Čísla, která překvapí: Víte, kolik je na Zemi států, lidí, jazyků nebo knih?

Ještě donedávna platilo, že na naší planetě žije šest miliard lidí. Toto číslo už dávno není aktuální a počet obyvatel Země se neustále zvyšuje. Stagnuje naopak počet států, který je několik let prakticky neměnný, i když místy sporný. Nalézt můžeme ale i řadu zajímavějších čísel.

Otázkou kolik je na Zemi čeho se zabývá řada analytiků, odborných webů nebo kalkulaček. Ze studií vědců vychází například projekt World of Meters, který se snaží shromažďovat aktuální čísla a statistiky i o takových počtech, nad kterými nás nikdy nenapadlo přemýšlet.

Jedním ze základních čísel je počet států, a hned tady lze narazit na problém. Existují například státy ve státech, státy, které nemají svrchovanost nebo státy, na něž panuje rozdělený názor a OSN je neuznává.

V základu máme 190 států, které podle OSN nejsou zpochybněny, a dalších 19, u nichž není oficiálně uznáno, že o samostatné státy opravdu jde. OSN uznává svrchovanost 206 států, některé analýzy ale uvádí, že je na Zemi států "jen" 195. Přesné číslo tedy záleží na tom, jak kdo z nás který stát uznává.

Pokud se budeme držet posledního zmíněného počtu, pak 54 zemí leží v Africe, 48 v Asii, 44 v Evropě, 33 v Latinské Americe a Karibiku, dalších 14 v Oceánii a 2 v Severní Americe. Co do lidnatosti je největším státem Čína, kterou obývá 1,3 miliard lidí. V těsném závěsu s jen o pár stovek tisíc menším počtem je Indie. Třetí jsou spojené státy, které mají o miliardu obyvatel méně než výše zmíněné země. Následuje Indonésie, Brazílie, Pákistán, Nigérie, Bangladéš, Rusko a první desítku uzavírá Mexiko.

Nejmenší počet lidí má Holy See of Rome spadající pod vatikánskou samosprávu, konkrétně více než 800 obyvatel. Druhým nejmenším státem je Tuvalu s necelými deseti tisíci obyvateli, poté Nauru, Palau, San Marino a Monaco.

Je nás stále víc a víc

U populace ještě chvíli zůstaneme. Celkový počet lidí žijících na Zemi totiž už dávno přesáhl šest miliard. V současné době žije na planetě více než 7,5 miliardy lidí a tento počet se každým dem zvyšuje. Jen dnes (čtvrtek dopoledne) se totiž narodilo přes 140 000 lidí, zatímco jich zemřelo pouze 60 tisíc. Podíváme-li se na statistiky za letošní rok, tak na 80 milionů narozených dětí připadá méně než 35 milionů úmrtí.

Neméně zajímavé jsou i výrobní statistiky. Zatímco letos sjelo na silnice přes 45 milionů nových aut, u kol je toto číslo dvojnásobné. Naopak počítačů bylo vyrobeno dokonce třikrát více, konkrétně více než 110 milionů. 

Mnohem menší číslo mapuje počet vydaných knih. Letos jde zatím o zhruba 1,5 milionu. Lidé se zkrátka více věnují moderním technologiím, o čemž svědčí to, že jen dnes se už k internetu připojily více než 3 miliardy lidí. A za počítačové hry už stihli za těch pár hodin utratit 80 milionů dolarů, poslat necelých 90 miliard e-mailů a napsat 246 milionů příspěvků na twitteru.

Umíráme na rakovinu i malárii

Jiná čísla jsou méně úsměvná. Ze statistik vyplývá, že více než 1,5 miliard lidí na Zemi trpí nadváhou a jen dnes zemřelo na nedostatek jídla přes 11 tisíc lidí. Více než půl miliard lidí nemá přístup k čisté vodě a půl milionu lidí letos umřelo na nemoci způsobené vodou špinavou či kontaminovanou, například na choleru.

Letos také zemřelo 4,5 milionu dětí mladších pěti let, necelý milion lidí na HIV/AIDS, pět milionů lidí zabila rakovina a dalších půl milionu malárie, jedna z nejhorších nemocí vůbec. Milion a půl mrtvých má na svědomí alkohol a dvojnásobný počet lidí zemřel na nemoci spojené s kouřením. 700 tisíc lidí spáchalo sebevraždu a o sto tisíc více zemřelo při dopravních nehodách. 

Poslední čísla jsou už pro silnější žaludky. Jen letos zemřelo při porodu na 200 tisíc matek a proběhlo zhruba 25 milionů potratů. Lidé dnes také stihli vykouřit neuvěřitelných 6 miliard cigaret a jen v letošním roce se v drogovém byznysu protočilo astronomických 234 miliard dolarů.

Související

Vyschlé popraskané dno jezera Lake Mead postiženého suchem 15. září 2022 v Boulder City v Nevadě. Jezero Mead, které se nachází u Las Vegas nedaleko hranic mezi Nevadou a Arizonou, zásobuje elektřinou několik částí Arizony, Kalifornie a Nevady a je také zdrojem vody pro venkovské, městské a kmenové oblasti na celém jihozápadě.

Země už není pro člověka bezpečná. Lidstvo ji poškodilo a znečistilo, oznámily vědci

Podle studie provedené 29 vědci z osmi zemí, se Země nachází mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo. Tento stav je důsledkem poškozování planety, nadměrného využívání přírodních zdrojů a znečištění. Studie ukázala, že bylo již překročeno šest z devíti planetárních limitů, a to v některých případech výrazně. Tato zjištění poukazují na naléhavou potřebu ochrany životního prostředí a udržitelnosti, aby se člověk mohl nadále bezpečně vyvíjet na této planetě.

Více souvisejících

Země Lidé úmrtí statistika nemoci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy