skvělého?

Proč přesně má kakao blahodárné účinky si vědci nejsou jistí, ale mají zhruba představu: „Flavanoli v kakau pomáhají s kardiovaskulárním systémem a zvyšují průtok krve mozkem. To jsou struktury, které stárnutí ovlivňuje nejvíce a zřejmě i proto souvisí s tím, že se s věkem postupně zhoršuje paměť,“ popsali výzkumníci.

Sami prý jedí čokoládu každý den a s tímto typem experimentování na sobě jsou velmi spokojení. Dodávají však pochopitelné a zřejmé varování o kalorické hodnotě čokolády. Pokud někdo jejich speciální dietu zkusí, měl by si dávat pozor, aby nenabral pár kilogramů k dobru. 

Související

Více souvisejících

Čokoláda Vědci Lidé důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy