Fyzická námaha po milování: Dokáže intimita ovlivňovat fyzičku člověka?

Mají mít sportovci sex před závodem či utkáním, nebo až po nich? Vědecké studie na toto téma hovoří jasně: při sexu jde o uvolňování hormonu testosteronu, který však má různé účinky v závislosti na fyzické konstituci atleta.

Otázku, zda mít sex před závodem, či zda to není bláznovství, které může poškodit sportovní výkonnost, si jistě kladli četní sportovci před příjezdem do olympijské vesnice v Riu de Janeiro. David Bishop, profesor na Institutu sportu, tělesné výchovy a aktivního života při Viktoriině univerzitě v Austrálii, srovnával vědecké studie, které se tohoto problému týkaly. "Jsou pouze čtyři a všechny byly realizovány jen u mužů," uvádí v závěru své studie Bishop.

Například ve studii publikované v roce 2000 v Journal of Sports Medicine bylo zahrnuto 15 předních sportovců ve věku od dvaceti do čtyřiceti let, kteří se zúčastnili dvoudenního experimentu. Atleti se museli zříci sexu po dobu nejméně 24 hodin a následující den byli podrobeni sérii fyzických a psychických testů. Zároveň jim byla odebírána krev, aby bylo možno měřit hladinu testosteronu. Poté mohli mít sportovci sex se svými obvyklými partnery a všechny testy se zopakovaly.

Vědci zjistili, že sexuální aktivita neměla žádný významný vliv na výkonnost sportovců. Dospěli k závěru, že schopnost regenerace sportovce může být ovlivněna v případě, že by měl sex dvě hodiny před zápasem.

Jiná studie, která byla letos v červenci publikovaná v časopise Frontiers in Physiology, systematicky shrnula nový výzkum na toto téma, aniž by se však dotkla problémů vztahu mezi sexem a sportem. Sexuální aktivita mezi sportovci je málo probádaná, a to se týká mužů i žen. Přesto údaje, které jsou k dispozici, nenaznačují, že by sexuální aktivita měla na výkonnost sportovce negativní vliv.

"Sportovci, kteří se účastní olympijských her v Riu, se nemuseli příliš znepokojovat tím, jak sex může ovlivnit jejich výkon," zdůrazňuje Emmanuele Jannini, profesor endokrinologie a sexuologie při univerzitě Roma-Tor Vergata. "Sex je nejen zábavný, ale také zdravý. Přesto však bych sportovcům poradil, aby se vyhnuli sexu několik dní před výkonem, protože to může narušit jejich soustředění," dodává. "Sex pravděpodobně ovlivňuje sportovce jen v tom směru, že se u něho může projevit nedostatek spánku, a podle toho se musí každý zařídit," uvádí Bishop.

A tím se řídí i trenéři: záleží na tom, aby se sportovec dobře vyspal. "Ve vrcholovém sportu se dnes aplikuje takový přístup, že si sportovci musejí sami vybrat," zdůrazňuje Mark Anshel z Tennesseeské státní univerzity. "Četní sportovci mají sex před závodem, aniž by měli pocit provinění, a to často právě proto, že jim to pomáhá dobře se vyspat. Většina trenérů s tím zřejmě souhlasí a nezakazuje jim to," dodává.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Pohlavní styk Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy