Dvouhlavé myši, psi nebo opice? Vědcům se daří vytvářet mutanty, pro společnost jsou tabu

Kontroverzní chirurg a neurolog italského původu Sergio Canavero letos společně s týmem čínských lékařů oznámil, že se jim úspěšně povedlo vytvořit transplantací dvouhlavou myš. Canavero soustavně pracuje na první lidské transplantaci hlavy, kterou by chtěl provést do konce letošního roku a právě myší transplantaci považuje za vědecký průlom, k podobným pokusům ale docházelo už před více než 50 lety. A ačkoliv se o nich ve společnosti nemluví, tak dopadly úspěšně.

Experimenty s přišíváním hlav se provádějí na zvířatech už od počátku 20. století, pokaždé však skončily spíše fiaskem. Naprostá většina pokusů neuspěla se znovu zapojením míchy a savci umírali během několika hodin nebo dnů, pokud byli napojeni na život podpůrné přístroje.

Canavero se do Číny uchýlil poté, co ohlásil, že chce do konce roku 2017 provést první transplantaci lidské hlavy. Na západě se ovšem zvedla vlna odporu a mnozí ho kritizovali za zrůdnost a nemorálnost.

Nové operace a experimentální medicínu vždy doprovázela kontroverze. Jako první se transplantacemi zabýval francouzský chirurg Alexis Carell, který svůj výzkum věnoval spojení krevních cév během operací. Za svou práci získal i Nobelovu cenu. V roce 1908 ale spolupracoval na pokusu, kdy se snažili amputovanou hlavu jednoho psa přišít k tělu druhého. Hlava sice vykazovala jisté reflexi, ale pár hodin na to zvíře uhynulo.

V 50. letech se pokoušel sovětský lékař Vladimir Petrovič Děmichov o transplantaci celé horní poloviny těla psa. Pokus provedl na dvou zvířatech, jeden z nich dokonce přežil 29 dní. Šlo o přišití poloviny těla i s končetinami a hlavou a operace se zaměřila hlavně na úspěšné obnovení krevního oběhu, spíš než na napojení nervů.

Všechny experimenty však skončili smrtí kvůli tomu, že hlavní tělo odmítlo transplantát. Teprve s vynálezem imunosupresiv tyto hrůzné pokusy přispěly k úspěšnému dárcovství orgánů u lidí.

Do historie se jako řezník zapsal i doktor Robert J. White, který taktéž experimentoval na psech. Ten se pokusil o náhradu celého mozku, ale bezúspěšně. Tyto pokusy pak na dlouho přestaly právě kvůli morální kontroverzi.

V roce 2012 oznámil čínský chirurg  Xiaoping Ren, který se později spojil právě s Canaverem a společně provedli nedávné experimenty, že se mu úspěšně podařilo transplantovat hlavy myší. Do dnešního dne prý stejným způsobem operoval už přes 1000 myší.

Během posledního pokusu se lékaři soustředili hlavně na to, jak omezit ztrátě krve, aby to nenávratně nepoškodilo mozek. Dosáhli toho tím, že amputovanou hlavu napojili na krevní oběh třetí myši, aby zajistili průtok krve, zatímco se budou připravovat k další fázi.

Všechny experimenty mají směřovat k absolutnímu cíli - transplantaci lidské hlavy, která se měla uskutečnit na konci letošního roku. Prvním dárcem hlavy se měl stát jednatřicetiletý Valery Spiridonov z Ruska, který trpí svalovou atrofií a je odkázán na vozík. Pacient si je vědom všech rizik spojených s nebezpečnou operací, nicméně novinářům řekl, že chce udělat vše pro to, aby měl lepší vyhlídky na život.

Spiridonov ovšem v červenci oznámil, že z experimentu odstupuje. Okomentoval to tím, že vzdal naděje na vyléčení a není si jist, zda tudy vede ta správná cesta. Canavero se ale nevzdává a pořád trvá na tom, že do konce roku se operace uskuteční. Údajně našel v Číně nového dárce, který zůstává zatím v anonymitě.

Technicky vzato se nejedná o transplantaci hlavy, ale spíše těla. Lidské tělo s mrtvým mozkem by po operaci bylo zcela ovládáno majitelem hlavy. Mnoho odborníků se domnívá, že se jedná pouze o teorii a že v praxi se experiment nepovede. Canavera pak označují za blázna, který touží jen po pozornosti médií.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace lékaři Valery Spiridonov Zvířata zajímavosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy