Zamrzlé peklo: Pod ledem Antarktidy byly objeveny desítky sopek, mohou být velmi nebezpečné

Vědci našli peklo na Zemi – a světe div se, je celé zamrzlé. Tým geologů z univerzity v Edinburghu našel 91 sopek, které se skrývají pod antarktickou ledovou tabulí. Když se přidají k 47 ohnivým horám, které již jsou známé, stane se z ledového kontinentu místo s nejsilnější koncentrací sopek na planetě Zemi, píše server IFL Science.

Tyto nově objevené sopky „se nachází v hlubokých kotlinách západní Antarktidy, ale jsou zvláště soustředěné a orientované podél 3 000 kilometrů dlouhé centrální osy na západním antarktickém riftu“, uvedli vědci v magazínu Geological Society of London.

K nalezení nových sopek byla využita data z družicových měření a informace získané z radarů. Skutečnost, že většina z nich má poměrně pravidelný kuželovitý tvar naznačuje, že zažily velkou ledovou erozi - a to znamená, že všechny jsou docela mladé.

Na kontinentu leží spící a aktivní sopky, jednou z nich je Mount Erebus, nejjižněji položená aktivní sopka planety. V tomto okamžiku není jasné, jak moc jsou tyto nově nalezené sopky aktivní, ale jejich objev je dobrou připomínkou toho, že jižní pól vypadal v dávných časech zcela jinak.

Asi před 100 miliony tu žádný led nebyl a kontinent byl pokryt deštnými pralesy a bažinami. Po době křídové však vše skončilo pohřbeno sněhem, včetně dinosaurů, propastí a sopek.

Tyto nově objevené sopky jsou neuvěřitelně rozmanité. Některé jsou velké jako malé kopce, zatímco další dosahují výšky 3,850 metrů – tedy asi jako sopka Fudži ležící v Japonsku. Většina z nich zřejmě patří mezi štítové sopky s mírně nakloněným svahem, které se nachází na místech, jako je Havaj. To by také naznačovalo, že vysoká sopka o velikosti Fudži, je neuvěřitelně masivní - přibližně 8 000 kilometrů krychlových.

Tento objev je podle serveru vzrušující, zároveň je ale také zlověstný. Klimatické změny začínají rozpouštět antarktickou ledovou vrstvu a jakákoli silná vulkanická erupce věci jen zhorší. Možná ještě znepokojivější je, že bezprecedentní mizení antarktického ledu způsobí, že budoucí výbuchy budou stále více pravděpodobné.

Nejen, že se voda dostane do styku s magmatem, ale méně ledu celkově znamená menší tlak na spodní magmatické komory. To umožňuje vznik bublin plynu v magmatu, což vytváří větší tlak na skálu obklopující vulkán. Celkově to způsobí, že vulkanické výbuchy budou mnohem pravděpodobnější a velice masivní.

Antarktida je místem, kde vědci nacházejí stále nové věci. Loni zde například byla objevena největší světová trhlina, která je dvakrát tak velká jako slavný Grand Canyon. Kromě toho byly objeveny nové říční systémy, jeskyně, tajemní mikrobi a dokonce i zcela nové formy života. A teď se k na tento seznam přidaly i další sopky.

Související

Více souvisejících

antarktida sopky Vědci

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

Kvůli Nečasovi musel skončit v národním týmu jeden z náhradníků. Černý Petr padl na Kovařčíka

To, že se zapsal na soupisku národního týmu útočník Martin Nečas prakticky hned po jeho příletu do Prahy a hned v sobotu večer nastoupil do utkání s Velkou Británií, mimo jiné znamená, že trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem se musel rozhodnout, se kterým z náhradníků se rozloučí. Nakonec se tak na domácím MS nepředstaví Michal Kovařčík.

Zdroj: David Holub

Další zprávy