Největší dinosaurus na světě byl větší než panelák. Měřil skoro 40 metrů

Nový druh dinosaura byl objeven v roce 2014. Jméno však dostal až minulý týden. Patagotitan mayorum byl podle vědců největším dinosaurem na světeě. Jeho kostru našli v Argentině.

Tento kolos je podle některých největším dinosaurem, který kdy chodil po povrchu Země. Se svou váhou 63 tun vážil víc než 10 dospělých afrických slonů dohromady.

Dinosaurus se poprvé v novinách objevil v roce 2014, kdy ho objevil farmář z Argentinské Patagonie. Našel jeho zkamenělou nohu. Vloni si Americké přírodovědecké muzeum v New Yorku mezi své vystavené kousky přidalo odlitek 37 metrů dlouhého dinosaura.

Tento dinosaurus byl dlouho bezejmenný, až minulou středu byl oficiálně pojmenován Patagotitan mayorum. Patagotitan v překladu znamená „obr z Patagonie“, zatímco „mayorum“ vzdává hold rodině, která dinosaura našla a sloužila jako ubytování pro paleontology, geology, studenty a dobrovolníky, kteří v oblasti vykopali tucty koster.

V průběhu několika let zde bylo objeveno okolo 150 koster patagotitana. Najít velké množství koster jednoho druhu není nijak neobvyklé, jak pro The Washington Post uvedl specialista José Luis Carballido. U tak velkého dinosaura to však rarita je.

Mnoho fosílií bylo skvěle zachováno, často téměř v jednom kuse. To je pro archeology rarita, kterou si náležitě užívali. Tyto objevy vědcům umožnily vědcům vytvořit nejkompletnější anatomickou rekonstrukci velkého býložravce v historii planety, komentovalo Egidio Feruglio Paleontology Museum v Argentině.

Patagotitan měl žít podle vědců v pozdní křídě a je považován za titanosaura, což je rozsáhlá skupina býložravců s dlouhým krkem i ocasem, kteří chodili po čtyřech nohou. Silně se lišili ve velikosti – někteří titanosauři byli velcí asi jako slon, jiní mnohem větší. Jednalo se o takzvané sauropody - dinosaury s dlouhým krkem.

Mezi titanosaury patřil také Argentinosaurus či Puertasaurus, všichni tři byli objeveni v Argentině. U těchto však našli jen omezené množství kostí, což jim umožňovalo jen odhady na konečnou velikost či váhu. Patagotitan byl však zachován téměř dokonale.

Ne všichni vědci však souhlasí s tím, že se jedná o největšího dinosaura na světě. Mathew Wedel, paleontolog Western University of Health Sciences v Kalifornii, pro Smithsonian Magazine uvedl, že Patagotitan nebyl větší než Argentinosaurus.

Podle něho byli spíše stejné velikostí. „Myslím si, že je přesnější říci, že Argentinosaurus, Puertasaurus a Patagotitan jsou si velikostně tak podobní, že není možné říct, který z nich byl největší,“ vysvětlil.

Související

Více souvisejících

Dinosauři věda Archeologie paleontologie

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy